Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrosso och Hellman har ägt ”Så mycket bättre” totalt

Foto: TV4
Foto: TV4

Finalen tillhörde damerna, med drottning Helen Sjöholm i spetsen.

Men den starka ”Så mycket bättre”-säsongen har totalt ägts av Benjamin Ingrosso och Jakob Hellman. De två förenas, inte bara av stark musik, utan av en ovanlig nyfikenhet på andra generationer.

Kanske hade man det på känn redan när alla drog på sig brudklänningar – att det här skulle bli en kväll för kvinnorna. Mötet mellan drottning Helen och drottning Loreen är så vackert att det lika gärna kunde ha ägt rum i sagornas Narnia. Det känns så självklart, närmast ödesbestämt, att Sjöholm skulle göra ”Euphoria” och låta den forsa likt en kristallklar flod. Men även Tove Styrke spinner in sig i den gnistrande väven med sin tolkning av Sjöholms ”Varje sår söker ett sår”.

Middagen blir en storartad avslutning på en säsong som utmärkt sig genom att låta musiken vara dramat. ”Så mycket bättre” har med tiden avlägsnat sig alltmer från ”Stjärnorna på slottet”-konceptet, där veteranernas starka livsöden driver programmet, till att sätta fullt fokus på låtarna. Det är välkommet och faktiskt enormt spännande.

Därför är säsongens två största utropstecken förstås Benjamin Ingrosso och Jakob Hellman. Benji för att han klivit ur den lite förminskande ”Wahlgrens värld”-kostymen och fått ett brett erkännande som fullfjädrad artist, och Jakob för att han står för årets mest överraskande comeback. Han var uppenbarligen inte alls slut efter debuten, utan har suttit och ruvat på något fantastiskt i över 30 år.

Faktum är att det nästan är som om Hellman legat nedfryst någonstans sen 1989. Med en ständigt utforskande själ, känns han ju inte alls som 55 år. Jämför med trötta Plura som för några veckor sen pikade Newkid och menade att han med stigande ålder ”har förlorat intresset mer och mer för nya artister”. Det har inte Hellman, som i säsongavslutningen visade den största respekt för just Newkid: ”Det intresserar mig vad de gör som är yngre än jag”, säger han bland annat, och med ens blir det klart varför Hellman framstår som så fascinerande vital.

Lite på samma sätt, fast omvänt då, är det med Benjamin. I de inledande avsnitten hängde han som en storögd hundvalp efter både Plura och Tommy Körberg, och gjorde sig sårbar genom sina drömmar om att få laga mat med Plura den store.

Årets ”Så mycket bättre” visar oss hur kreativiteten blomstrar bäst i ett öppet och yvigt hjärta. Det enda jag nu funderar över är hur ett möte mellan Benji och Jakob hade sett ut, och om middagsbordet hade varit stort nog för dem båda.

Krunegårds fall från muren – efter uppträdandet


Så bra var alla tolkningarna i årets ”Så mycket bättre” (PREMIUM): 

Avsnitt 1

Avsnitt 2

Avsnitt 3

Avsnitt 4

Avsnitt 5

Avsnitt 6

Avsnitt 7

Avsnitt 8

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.