Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansbandsstjärnan Janne Landegren död

Ingmar Nordströms, med Janne Landegren längst till höger.Foto: Pressbild
Omslaget till ”I parken” med Ingmar Nordströms.Foto: REPRO

Janne Landegren, under många år sångare i dansbandet Ingmar Nordströms, är död.

Artisten, som också tävlat i Melodifestivalen, gick bort i sviterna av en långvarig infektion – han blev 68 år.

– Det känns väldigt tungt, jag börjar gråta när jag tänker på det, säger orkesterledaren Ingmar Nordström.

Sångaren, basisten och gitarristen Janne Landegren somnade in i tisdags, vilket dansbandstidningen Får Jag Lov var först med att skriva.

Han spelade först i bandet The Telstars och ställde senare upp som soloartist i Melodifestivalen 1977 med bidraget ”Trädets rot”, som kom sexa i tävlingen.

1979 fick Janne Landegren jobb som sångare i dansbandet Ingmar Nordströms och han spelade med dem fram till att bandet lades ner i början av 1990-talet.

Orkesterledaren och saxofonisten Ingmar Nordström minns sin vän och kollega med värme.

– Det var en underbar kille, vi hade många lyckliga år tillsammans. Han var alltid pigg och glad, vi har skrattat mycket ihop, säger han.

Sjöng ”Gösta gigolo”

Ingmar Nordström berättar att Janne Landegren ofta satt och spelade klassisk gitarr i turnébussen.

– Han var utbildad konsertgitarrist, han hade talang för så mycket. Och så var han ju en alldeles utmärkt basist och som sångare satte han ju verkligen ett märke med ”Gösta gigolo”, en av våra stora hits. Han var ju inte direkt någon Svensktoppssångare men han hade ”det”, säger han.

Janne Landegren och Ingmar Nordström spelade tillsammans även på senare år. När Ingmar Nordströms ”Saxparty”-arrangemang skrevs om för storbandskonserter på Cinderella-kryssningar var Janne Landegren med och sjöng sina låtar.

– Vi har gjort det i över tio år och gör det fortfarande. Där var Janne med fram till för två år sedan. Det känner jag stor lycka över, att vi fick komma ihop igen, säger Ingmar Nordström.

Ingmar Nordströms ”Saxparty”-skivor har fått närmast legendarisk status. Dansbandet släppte hela 18 skivor titulerade ”Saxparty 1”, ”Saxparty 2”, ”Saxparty 3” och så vidare.   Den första utkom 1974 och den sista 1991. Skivorna resulterade även i samlingsskivorna ”Saxparty guld”, ”Saxpartyfavoriten”, ”Fler saxpartyfavoriter”.

”Blev för mycket för kroppen”

Janne Landegren har de senaste åren haft hälsoproblem på grund av en aggressiv infektion i benen. Det var i sviterna av det som han avled.

– Till sist blev det för mycket för kroppen, säger Ingmar Nordström och fortsätter:

– Det känns väldigt tråkigt. Han var väldigt nära mig, han var 20 år yngre än jag så jag kände mig litegrann som en pappa till honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.