Inger Nilsson: "Inte fått vara i fred på 45 år"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inger Nilsson.
Foto: Anna Rut Höglund

Hon var åtta år, rödhårig, fräknig och sprallig.

Inger Nilsson blev världsstjärna över en natt som "Pippi Långstrump".

- Jag har inte fått vara i fred på 45 år, säger hon.

Inger Nilsson var åtta år när hon blev Pippi Långstrump - nu har hon levt med rollen i 45 år.

- Jag har fått slåss för att hitta en egen identitet, säger Inger Nilsson.

Först en tv-serie - och sedan tre långfilmer. Inger Nilsson blev Pippi med svenska folket och snart hela världen.

Den lilla rödhåriga, fräkniga flickan från Kisa i Östergötland spelade rollen som Pippi. Och hon var starkast i världen, bodde själv i Villa Villekulla med hästen Lilla Gubben och apan Herr Nilsson.

- Jag bodde överallt under åren vi filmade. Det var Stockholm, Gotland, Norge. Jag åkte helikopter, tåg, buss och bil till alla inspelningar.

Hur har rollen som Pippi påverkat dig och ditt liv?

- Jag har haft svårt att få rollen. Jag gick som vuxen och utbildade mig på scenskolan. Men ingen teaterchef ville anställa mig.

Varför?

- De sa bara. Du är Pippi Långstrump. Du kan inte jobba hos oss.

Var läkarsekreterare

Hur har du kunnat hantera den här situationen?

- Jag fick slåss länge för att hitta min identitet. Nu känner jag mig trygg. Jag har gjort lite av varje tidigare. Jag jobbade ett tag som läkarsekreterare. Men i grunden är jag skådespelare och jag har varit aktiv sedan åren som Pippi.

Vad gör du i dag?

- Jag har spelat rättsläkaren Ewa i tyska deckarserien "Kommissarien och havet". Vi har gjort 16 delar. Vi har filmat sedan 2006. Mest på Gotland faktiskt.

Ja, det var där Pippi Långstrump spelades in.

- Ja, jag blir påmind hela tiden om det av statister som är med i deckarserien. Och av öborna. Under en av tagningarna kom det fram en äldre man som sa. "Välkommen tillbaka, här spelade du in Pippi som liten flicka. Minns du det?". Ja, vad ska man säga då.

"Lättare att prata om det"

Du gör även egna föreställningar numera. Berätta?

- Jag pratar om mitt liv och livet som barnskådis om hur det var att spela Pippi.

Har det varit svårt att prata om det?

- Ja, det är inte förrän nu. Vid över 50 års ålder är det lättare för mig.

Får du vara i fred?

- Nej, jag blir alltid igenkänd. I Tyskland och norra i Europa kan beundrare stå över tio timmar i regn för att få skymten av mig. Jag får också brev.

Många?

- Ja, fyra, fem om dagen. Jag har kartonger med brev hemma.

Alla barn i Bullerbyn

Tove Edfeldt, 30 (Kerstin)

Då: Var två år när hon fick rollen som Kerstin, Olles lillasyster. Hennes mamma, Catti, jobbade som regiassistent och då var det mest praktiskt att hennes dotter fick rollen.

Nu: Fortsatte att spela in filmer och tv-serier som "Barnen på Luna". Senaste filmen hon medverkade i är "Bäst före" som kom i år. Gick musikallinje i gymnasiet och studerade vid teaterhögskolan i Stockholm 2004-2008. Bor i Stockholm.


Ellen Demérus, 38 (Britta)

Då: Var tio år när hon spelade Britta, som var syster till Anna.

Nu: Hon gjorde bara två filmer - sedan var skådespelarkarriären över. Jobbar på Bonniers och skriver barnböcker. Bor i Stockholm.


Harald Lönnbro, 38 (Olle)

Då: Spelade Olle i Sörgården. Hade redan provat på att filma innan han fick rollen.

Nu: Fortsatte som skådespelare, har varit med i många filmer och tv-serier, bland annat "Beck". Har spelat pjäser på Dramaten. Utexaminerades på teaterhögskolan i Stockholm 1999. Bor i Södra Stockholm.

Saltkråkan

Maria Johansson, 57 (Tjorven)

Då: Spelade Tjorven Grankvist. En kavat liten tjej som klarade det mesta. Hennes bästa vän hette Båtsman och var en Sant Bernhardshund.

Nu: Studerade vid teaterhögskolan och fortsatte sedan som skådespelare och regissör. Under 1990-talet gjorde hon flera barnserier. Disputerade sommaren 2012 på avhandlingen skådespelarens praktiska kunskap vid universitetet i Bodö, Norge. Ger inte längre några intervjuer om livet som Tjorven.

Torsten Lilliecrona, född 1921 (Melker)

Då: Spelade pappan Melker Melkersson. Var etablerad när han spelade farbror Melker och är pappa till fyra barn som han älskar väldigt mycket. Melker är klantig och ramlar ofta i vattnet.

Nu: Blev folkkär som farbror Melker i Saltkråkan, han hade sedan svårt att få roller på film och tv även om han fortsatte att spela in filmer. Han ägnade mycket tid även åt matlagning. Dog i Höganäs 1999. Blev 78 år.

Kristina Jämtmark, 56 (Stina)

Då: Spelade Stina, Tjorvens yngre kompis. Bor med sin morfar på Saltkråkan. Tävlar med Tjorven om att få vara själv med Pelle. Berättar sagor för alla på ön, mest för farbror Melker.

Nu: Slutade att spela in film efter Saltkråkan. Precis som sin pappa utbildade hon sig till frisör och även senare till receptionist. Bor i dag i södra Stockholm.

Ronja Rövardotter

Hanna Zetterberg, 40 (Ronja)

Då: Var tio år när hon slog igenom som Ronja Rövardotter, filmens huvudperson.

Nu: Valdes som 21-åringen i riksdagen för Vänsterpartiet, var mest aktiv i miljö- och jordbruksfrågor. Studerade vid universitetet med gjorde comeback i politiken 2002 som fritidspolitiker. Har även debuterat som författare. Har två barn och var tidigare gift. Bor i Stockholm och vill inte prata om tiden som Ronja.

Lena Nyman (Ronjas mamma)

Då: Spelade Lovis, Ronjas mamma. Hon var precis som Börje Ahlstedt etablerad skådis inom film och teater.

Nu: Jobbade som skådespelare i en rad kända filmer. Arbetade även på Dramaten och Stockholms stadsteater. Nyman hade även framgångar som vissångerska. Dog i Stockholm i februari 2011 efter en längre tids sjukdom. Hon blev 66 år gammal.

Dan Håfström, 41 (Birk)

Då: Spelade Birk, Ronjas bästa kompis. Han var elva år när han fick rollen när filmteamet såg honom sitta och leka på en lekplats.

Nu: Det blev bara en film – sedan var skådespelarkarriären över. Började lästa på olika skolor och jobbar i dag som journalist. Han vill inte prata om tiden som Birk i Ronja Rövardotter. Bor i södra Stockholm.

Börje Ahlstedt, 74 (Ronjas pappa)

Då: Spelade Mattis, rövarkungen och Ronjas pappa. Var en etablerad skådespelare med en rad tunga roller både inom film och teater när han fick jobbet som rövarhövding.

Nu: Karriären började tidigt och har fortsatt i en rasande fart. Har gjort det mesta som skådespelare. Har jobbat på Dramaten sedan 1960-talet och även spelat på privatteatrar och jobbat som regissör. Bor i centrala Stockholm.

Karlsson på taket

Lars Söderdahl, 49 (Lillebror)

Då: Spelade Lillebror Svantesson. Var nio år när han blev kompis med "Karlsson på taket" och fick vara med om flera roliga äventyr.

Nu: Spelade även huvudrollen som Skorpan i "Bröderna Lejonhjärta". Gick på teaterskola och drömde om att bli skådespelare. Var ett tag missionär i Sydamerika. Gick med i Livets ord i Uppsala innan han flyttade till Malmö.

Mats Wikström, 49 (Karlsson)

Då: Spelade Karlsson på taket. Var nio år när filmen spelades in. Fick både spela med en uppstoppad mage och peruk. Kompis med Lillebror.

Nu: Gjorde inga mer roller som skådespelare. Utbildade i stället sig till väktare. Bor i Tyresö. Mats Wikström säger till Expressen att han inte vill prata om tiden som "Karlsson på taket" och att han har lämnat den tiden bakom sig.

Bröderna Lejonhjärta

Staffan Götestam, 61 (Jonahtan)

Då: Spelade Jonathan, Skorpans storebror. Spelade tidigt amatörteater i Örebro. Hade jobbat både på Folkteatern i Göteborg och på Maximteatern och Folkan i Stockholm när han fick rollen.

Nu: Har visat en stor bredd. Är både skådespelare, regissör, dramatiker, teaterchef och grundare av Junibacken. Är teaterdirektör och äger Göta Lejon och Maxim i Stockholm. Där han har haft många teateruppsättningar av Astrids Lindgrens filmer. Bor i Stockholm.

Lars Söderdahl, 49 (Skorpan)

Då: Spelade Skorpan. Hade redan gjort en stor roll som Lillebror i Karlsson på taket. Var 13 år när han fick rollen som Skorpan.

Nu: Gick på teaterskola och drömde om att bli skådespelare. Var ett tag missionär i Sydamerika. Gick med i Livets ord i Uppsala innan han flyttade till Malmö.

Gunn Wållgren, född 1913

(Sofia i Tulipagården)

Då: Spelade Sofia i Tulipagården. Var en etablerad skådespelare när hon spelade den gamla timida kvinnan.

Nu: Jobbade mycket inom teatern och filmen och hann med flera stora roller under sin karriär. Hennes sista filmroll blev kanske den mest kritikerrosade. Hon spelade farmodern i Ingmar Bergmans storfilm "Fanny och Alexander" från 1982. Dog i Stockholm i juni 1983. Blev 69 år.

Emil i Lönneberga

Jan Ohlsson, 51 (Emil)

Då: Han var åtta år när han spelade huvudrollsfiguren Emil. Den lille pojken ställde till hyss och hamnade i snickarboa.

Nu: Gjorde några få filmroller efter Emil, men slutade. Bor i dag i Uppsala och jobbar med data. Har dragit sig undan rampljuset och ger inte några intervjuer om tiden som barnskådespelare.

Lena Wisborg Candinger, 48 (Ida)

Då: Var fem år när hon började spela Ida som var Emils lillasyster. Hon var snäll mot alla.

Nu: Gjorde en biroll i tv-serien Katitzi 1979, men slutade sedan som skådespelare. Är gift och bor i Tyresö. I ett mejl till Expressen skriver hon att hon inte vill prata om tiden som barnskådespelare.

Allan Edwall, född 1924 (Emils pappa)

Då: Spelade Anton Svensson, Emils far. Var en etablerad skådespelare med många filmer och teateruppsättningar bakom sig.

Nu: Hade många strängar på sin lyra, utöver att han jobbade som skådespelare jobbade han också som regissör, teaterdirektör, författare, musiker, visdiktare och barnboksuppläsare. Dog 1997, 72 år gammal.

Berättar om sitt liv som barnstjärna

Namn: Inger Nilsson, 54 (Pippi).

Filmer: "Pippi Långstrump", tv-serie (1969), "Pippi Långstrump på de sju haven" (1970), "På Rymmen med Pippi Långstrump" (1970), "Här kommer Pippi Långstrump" (1973).

Efter Pippifilmerna: Utbildade sig till sekreterare, men valde att satsa på en karriär som skådespelare. Var bland annat rekvisitör på Östgötateatern och spelade på flera olika teatrar.

Gör i dag: Skådespelare på heltid. Spelar rättsläkaren Ewa i den tyska deckarserien "Kommissarien och havet". Ger även egna föreställningar där hon berättar om sitt liv som barnstjärna.

"Det hände ofta när jag sökte jobb att teatercheferna sa: Du kan inte få jobbet, du är ju inte Inger Nilsson. Du är Pippi Långstrump. Och henne kan vi inte anställa."

Pippi Långstrump

Pär Sundberg, 56 (Tommy)

Då: Var elva år när han spelade den lydige Tommy som började hitta på bus när han träffade bästa kompisen Pippi.

Nu: Han fortsatte inte med film. Flyttade till Lund för att plugga och var Skandinavienchef för ett PR-företag. Bor sedan några år i Spanien och ger inga -intervjuer.

Maria Sundberg, 54 (Annika)

Då: Blyg och snäll, spelade syster till Tommy, och Pippis kompis. Var nio år när första filmen gjordes.

Nu: Ville fortsätta att vara skådespelare. Gick på Calle Flygare teaterskola, men yrkesvalet tog en ny vändning när hon läste till sjuksköterska. Träffade en spanjor och bor numera i Spanien.

Beppe Wolgers, född 1928 (Pippis pappa)

Då: Var etablerad när han spelade kapten Efraim Långstrump, Pippis pappa, sjökapten på fartyget Hoppetossa.

Nu: Var en etablerad skådespelare redan under 1960-talet. Wolgers var även författare, poet, översättare, textförfattare, konstnär – och underhållare. Dog 1986 i Östersund, 57 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.