Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inger Egler död – SVT-profilen blev 83 år

Inger Egler

SVT-profilen Inger Egler har gått bort.

Hon var mångårig hallåa och arbetade också som sändningsledare och programledare.

– Det är många som har en relation till henne, säger sonen Magnus Egler.

Inger Egler började arbeta på Sveriges Television 1966 och var en av de välkända programpresentatörerna, allmänt omnämnda som hallåor, i rutan – tillsammans med bland andra Anita Lindman, Alicia Lundberg och Amelie Appelin, skriver SVT:s interntidning Vi på tv.

När SVT slutade med hallåor i samband med lanseringen av TV2 1969 (ett beslut man senare fick ta tillbaka efter en proteststorm) jobbade Inger Egler bland annat på utbildningsradion innan hon på 1970-talet började arbeta på TV2. 

”Flickorna på TV2”

Hennes son Magnus Egler berättar om hur välkänd Inger Egler var. 

– Jag kommer ihåg skol-tv, det kördes in en tv i klassrummet och då var det ofta min mamma som presenterade programmet, säger han.

– Sedan började hon på TV2 och då sjöng ju Per Gessle ”Flickorna på TV2” Det var väl halvroligt när man själv var 15 år. Man har fått leva med det där men oftast har det inte varit något som har plågat mig. 

Inger Egler hade dock aldrig några problem med att bli igenkänd.

– Hon tog det där med ro. Hon var väldigt social och öppen och tillmötesgående så det tycker jag att hon klarade jättefint, säger Magnus Egler.

Utbildade Pekka Heino

Inger Egler stannade kvar på SVT fram till 1997 då hon gick i pension. Förutom att jobba som hallåa var hon också sändningsledare, ledde program som ”Sommarkväll” och var också med att utbilda nya hallåor som Michaela Jolin och Pekka Heino. 

– Hon var en mentor för den nya generationen, säger Magnus Egler. 

Inger Egler gick bort den 17 februari. Hon blev 83 år.

”Nu har Ingers röst tystnat. Ett varmt hjärta har slutat slå. Den 17 februari avled hon stilla i sitt hem. Hon är saknad”, står det i Vi på tv:s minnesord.