Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingemar Stenmarks tuffa start i Let's dance

Ingemar Stenmark får en tuff start i "Let's Dance" tillsammans med dansaren Cissi Ehrling. Nyligen missade han sex dagars träning på grund av en resa.
"Det går bra, men det är svårt", säger skidlegendaren om träningen. Foto: Emil Nordin
Stenmark pustar ut efter ett hårt träningspass i danslokalen.
Dansaren Cissi Ehrling med Ingemar Stenmark.
"Let's dance"-duon.

Nu berättar den alpina legendaren Ingemar Stenmark om sin tuffa dansträning inför Let's dance".

Men också om uppförsbacken och svårigheten att pussla ihop alla rörelser - och om skidresan som kostat honom sex dagars värdefull övning.

– Jag visste att det skulle vara väldigt svårt, säger han.

Sedan den 19 januari har Ingemar Stenmark, 58, tränat dans inför sin medverkan i "Let's dance". Expressen kan nu publicera bilder från träningslokalen där skidlegendaren kämpar för att lära sig alla stegen. Men vägen dit är lång.

– Det går bra, men det är svårt. Men jag visste att det skulle vara väldigt svårt, så det är ingen överraskning, säger Ingemar.

– Det svåraste är att lägga ihop allt. Man kan lära sig stegen, hur man ska hålla armarna, hållningen på kroppen - men sen ska man lägga ihop allt. Då glömmer man något annat. Det svåra är att kombinera ihop allt.

Och han har redan hunnit hitta sin mardrömsdans.

– Rumban är svårast, säger han.

"Inte orolig"

Trots svårigheterna är han inte orolig inför sin danspremiär, den 27 februari.

– Jag kan inte säga att jag börjat få kläm på det. Men jag är inte orolig. Vi har några veckor till att träna inför premiären. Så småningom får vi dessutom reda på vilken dans vi ska dansa i första programmet, då kan man koncentrera sig på bara en dans.

Till sin hjälp har Ingemar fått dansaren Cecilia Ehrling, 30, den dansare som vunnit "Let's dance" tre gånger - flest av alla dansare.

– Med Cecilia fungerar det jättebra. Jag förstår att hon är den av dansarna som vunnit "Let's dance" flest gånger, hon är väldigt duktig på att lära ut, säger Stenmark.

Är full av beundran

Och Cecilia Ehrling är full av beundran inför sin nya adept.

– Det kändes stort. Jag är inte uppvuxen med honom på det sättet, men jag har hört hur hela Sverige stannade när han åkte. När jag berättat att jag ska dansa med honom har alla sagt "herregud". Det är jätteroligt att jobba med en så stor människa, säger hon.

I fjol dansade Cecilia med programledaren Steffo Törnquist, som gjorde succé och hamnade på andra plats i tävlingen. Men Cecilia ser större utvecklingspotential i Ingemar Stenmark.

– Det lossnar för honom varje dag. Han har enorm utvecklingspotential. Jag tror han har mer utvecklingspotential än Steffo, säger Cecilia.

"Lugn och tillbakadragen"

Än så länge är Ingemar lite för blyg på dansgolvet.

– Som person är han väldigt lugn och tillbakadragen. Det han måste jobba på är att ta för sig mer på dansgolvet. Det ska vi försöka väcka i honom, så att han vågar göra det. Men han kommer bli trygg, jag är där hela tiden, säger hon.

Hans styrka är - framför allt - träningsivern.

– Han är villig att träna jättemycket. Och han ger sig aldrig, han kör till det sitter. Blir det fel kör han bara igen. Och när det är svårt säger han "oj oj oj", han är väldigt rolig, säger Cecilia.

"Missade sex dagar"

Tidigare har Ingemar Stenmark sagt till Expressen att han siktar på att nå final. Det målet står fast, även om han inte är säker på att det är realistiskt. Nu hoppas han på att publiken ska bära honom.

– Jag vill vara med så länge som möjligt. Jag vet inte om det är realistiskt att komma till final, det handlar ju inte bara om att bli bra på att dansa utan man ska ha rösterna och publiken med sig också, oavsett om man är bra eller dålig, säger han.

Förra veckan var skidlegendaren i Schweiz för att åka skidor, vilket gjorde att han missade nästan en hel veckas träning.

– Vi har tränat sex timmar som mest, med lunchpaus. Vissa dagar är det tre timmar. Jag har varit borta i Schweiz och åkt skidor mellan tisdag till söndag förra veckan, då tränade vi inte. Jag missade sex dagar. Jag hade glömt en del när jag kom tillbaka, men det sitter ändå någonstans i bakhuvudet så jag kom in i det ganska snabbt igen, säger han.

"Bra för koordinationen"

Samtidigt tror Ingemar att dansträningen kan göra honom till en bättre skidåkare.

– Det finns flera skidlandslag som tränat aerobics. Och jag vet en norrman, som vunnit massa VM och OS, vars fru är balettdansös. Han har tränat en hel del dans. Det är bra för koordinationen, säger han.

Oavsett hur det går i "Let's dance" har han hittat en ny passion i livet.

– Det är det roligaste jag gjort sedan jag slutade med skidåkning, säger han.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!