Ingamay Hörnberg: "De ville inte ha Skurt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingamay Hörnberg tillsammans med Skurt och drottning Silvia.
Foto: Guggge Zelander

Hon köpte den massproducerade dockan i USA - och blev sedan Skurts mamma med svenska folket.

Men när TV3 pensionerade dockan, var sagan slut även för Ingamay Hörnberg.

– Det var väldigt delade känslor. Vi frågade SVT om de ville ha Skurt, men de var inte intresserade, säger hon.

Ingamay Hörnberg, 66, är Skurts "mamma". Men Skurt är långt från ett svenskt påfund. I stället var dockan massproducerad i USA, där som en välkänd leksak som hette Bernard.

Men Ingamay köpte sin egen Bernard under ett USA-besök på 80-talet, och skulle göra honom till ett välkänt ansikte i svensk tv.

– Jag hittade honom i USA. Vi var ute och hälsade på barn på sjukhus. Och i kyrkan. Han pratade med barnen och sjöng med dem. Jag hade gått seminarier i USA för att lära mig att föra honom. Tricket är att rörelserna ska vara små. Jag märkte att jag fick så fin kontakt med barnen, genast. De tänkte inte på mig. Utan det var honom de pratade med och ställde frågor till, minns Ingamay.

Hon lämnade pingstkyrkan 1983.

– Det var ett svårt beslut. Jag hade nästan hela mitt sociala liv där. Det var många som inte förstod. Det var tufft. Livet är inte bara höjder, utan även dalar. Det formade mig på flera sätt, säger Ingamay som genom att hon var ute och sjöng mycket beskriver hur hon blev en representant för pingströrelsen, vilket inte stämde riktigt.


LÄS MER: Bengt Alsterlinds liv efter "Hajk". 

"Omedelbar kontakt"

1988 debuterade så Skurt i TV3, efter provprogram och kontraktskrivande i London. Till en början hette dockan "Squirt", och Ingamay var tveksam till att ställa upp i tv.

– Tv-producenten Bengt Roslund sa: "Inga-Maj, du har ju Squirt", som han hette på den tiden. Han blev jättenyfiken. Först ville jag inte visa honom Skurt. Man vill ju inte utsätta sig för att få ett nej. Men han gav sig inte, så jag åkte hem och hämtade Skurt. Han låg i garderoben. Det blev en omedelbar kontakt. Vi gjorde ett provprogram han skulle visa för sina chefer i London. Efter några veckor kom det ett telegram, till Skurt. Han var välkommen till TV3 i London för att skriva kontrakt. "Du får gärna ta med dig Ingamay", stod det. Vi åkte över dit. Och de sa att allt var bra, men att namnet var för svårt. Vi skandinaviserade namnet till Skurt.

Succén var omedelbar. Totalt blev det över 3 000 program med den populära Skurt, från 1988 och 20 år framåt, där Ingamay både gjorde rösten till Skurt och samtalade med honom som en sorts mamma. Och de blev starkt förknippade med varandra.

– Du hör själv, jag pratar om honom som att han vore en riktig person. Och ibland tyckte jag nästan att han var det, säger Ingamay.

Skurt har också medverkat i 12 program med drottning Silvia och två med kronprinsessan Victoria, och tog ofta upp samhällsproblem. Men 2006 var det slut.

– Det var flera orsaker. Det var inte bara programmet, det kom väldigt mycket post. Jag ville svara på allt. Barnen skrev till Skurt om sina bekymmer, att de kände sig ensamma, många invandrarbarn skrev. Jag ville inte att de skulle bli besvikna, att barnen skulle tro att Skurt inte brydde sig om att svara. Det tog väldigt mycket tid. Sen gjorde TV3 ändringar. I och med att de bytte chefer bytte de programform också. Det var väldigt delade känslor. Vi frågade SVT om de ville ha Skurt, men de var inte intresserade. De tyckte att han var för mycket förknippad med TV3, säger Ingamay.


LÄS MER: Mannen bakom Björne: "Jag saknar honom". 


Ingamay Högberg saknar tiden med Skurt.
Foto: Guggge Zelander

"Saknar tiden med Skurt"

Och hon skulle gärna återkomma. Saknaden finns där.

– Jag saknar tiden med Skurt. Jag trodde aldrig att det skulle hålla på så länge, det var fantastiska år. Men det var väldigt mycket jobb. Det gällde att fylla programmen med innehåll man kunde stå för, säger hon och fortsätter:

– Eftersom jag vet att han betydde jättemycket för så många är det klart att jag gärna skulle vilja hitta ett program där han skulle platsa. Det skulle jag tycka var väldigt roligt.

Trots att det nu gått lång tid sedan Skurt var i rutan, är han - och Ingamay, ihågkomna och igenkända. Nästan varje dag känner människor igen henne.

– Eftersom vi höll på så länge är det nästan varje dag människor som kommer fram och frågar "är det inte du som är Inga-Maj som hade Skurt?". Och mejl får jag många. Det är många som undrar om vi inte kan göra dvd-skivor av program som betydde mycket för dem, säger hon.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.