Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför Eurovision

Fr.v. Adam Duvå Hall, Danmark, programledaren Christer Björkman, Per Sundnes, Norge, Thomas Lundin, Finland, Charlotte Perrelli, Sverige och Eirikur Hauksson, Island.
Foto: Mark Earthy/SVT

Under fyra fredagskvällar, med start 13 april, får tv-tittarna tillsammans med en nordisk panel ta del av årets bidrag i Eurovision Song Contest. 

I de tre första programmen presenteras bidragen som tävlar i semifinalen den 10 maj.  I det fjärde och sista programmet presenteras de 14 bidrag som är direktkvalificerade till finalen.

 Programledare för detta nordiska samarbete är Christer Björkman och i panelen sitter Charlotte Perrelli, Sverige, Thomas Lundin, Finland, Adam Duvå Hall, Danmark, Per Sundnes, Norge och Eirikur Hauksson, Island.Panelmedlemmar och programledare:


Charlotte Perrelli har sällat sig till den exklusiva skara som vunnit Eurovision Song Contest för Sverige. Året var 1999 och låten hette Take me to Your Heaven. 

 Thomas Lundin är välkänd programledare och redaktör i Finland. Han har jobbat på YLE sedan 1994 och gjort allt från nyheter, aktualiteter och familjeprogram till galor och schlagerfrågesporter. 


Adam Duvå Hall är radioman och programledare i Danmark, bland annat för Grand Prix, den danska motsvarigheten till Melodifestivalen. 


Per Sundnes är Oslo-bo och arbetar som programledare, producent och manusskribent på norska NRK. Han har gjort intervjuprogram med bland andra Madonna, U2 och David Bowie och från och med i år är han norska televisionens kommentator för Eurovison Song Contest.


 Isländske musikern och artisten Eirikur Hauksson beskriver sig själv som en något schizofren typ: Lugn privat, men älskar uppmärksamheten som scenartist. Hur det är med detta kan tv-tittarna själva avgöra eftersom han både är med i Inför-panelen och tävlar för Island i årets Eurovision Song Contest. 


Christer Björkman, som från början är utbildad frisör, slog igenom 1985 med debutskivan Våga och vinn. Det riktigt stora genombrottet lät dock vänta på sig ända till 1992 då han vann Melodifestivalen med ”Imorgon är en annan dag”. Sen dess har han haft fullt upp.

FAKTA

Kvällens bidrag

1. Bulgarien
"Water" - StoyanYankoulov Stoyan Yakoulov
Upphovsmän: Elitsa Todorova & Elitsa Todorova
 
2. Israel
"Push The Button" -  Teapacks
Upphovsmän: Kobi OZ

3. Cypern
"Comme Ci-Comme Ca" -  Evridiki
Upphovsmän:
Posidona Yiannopoulos Dimitris Korgialas

4. Vitryssland
"Work Your Magic" - Koldun
Upphovsmän: Karen Kavaleryan, Philip Kirkorov

5. Island
"Valentine Lost" - Eirikur Hauksson
Upphovsmän: Sveinn Rúnar Sigursson, Peter Fenner

6. Georgien
"My Story" - Sopho Kalvashi
Upphovsmän: Bibi Kvachadze, Beqa Jafaidez

7. Montenegro

"Ajde kro i " - Stevan
Upphovsmän: Faddy Slaven Knezovi , Milan Peri

8. Schweiz
"Vampires Are Alive" - DJ BoBo
Upphovsmän: René Baumann, Axel Breitung

9. Moldavien
"Fight" - Natalia Barbu
Upphovsmän: Aleksandr Brasovean, Elena Buga

10. Nederländerna

"Nooit Meer Zonder Jou" - Edsilia Rombley
Tjeerd P. Oosterhuis,  Martin Gijzemjter, Marteen ten Hove

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.