Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska influencerns svar efter kritiken mot sextipset

influencern Lovisa ”Lojsan” Wallin svarar på kritiken efter poddavsnittet. Foto: Stella Pictures
Saga Alm Mårtensson, sexolog och KBT-terapeut.Foto: Malin Falk
Hanna Friberg är Lovisas podd-partner och podden har varje vecka runt 45 000 unika lyssningar enligt Podindex. Foto: Stella Pictures

I podcasten Måndagsvibe ger influencern Lovisa ”Lojsan” Wallin rådet att ställa upp på sex, även om man själv inte är sugen, för att hålla sexlivet spännande.

Något som mötts av hård kritik i sociala medier och sexologen Saga Alm Mårtensson menar att rådet är något som kan vara direkt skadligt.

Nu svarar Lovisa Wallin på kritiken mot avsnittet.

”Är din partner sugen, tacka inte nej. Oavsett om du inte är det.”

Så säger influencern Lovisa ”Lojsan” Wallin, 26 i senaste avsnittet av podden ”Måndagsvibe”, som hon har tillsammans med Hanna ”Hannalicious” Friberg, 25.

Podcasten är en av Sveriges största poddar med runt 45 000 unika lyssningar i veckan där Lovisa Wallin och Hanna Friberg pratar om olika ämnen i varje avsnitt och ofta delar med sig av sina åsikter i olika frågor.

Ger kritiserat sextips

I avsnitten har de ofta med ett segment då lyssnare själva fått ställa frågor, och i veckans avsnitt, var frågan: ”Hur håller man sexlivet spännande?”. 

Lovisa Wallin som har partner och ett barn tar ansvar för att svara på frågan. 

”Skulle säga så här. För det första inte känna er tvingande, men jag har gett tips om att försöka hålla det vid liv, försöka göra nåt sexuellt två gånger i veckan.”, börjar hon. 

Hon fortsätter:

”Är din partner sugen, tacka inte nej. Oavsett om du inte är det. Absolut att man ska lyssna på sin egen kropp, sitter han och torrjuckar mot dig varenda kväll då kanske du kan säga nej nån gång. Är det då, när han väl vill, bit ihop och do some things.”

Hon resonerar vidare att hon själv ”blir lyckligare, mår lite bättre, är lite kärare” av det och att det gäller att ”se till att bli kåt”. 

Snart efter att podavsnittet lagts ut kom kritik i sociala medier och i podcast-appen sjönk betyget för podden snabbt. 

Lyssnare skrev bland annat på Twitter att de genom resonemanget förmedlar en skev bild av sex till sina unga lyssnare och förespråkar ”tjatsex”. 

Både Lovisa Wallin och Hanna Friberg är livsstilsbloggare som har egna youtubekanaler. Lovisa ”Lojsan” har 91 000 följare på instagram och Hanna ”Hannalicius har över 200 000 följare. Många av dessa unga tjejer. 

Sexologen: ”färgar vår syn på sex”

Att tipsa om att ha sex trots att du inte själva är sugen tycker sexolog och KBT-terapeuten Saga Alm Mårtensson är problematiskt. 

– Att säga så skapar en norm kring sexualiteten. Vi lär oss om sex via publika medier som podcasts och det färgar vår syn på sex. Har vi själva inte kommit fram till vad vi vill och inte vill med partners blir det som att matas av vad vi tror är sanningar.

Att ha sex trots att man själv inte vill menar Saga Mårtensson kan komma av en gammal föreställning om att ”sex föder sex”.

– Det kan även sexologer säga ibland. Men det handlar om att ibland har vi spontan sexlust där vi bara känner att vi är kåta. Medan vi ibland behöver väcka känslorna av att bli kåt, det kallas responsiv lust. Det innebär att man kanske måste vara i en situation som väcker lust. Men det är enorm skillnad på det och att vara i en situation där du inte vill ha sex men har det ändå, säger hon. 

Kan vara skadligt

Anledningen till att det är viktigt att inte ha sex när man inte är kåt är främst att det kan vara skadligt i längden, förklarar sexologen. 

– Lust är lika mycket psykisk som fysisk. Klitoris får stånd – alltså blir blodfylld– , slidan blir mer rörlig och får lubrikation när vi blir kåta. Men har du sex upprepade gånger utan att kroppen har svarat kan du få problem som att det gör ont. 

– Många unga personer med snippa hamnar där och upplever problem med smärta och sex.

Svarar på kritiken

Efter kritiken har Lovisa Wallin nu lagt ut en rad storys på Instagram där hon svarar på reaktionerna mot poddavsnittet. Där skriver hon att duon sett kritiken och tagit den till sig.

I en story där hon kommenterar sextipset skriver profilen:

”Gällande att jag skulle bidra till tjatsex är det inte alls vad jag säger” och förtydligar i punkter att hon riktade sitt svar till personer som är i ett långt kärleksfullt förhållande, efter barn, där sexlusten kanske inte längre kommer lika lätt.

”Vi ställer upp för varann, även om vi helst vill lägga oss och sova så ser vi till att ha sex för att hålla kärleken vid liv” skriver hon och poängterar att det är ett val hon ”gör för min egen skull, inte för någon annans.”

Expressen har varit i kontakt med Lovisa Wallin, som hänvisar till sina svar på Instagram storys.

Sexologens sextips!

Om man vill ha sex olika ofta, hur ska man tänka då som par?

– Det handlar om att ha en medvetenhet om sin egen sexualitet. Även om vi är i en relation har vi en egen sexualitet - vad vill jag ha för att bli sugen på sex? Viss stämning, tid på dygnet, nåt som gör mig upphetsad? Kommunicera om vad du behöver. Och för den som vill ha sex oftare: Se över vilken del du kan ta ansvar för själv genom till exempel självsex, vad ska vi göra tillsammans och är det tvåsamhet som funkar eller en friare relation – det finns en mängd lösningar, tipsar sexolog och KBT-terapeuten Saga Alm Mårtensson och fortsätter:

– Jag tror mer på att locka fram sexlust än att försöka ha sex utan att det finns någon lustfaktor i det. Det kan göras på många sätt, som till exempel att vara nära varandra, läsa erotiska noveller, se porr eller duscha ihop.

Margaux Dietz: I huvudet på en influencer

Margaux Dietz ger sitt bästa lyckorecept