Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Influencerns bild raderads – på grund av hennes utslag

Lex Gillies har runt 20 000 följare på instagram.Foto: Instagram
Facebookägda Instagram har ändrat formuleringen i sina regler. Foto: SHUTTERSTOCK

Skönhetsbloggaren Lex Gillies lade upp en bild på sitt osminkade ansikte på Instagram. 

Men bilden raderades – med hänvisning till att den visade ett utseende som ”inte är önskvärt”.

Nu har Instagram tagit bort den kritiserade formuleringen, skriver Daily mail. 

Lex Gillies är en skönhetsbloggare med hudsjukdomen rosacea. 

I september lade hon upp en bild på Instagram, där hon har 20 000 följare och ofta skriver om sin hudsjukdom och kampanjar för ”hudpositivism”, som i princip går upp på att känna sig vacker i sin hud oavsett hur den ser ut. 

Bilden visade Lex osminkade ansikte och togs inför ett samarbete med fotograden Sophie Harris-Taylor där de ville hylla naturlig skönhet.  

Rosacea

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag, oftast i ansiktet. Du kan även få besvär i ögonen. Sjukdomen smittar inte. Utslagen brukar försvinna med behandling, men de kan komma tillbaka.

Källa: Vårdguiden 

Men inlägget raderades av Facebookägda Instagram, eftersom den sades bryta mot plattformens regler. Motiveringen var Instagrams policy om att de ”inte tillåter inlägg som fokuserar på delar av en persons kropp för att lyfta fram ett oönskat eller idealiserat kroppstillstånd.” Någonting bilden på ett rödflammigt ansikte verkade ha sållats under, skriver Lex i ett blogginlägg. 

Beslutet fick skönhetsbloggaren att reagera starkt. I inlägg om saken har hon bland annat skrivit att ”beskriva folks utseende som ”oönskat” är FEL, att kontrollera vad människor ser online baserat på utdaterade skönhetsideal är FEL.” 

Lex Gilles kontaktade Facebook för att klaga på regeln, utan svar. Sedan startade hon ett bilduppror under hashtagen #undesirablesofinstagram, där andra med hudåkommor lade upp bilder på sig själva, som en protest mot regeln och för att få den att tas bort. 

https://www.instagram.com/p/B1ZUOZvhntP/

Facebook ändrade reglerna

Efter elva veckor, och efter att tidningen Verge kontaktat Facebook gällande den raderade bilden, fick Lex svar på sitt mejl – där Instagram menar att bilden tagits ner av misstag och var uppe igen. 

En bortförklaring Lex inte trodde på och fortsatte lyfta frågan om att ta bort termen ”oönskat utseende”. 

Och det gav effekt. Nu har Instagram tagit bort termen.

Lex har skrivit om Instagrams beslut i ett inlägg, där hon tackar alla som tagit kampen tillsammans med henne. Hon betonar det häftiga i att även hudpositiva communityt är relativt litet ändå lyckades påverka och förändra terminologin hos så pass stor medieplattform som Instagram i en positiv och meningsfull riktning. 

”Det är otroligt och så överväldigande” skriver hon i inlägget.

https://www.instagram.com/p/Bx20GkrBFsP/

Artisten Lisa Ajax har också rosacea

Lisa Ajax svåra sjukdom: ”Kände mig ful och äcklig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.