Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda Lundgren om hatet: ”De blir aldrig nöjda”

Youtubern Amanda Lundgren har över 200 000 prenumeranter på sitt konto.

20-åriga Youtubern Amanda Lundgren blir överöst av hatkommentarer i sociala medier. 

Anledningen? Hon har opererat brösten. 

– Jag trodde inte att det skulle bli så hemskt, säger hon.

Amanda Lundgren, 20, startade sitt Youtube-konto när hon var 16 år gammal och har i dag över 200 000 prenumeranter. I videorna delar hon med sig av sin vardag, gör utmaningar och delar med sig av smink- och träningstips. 

Hon möts av hat. 

Lundgren, som startade sitt Youtube-konto när hon var 16 år, berättar att hon tidigare nästan aldrig fick några hatkommentarer tidigare. Det var efter att hon började göra ingrepp på sitt utseende som hatstormen började. 

”De slutar aldrig”

– När jag gjorde bröstförstoringen för ett år sedan förstod jag att det inte skulle bli frid och fröjd, för jag vet hur det svenska samhället är. Jag får knappt ha mycket smink på mig utan att det blir hundra kommentarer som ”hur ser hon ut”, ”hur tänker hon”, ”hjälp henne”. Jag vill se ut på ett visst sätt och tycker jag ska få se ut som jag vill, säger hon och fortsätter:

– Sedan dag ett har hatkommentarer strömmat in. Jag la ut en badbild på mig själv, en på hela sommaren, och fick kommentarer om att jag inte borde bada i havet för att jag är gjort av plast och då skräpar ner i naturen. 

För Amanda Lundgren är kommentarerna tuffa att höra och har gett henne mycket ångest. 

– De slutar aldrig – vad jag än gör, hur snäll jag än är så fortsätter de att trycka på. När jag var 16-17 år kommenterade många om varför jag hade så små läppar och att jag skulle göra något åt dem. Sedan när jag fyllde läpparna fick jag hat för det – de blir aldrig nöjda. 

https://www.instagram.com/p/B01QP_9owjq/?utm_source=ig_web_copy_link

Men redan för två år sedan fick hon en kommentar som gjorde det obehagligt på riktigt. Då fick hon ett mejl som gjorde henne rädd.

– Någon skrev ett mejl till mig där det stod ”bli inte chockad om du blir våldtagen, skyll dig själv”. Det tyckte jag var jobbigt och det sitter kvar, man blir chockad och lite rädd. 

Youtube har skärpt reglerna

De senaste åren har Youtube skärpt sina regler kring hat och hot på plattformen, och det har hjälpt, menar Amanda Lundgren. I dag har hon börjat säga ifrån mot kommentarerna och upplever att hon får mer stöd nu än tidigare.

– Jag försöker acceptera att jag inte kan göra alla nöjda och försöker vara mig själv, men det var jobbigt ett tag när det kändes som att ingen stöttade mig, jag kände mig väldigt ensam. Nu har jag börjat känna livsglädje och börjat gilla mig själv igen. Jag tänker vara mig själv och ingen kan stoppa mig, och nu får jag massor av kärlek från följarna också, säger Amanda Lundgren.