Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Influencern åt sin egen moderkaka: ”Helt otrolig”

Influencern åt sin egen moderkaka
Infuencern Michaela Forni.Foto: TV4
Programledaren Tilde de Paula Eby.Foto: TV4

Infuencern Michaela Forni har gjort något inte helt vanligt. 

Efter sin förlossning åt hon upp sin moderkaka. 

– Jag mådde väldigt bra trots att han (sonen Dante) under sin första månad i livet var en galen liten bebis, säger hon i ”Efter fem”. 

Influencern Michala Forni, 30, blev mamma för tre månader sedan till sonen Dante. Den första perioden var svår som mamma när sonen hade ont i magen och inte ville sova. 

Nu berättar hon i TV4:s ”Efter fem” om en lite ovanlig metod för att hålla sig så frisk som möjligt som nybliven mamma – hon åt sin moderkaka. 

– Det låter så himla extremt när man säger så. 

Det var inte så att hon åt moderkakan direkt efter förlossningen utan den torkades, ångkokades och kapslades sedan in. För Michaela Forni som redan åt så många kapslar med olika vitaminer så var det ingen stor grej att äta några till. 

 – Det var bara ännu en till kapsel till mitt morgonkaffe. Jag tänkte inte på det, säger hon i programmet. 

 Forni: ”Mådde väldigt bra”

Enligt Michaela Forni är det vanligare i USA att man äter sin moderkaka och hon såg det som ett experiment. 

– Vi såg det som en rolig grej att testa. Vi såg inte att det skulle vara farligt. 

Programledaren Tilde de Paula Eby påpekar att den forskning som har gjorts på det här visar att det inte finns några goda hälsoeffekter – utan möjligen en placeboeffekt. 

Infuencern berättar att hon är en högkänslig person och att hon har haft mycket ångest och mått dåligt under perioder. 

– Så jag kände att det var värt att testa. Även om det är placebo, ajja whatever works.

Så hur mådde hon då under tiden hon åt sin moderkaka i kapslar? 

– Jag mådde väldigt bra trots att han under sin första månad i livet var en galen liten bebis. 

– Jag klarade mig igenom perioden med modet i behåll. 

Tildes ifrågasättande

Michaela Forni berättar bland annat att mjölkproduktionen gick i gång som den skulle och säger att det ska vara en av fördelarna med att äta sin moderkaka. 

Tilde de Paula Eby påpekar att det finns forskare som har avrådigt från att äta den – men influencern säger att hon gjorde sin research och inte kunde se att det skulle vara något farligt med det. 

– Jag tyckte moderkakan var så himla vacker, den är helt otrolig. Tänk vad mycket näring och fantastiska saker den har gjort. 

Expressen har sökt Michaela Forni. 

Spana bakom kulisserna på ”Efter fem”:

Tilde de Paula Eby berättar kort om