Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Com Hems kyliga svar efter TV4:s panikåtgärd

Anders Nilsson, vd Tele2, och Mathias Berg, operativ chef TV4, ger sin syn på bråket.
Com Hem och Boxers kunder kan förlora TV4.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anders Nilsson, vd för Tele 2.
Foto: Pressbild Tele 2.

Natten mellan den 10 och 11 december skulle TV4-kanalerna och C More släckas för Com Hem och Boxers kunder efter en tvist mellan Telia/TV4 och Tele 2. 

Men Mathias Berg, operativ chef TV4 och C More, meddelar att man kommer att låta Com Hem distribuera TV4 gratis med start i dag fram till 10 januari. 

– Vi hoppas med detta kunna rädda tv-julen för miljontals svenskar, säger Berg. 

”Vi ser nu fram emot att prata med Telia för att säkerställa att julklappen inte bara är ett försök från dem att förhala förhandlingarna ytterligare”, svarar Com Hem i ett uttalande. 

Den 2 december övergick Bonnier broadcasting, det vill säga TV4 och C More, i Telias ägo. 

”En ny epok i tv-historien tar sin början”, skrev Expressens Maria Brander då i en krönika. 

Men alla har inte varit glada över köpet. Anders Nilsson, vd för Tele 2, som äger Comhem och Boxer, varnade nyligen för att TV4-kanalerna och C More kan komma och släckas ner för deras kunder, en tredjedel av Sveriges hushåll, i ett debattinlägg. 

TV4:s drag i krisen

Och konflikten mellan TV4/Telia och Tele 2 fortsätter. Om de inte kommer överens om ett avtal innan natten till den 11 december kommer Tele 2 tvingas att stänga ner kanalerna för sina kunder. 

Så har det låtit tidigare – men på tisdagsmorgonen gick TV4 ut med beskedet att man kommer låta Com Hem distribuera kanalen gratis med start i dag och fram till 10 januari.

– Com Hem tar en tredjedel av Sveriges hushåll som gisslan för att uppnå sin kommersiella agenda. För oss är det extremt viktigt att sätta tittarna i centrum. Därför har vi skickat dokument som ger dem rätt att sända TV4-kanalerna gratis under den här perioden. På så vis hoppas vi med detta kunna rädda tv-julen för miljontals svenskar, säger Mathias Berg, operativ chef TV4 och C More. 

– I slutet av dagen är det endast Com Hem som väljer att släcka våra kanaler eller inte släcka. Valet att släcka kanalerna eller inte, det valet görs av Com Hem. 

Tonläget verkar vara relativt hårt mellan er. Vad har ni för hopp om att komma överens? 

– Tele 2 är en jätteviktig partner till TV4 Media. Vi har tidigare alltid kommit till bra kommersiella lösningar. Det hoppas vi också på den här gången. Vi har ett långt, framgångsrikt samarbete bakom oss. 

Com Hems svar

Com Hem har svarat på beskedet med ett pressmeddelande. Det här var inget man var beredda på, skriver koncernen. 

”Com Hem tackar TV4 för julklappen och ser fram emot att få höra om den innehåller det som våra kunder efterfrågar”, skriver Com Hem. 

”Vi ser nu fram emot att prata med Telia för att säkerställa att julklappen inte bara är ett försök från dem att förhala förhandlingarna ytterligare, och något som TV4-tomten kommer dra tillbaka så snart den annonstäta perioden är över i januari. Om de bekräftar att de ger oss rättigheter så att alla tv-tittare fortsatt ska ha möjlighet att titta på TV4-kanalerna och C More på det sätt de själva vill, så kommer vi inte behöva släcka ner kanalerna i natt.”

– Vi kommer att kontakta TV4 för att säkerställa att den här ”julklappen” verkligen innehåller rättigheterna som vi efterfrågat, säger Joel Ibson, PR-chef på Tele 2. 

”Tvingas släcka”

Anders Nilsson, vd för Tele 2, sa på måndagen att förhandlingarna gått i stå. 

– Allt tyder tyvärr på att vi kommer tvingas släcka kanalerna, då det fortfarande inte finns något intresse från motparten att förhandla med oss. Hittills har vi inte sett några tecken på förhandlingsvilja, säger Anders Nilsson, vd för Tele 2. 

Enligt TV4 har de erbjudit Tele 2 en förlängning av avtalet som redan finns. Varför vill ni inte acceptera det? 

– Vi har redan förlängt det här avtalet. Det gick ut för en dryg vecka sedan och vi förlängde till 10 december för att vi skulle ha tid att förhandla fram ett nytt avtal. De har de inte velat. Och vi kan inte förlänga längre eftersom att vi ska digitalisera 1,6 miljoner hushåll 2020. 

– Då behöver vi nya typer av rättigheter av våra broadcasters för att sända våra tv-kanaler på det sättet som man behöver göra i framtiden, och det har vi kommit överens om med de andra tv-husen men Telia och TV4 vill inte prata om detta.

Vad exakt är det för rättigheter ni behöver?

– Vi behöver rättigheterna att distribuera Telias kanaler, TV4-kanalerna och C More till våra hushåll digitalt och till appar, på smartphones och surfplattor. 

Anders Nilssons kritik mot TV4

Enligt Anders Nilsson är dock inte det här huvudfrågan, utan menar att den är hur Telia egentligen vill att TV4 ska distribueras. 

– Vill Telia att alla människor ska kunna titta på Telias kanaler och TV4 eller vill de bara att Telias kunder ska kunna kolla på TV4-kanalerna? Med tanke på deras beteende här så tror jag att det är ganska uppenbart. De vill bara att Telias kunder ska kunna titta på TV4 och ingen annan. 

Så du tror att Telia vill att era kunder ska gå över till Telia? 

– Ja inte bara våra kunder men de vill säkert backa banden till den tiden då de var monopolister. De vill begränsa konkurrensen helt enkelt. Det är vad de vill göra. 

Tele 2:s vd berättar att de har träffat Telia/TV4 ett par gånger – men att de är få. Senast var i förra veckan – men ett möte framöver är inte planerat, enligt Anders Nilsson. 

– Det här är djupt sorgligt och vi tar det på största allvar för det drabbar ju våra kunder. Det här är ett misslyckande för hela branschen. 

– Det är en enda stor charad det som pågår just nu. 

Så gör du som som konsument

Tele 2 uppmanar sina kunder hos Com Hem/Boxer som känner att de vill avsluta sitt abonnemang att ringa till kundtjänst för att veta vad som gäller för deras abonnemang. 


– Vi har informerat alla kunder att det här sker i dag och att vi kommer att kompensera dem med ersättningar på grund av de påverkade kanalerna som kan drabbas av det här, säger Louise Ekman, pressansvarig på Tele 2. 


Vad kompensationen bli kommer Tele 2 att kommunicera om det blir så att TV4-kanalerna släcks ner. 


TV4:s program finns alltid att se på TV4 Play och C More. Båda kräver inlogg för att ta del av allt material, men inlogg på TV4 play är gratis. På C More går det att teckna en gratisperiod men sen krävs betalning. 

”Jag ser inget hopp i nuläget”

Anders Nilsson säger att de har hört av oroliga kunder. 

– Absolut, visst är det så och vi kommer att göra vårt yttersta för att kompensera kunderna på bästa möjliga sätt. Verkligen. 

Vd:n säger att de kommer att börja kommunicera med sina kunder i eftermiddag och ett mejl har gått ut. 

”Den 10 december 23:59 kommer TV4-kanalerna och C More med sannolikhet släckas för dig som är kund hos Com Hem”, står det bland annat i mejlet. 

– Om vi nu tvingas släcka ner våra kanaler så kommer vi att ersätta dessa med annat innehåll och andra förmåner från både Com Hem och Tele2, säger Anders Nilsson. 

Hos Tele 2 är stämningen just nu inte speciellt munter. 

– Jag ser inget hopp i nuläget. 

TV4:s svar på kritiken

Mathias Berg, operativ chef TV4 och C More, sa på tisdagen att han inte alls håller med Tele 2:s vd Anders Nilsson. 

– Det stämmer inte alls att vi inte förhandlar, det är direkt felaktigt. TV4 förhandlar inte i medier men har erbjudit en förlängning av avtalet till samma villkor som i dag. Detta för att undvika konflikt. Det vore bättre att Com Hem förhandlade med oss och förlängde avtalet än att skriva debattartiklar och köpa helsidor i pressen. Det är bara tittarna som förlorar på deras opinionsbildning.

Berg säger att Tele 2:s agerande går ut över tittarna.  

– Det är olyckligt att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av sin opinionsbildning. Det är ett cyniskt spel som drabbar tittarna. Konflikten handlar helt enkelt om att Com Hem kräver nya rättigheter utan att betala för dem. Det här har inget med Telias köp av TV4 att göra.

Infekterat bråk

Tele 2:s vd: Allt tyder på att vi kommer tvingas släcka kanalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.