Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Infekterade bråket i SVT:s ”Fråga doktorn”

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: MOA FRYGELL / SVT

”Fråga doktorn” fyller 20 och har blivit en institution i SVT.

Men programmets allra första år präglades av bråk och kaos.

– Det var sorgligt, säger Gunilla Hasselgren, programmets första läkare.

Innan ”Fråga doktorn” fanns ”Livslust” – SVT-programmet, som producerades i Karlstad, sändes mellan 1991 och 2002 med programledaren Ulf Schenkmanis och läkaren Anders Halvarsson.

Men inför våren 2003 lades ”Livslust” plötsligt ned.

– SVT ville förnya men ändå ha ett interaktivt livsstilsprogram. De ville ha kvar delen där tittarna kunde ställa hälsofrågor och eftersom de haft en manlig läkare ville de ha en kvinnlig, lite yngre, berättar Gunilla Hasselgren.

Hon var själv läkare i Karlstad och nybliven specialist i allmänmedicin och hade stört sig på att läkare i tv alltid var äldre män med skägg.

– Så hade de fått tips om att jag var engagerad. Jag tänkte att eftersom jag klagat på att det alltid är en gubbe så får jag väl gå dit, säger Gunilla Hasselgren.

Ulf Schenkmanis ilska

Efter audition fick hon jobbet som expert i det nya programmet. Samtidigt värvades radiojournalisten Lars-Gunnar Olsson som programledare.

Men när det nya programmet, som fick namnet ”Fråga doktorn”, skulle presenteras på en pressträff på SVT i Karlstad dök Ulf Schenkmanis oväntat upp – och han var inte glad över att ”Livslust” skrotats.

– Jag förstår inte varför man lägger ner ett program som har en miljon tittare. Jag tycker att det är fel och det står jag för, sa han till Aftonbladet och deklarerade att han gärna hade fortsatt.

– Absolut, men SVT tycker att jag är för gammal. De vill föryngra och vara framåtsyftande som det heter. Det kan tydligen inte jag vara.

Gunilla Hasselgren och Lars-Gunnar Olsson i ”Fråga doktorn”.
Foto: JOHAN EKLUND / FOTOGRAFISKA AKTIEBOLAGET

Lars-Gunnar Olsson minns pressträffen väl.

– Han satte sig vid bordet tillsammans med oss och så kom hela hans utfall mot SVT. Det blev väldigt märklig stämning, jag och Gunilla höll en ganska låg profil trots att det var vi som skulle berätta om vårt nya program. Det blev ju mindre lyckat, säger han.

Gunilla Hasselgren tycker att alltihop var sorgligt.

– Han var ju kungen i tv-huset i Karlstad och det var väl lite av en sorg och en kris för honom att inte längre vara önskad. Det kan man förstå, det var ju hemskt egentligen när han ville fortsätta. Men jag vet inte vilka beslut som låg bakom det, säger hon.

Ulf Schenkmanis drabbades senare av cancer. Den legendariske programledaren dog 2004, han blev 70 år.

Ulf Schenkmanis dog 2004 efter att han blivit sjuk i cancer.
Foto: TOMMY HOLL

Byttes ut mot Suzanne Axell 

För Gunilla Hasselgren och Lars-Gunnar Olsson var det nervöst att sända den allra första säsongen av ”Fråga doktorn” i början av 2003.

– Man var lite skraj över att vi skulle tappa publik jämfört med ”Livslust” men det gjorde vi inte. Vi låg väl på ett snitt över 800 000 tittare. Jag brukar skämtsamt säga att de kunde ha tagit in en huggkubbe i stället för mig och det hade blivit lika många tittare ändå, målgruppen var ganska given och trogen, säger Lars-Gunnar Olsson.

Trots framgången fick Lars-Gunnar Olsson inte fortsätta. Redan till hösten 2003 byttes han ut mot Suzanne Axell som sedan kom att leda programmet till 2021.

– Jag uppfattade det som att de tyckte att jag var lite för seriös, jag var ju nyhetsjournalist och kanske inte en given programledarfigur. De ville ha det mer ledigt och lätt och jag kunde ju inte trolla med den jag var. Det var nog lika bra att det inte blev någon fortsättning, säger Lars-Gunnar Olsson, 58.

Axell togs in i ”Fråga doktorn”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han gick i stället tillbaka till Sveriges Radio och stannade där fram till häromåret då han började jobba med kommunikation inom Karlstads kommun.

Gunilla Hasselgren, 60, kom dock att stanna som läkare i ”Fråga doktorn” fram till 2019 då hon valde att kliva av. De många resorna till Umeå, där programmet producerats sedan många år, var en av orsakerna.

– Jag kände att det är bättre att gå själv än att bli tillsagd att göra det. Det är bättre att sluta när man själv vill, säger hon.

Numera jobbar hon på en utbildningsvårdcentral i Karlstad där hon och en kollega handleder yngre läkare. Hon saknar inte ”Fråga doktorn”.

– Det var ju mitt beslut att sluta. Men det var fantastiskt att få vara med och påverka och ha en röst i etern, säger Gunilla Hasselgren.

– Jag tyckte att det var viktigt att företräda hela läkarkåren, att företräda konsensus. Jag jobbade i regionen hela tiden och det var viktigt för mig att ha en förankring i verkligheten. Jag ville också avdramatisera läkarmötet.

I dag leds ”Fråga doktorn” av Sofia Rågenklint och Karin Granberg är programmets läkare.

Det här är "Fråga doktorn"

”Fråga doktorn” är ett hälsoprogram som visats i Sveriges Television sedan 2003. Programmet var ett slags uppföljare till ”Livslust” med programledaren Ulf Schenkmanis och läkaren Anders Halvarsson som sändes mellan 1991 och 2002.

Den första säsongen av ”Fråga doktorn” leddes av Lars-Gunnar Olsson. Efter bara en säsong byttes han ut mot Suzanne Axell som kom att leda programmet till 2021.

Gunilla Hasselgren var programmets läkare från den första säsongen och fram till 2019 då hon ersattes av Karin Granberg. ”Fråga doktorn” leds numera av Sofia Rågenklint.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.