Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Imenellas svar på kritiken mot gangsterrappen

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: HENRIK JANSSON

Artisten Imenella är en framstående del av hiphop-Sverige.

Hon är trött på att få frågor om den kritiserade gangsterrapen men ställer sig också kritisk till censuren av den.

– Jag tycker det är lite läskigt att vi är någonstans där vi ska censurera det människor har att berätta, säger hon i ”Morgonpasset i P3”.

Artisten Imenella, 34, slog igenom stort 2018 med låten ”Chagga”, och är nu aktuell med sitt debutalbum ”Gemini”.

När hon gästar ”Morgonpasset i P3” pratar om om sitt artisteri och sin musikaliska bakgrund.

Imenella är kusin med artisterna Cherrie, 30, och Yasin, 24, som också är exekutiv producent på hennes album.

– Det har varit skitnice. För mig är ju han genialisk i det han gör. Hans musik spelar definitivt en jättestor roll i hur jag gör musik också, säger hon i programmet.

”Ett samhälle där man inte skiter i orten”

Det har stormat rejält kring Yasin som nyligen har avtjänat sitt straff för inblandning i ett kidnappningsförsök av Einár.

Hon är trött på att behöva uttala sig om Yasin, säger hon. 

– Varför är det jag som måste göra det? Låt oss börja där. Varför är det en självklarhet att jag måste göra det för att det är min kusin?

Som en del av hiphop-kulturen i Sverige får hon också ofta frågor om gangsterrapen. I ”Morgonpasset i P3” gör hon ett undantag och tar upp diskussionen om att censurera den, något hon beskriver som ”läskigt” utifrån att Sverige värnar om yttrandefrihet.

Hon förställer sig i stället ”en perfekt värld” och berättar vad hon tror hade gjort skillnad i frågan.

– Om vi utgår från att vi har ett samhälle där vi i stället jobbar på att vi har bra lärare, bra skolor, fritidsgårdar som funkar. Ett samhälle där man inte skiter i orten, och i människor som bor där ute, då kanske det inte ens finns någonting att göra en gangsterrap om. 

– Jag tänker att om musik ska vara genuin, man ska tala sanning om man ändå ska prata om sådant som är sanning, vad ska man då rappa om? Det är det som händer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.