Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot TV4 – visade sexscener mitt på dagen

TV4 visade den animerade filmen "Anomalisa"
Nu reagerar tittare på kanalens val av film.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Enligt TV4 klassas filmen i Sverige som lämplig från 7 år. I USA, samt de flesta andra länder, klassades den som "R rated" – barnförbjuden.

Tittarna satte julgröten i halsen på onsdagsförmiddagen då TV4 visade filmen "Anomalisa". 

Den animerade filmen innehåller nämligen explicita sexscener.

– Hur tänker de? De vet att barnen är jullediga, säger en förälder till Aftonbladet

Klockan 11.30 på på onsdagen visade TV4 den animerade filmen "Anomalisa". Vissa föräldrar ifrågasatte om det verkligen var en lämplig tid att visa filmen – "Anomalisa" innehåller nämligen explicita sexscener. 

Flera personer klagar via TV4:s Facebooksida, inklusive en person som skriver:

"Hur kan TV4 visa filmen 'Anomalisa' mitt på dagen? Ett fullt utvecklat samlag, även om det är animerat så är det bannemej inte okej att visa den mitt på dan".

"Vidrigt" 

En annan person kallar det hela "vidrigt".

"Vidrigt av er att visa 'Anomalisa' med oralsex i tv det är barn som ser på tv nu. Är ålder 7 år lämplig att sätta på denna film?" skriver personen via TV4:s Facebooksida. 


LÄS MER: SVT visade bilder på kön – på Barnkanalen


En förälder säger till Aftonbladet:

– Jag var i köket och tv:n var på. När jag kom tillbaka så såg jag de här scenerna och det var en ren slump att min dotter som är fyra år inte var här för då hade jag blivit riktigt förbannad. Det är inte genomtänkt.

– Hur tänker de? De vet att barnen är jullediga, fortsätter han.

Barnförbjuden i USA 

Enligt TV4 klassas filmen i Sverige som lämplig från 7 år. I USA, samt de flesta andra länder, klassades den som "R rated" – barnförbjuden. 

”Vi beklagar om tittare har tagit illa vid sig. I Sverige är det statens medieråd som fastställer åldersgränser för filmer som visas i Sverige. Den här filmen är tillåten från 7 år”, skriver TV4:s tillförordnade presschef Malin Willers i en kommentar till Expressen. 

"Anomalisa", från 2015, nominerades för en Oscar i kategorin bästa animerade långfilm – den första barnförbjudna filmen att nomineras för det priset. 


LÄS MER: Föräldrarnas ilska mot SVT:s program 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.