TV4 visade den animerade filmen "Anomalisa"TV4 visade den animerade filmen "Anomalisa"
TV4 visade den animerade filmen "Anomalisa"
Nu reagerar tittare på kanalens val av film. Foto: ALEX LJUNGDAHLNu reagerar tittare på kanalens val av film. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nu reagerar tittare på kanalens val av film. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Enligt TV4 klassas filmen i Sverige som lämplig från 7 år. I USA, samt de flesta andra länder, klassades den som "R rated" – barnförbjuden.Enligt TV4 klassas filmen i Sverige som lämplig från 7 år. I USA, samt de flesta andra länder, klassades den som "R rated" – barnförbjuden.
Enligt TV4 klassas filmen i Sverige som lämplig från 7 år. I USA, samt de flesta andra länder, klassades den som "R rated" – barnförbjuden.

Ilskan mot TV4 – visade sexscener mitt på dagen

Publicerad

Tittarna satte julgröten i halsen på onsdagsförmiddagen då TV4 visade filmen "Anomalisa". 

Den animerade filmen innehåller nämligen explicita sexscener.

– Hur tänker de? De vet att barnen är jullediga, säger en förälder till Aftonbladet

Klockan 11.30 på på onsdagen visade TV4 den animerade filmen "Anomalisa". Vissa föräldrar ifrågasatte om det verkligen var en lämplig tid att visa filmen – "Anomalisa" innehåller nämligen explicita sexscener. 

Flera personer klagar via TV4:s Facebooksida, inklusive en person som skriver:

"Hur kan TV4 visa filmen 'Anomalisa' mitt på dagen? Ett fullt utvecklat samlag, även om det är animerat så är det bannemej inte okej att visa den mitt på dan".

"Vidrigt" 

En annan person kallar det hela "vidrigt".

"Vidrigt av er att visa 'Anomalisa' med oralsex i tv det är barn som ser på tv nu. Är ålder 7 år lämplig att sätta på denna film?" skriver personen via TV4:s Facebooksida. 

 

LÄS MER: SVT visade bilder på kön – på Barnkanalen

 

En förälder säger till Aftonbladet:

– Jag var i köket och tv:n var på. När jag kom tillbaka så såg jag de här scenerna och det var en ren slump att min dotter som är fyra år inte var här för då hade jag blivit riktigt förbannad. Det är inte genomtänkt.

– Hur tänker de? De vet att barnen är jullediga, fortsätter han.

Barnförbjuden i USA 

Enligt TV4 klassas filmen i Sverige som lämplig från 7 år. I USA, samt de flesta andra länder, klassades den som "R rated" – barnförbjuden. 

”Vi beklagar om tittare har tagit illa vid sig. I Sverige är det statens medieråd som fastställer åldersgränser för filmer som visas i Sverige. Den här filmen är tillåten från 7 år”, skriver TV4:s tillförordnade presschef Malin Willers i en kommentar till Expressen. 

"Anomalisa", från 2015, nominerades för en Oscar i kategorin bästa animerade långfilm – den första barnförbjudna filmen att nomineras för det priset. 

 

LÄS MER: Föräldrarnas ilska mot SVT:s program 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag