Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Skavlan - diskriminerar svenskar

Skavlan
Foto: Olle Sporrong
Skavlan
Foto: Olle Sporrong

Norrmän erbjuds ett presentkort på 500 kronor för att sitta i publiken i "Skavlan".

Nu anklagar Statistföreningen SVT för att diskriminera svenskar.

– Varför får inte svenskarna någonting, säger Tommie Hansson från Statistföreningen.

Det var i måndags som Expressen kunde berätta att SVT och produktionsbolaget Monkberry raggar norrmän till publiken i "Skavlan" – med pengar.

Är du norsktalande erbjuder Monkberry ett presentkort på 500 kronor för att sitta i publiken. Då "Skavlan" spelas in i Stockholm har SVT haft svårt att locka norsktalande till publiken, något som kanalen och produktionsbolaget anser påverkar programmet negativt.

"Eftersom vi har en till två norska gäster i programmet varje vecka är det viktigt att vi har en blandad publik. Publikens reaktioner och närvaro är viktig för Fredrik, gästerna och stämningen i programmet", skriver Marianne Torp Kierulf, producent för "Skavlan", i ett mejl.

Men det annorlunda greppet har fått Statistföreningen, som representerar Sveriges statister, att se rött.

"Vi statister vill inte utnyttjas av produktionsbolagen vid tv-inspelningar. Vi får inget betalt för att vi ställer upp som publik. Det händer ibland att vi får betala för att vara publik. SVT har nu beslutat att ge 20 norsktalande publik varsitt presentkort på 500 svenska kronor när de är publik i 'Skavlan'. Vad får den svensktalande publiken?", skriver Statistföreningen i ett mejl.


LÄS MER: Så betalar "Skavlan" sin publik


Dessutom hotar Statistföreningen med strejk:

"Vi anser att SVT diskriminerar oss svensktalande. Vi klappar händerna och skrattar lika bra som den norsktalande publiken. Vi svensktalande får väl strejka vid nästa inspelning av 'Skavlan' för att få betalt vid nästkommande inspelning".

"Norrmännen är nog lite tuffare"

Tommie Hansson är ledamot i Statistföreningen:

– Varför får inte svenskarna betalt? Vi klappar ju händerna lika mycket. Norrmännen är nog lite tuffare, de gör inte gratisjobb. Men tuffar svenskarna till sig får de nog betalt senare också, säger han.

Varför reagerade du på detta?

– Sedan 2004 (när Statistföreningen bildades, reds anm.) har jag kämpat för att man inte ska göra gratisjobb. Man ska inte sitta i publiken om man inte får någon ersättning, säger han och tillägger:

– Kollar man sedan på många av de här stora tv-programmen som "Idol" och "Let's dance" då får man dessutom betala för att sitta i publiken. Det är för jäkligt. När "Talang" spelades in för någon månad sedan fick man betala 25 kronor för att hänga in sin jacka. De kunde inte ens bjuda på det.

Tommie Hansson anser att det är självklart att statister ska få betalt.

– Ett program utan publik blir ju tråkigt. Man hejar, hurrar, snackar lite och kommenterar vissa grejer. Då tycker jag att man åtminstone ska få någon typ av ersättning.

SVT: Är inte diskriminering

Jan Axelsson, projektledare för "Skavlan" på SVT, slår tillbaka mot påståendet att kanalen ägnar sig åt diskriminering av svenskar.

– Jag tycker verkligen inte att det är värt att ta in så kraftiga uttryck när det gäller en sådan här sak. Det är ju en liten grej i kanten bara. Jag kan inte se något diskriminerande i detta.


LÄS MER: Bruce Springsteens hårda ord i "Skavlan"


Han förtydligar också att det är produktionsbolaget som står för presentkorten.

– Vi var överens om att vi skulle göra ett litet försök på det här programmet men det är inte alls bestämt om vi ska fortsätta. Och det tror jag inte vi ska göra, men vi får hitta andra sätt att locka norrmän till publiken.

Varför ska ni inte fortsätta?

– Vi har inte tagit ställning till det här formellt på SVT och vi har ingen särskilt policy för den här typen av saker. Men grundtanken är att om folk har kostnader och det är opraktiska saker då har vi alltid bidragit för att hjälpa till. Men det är ju inget arvode eller så. Det är frågan hur man ska se på det här, vi har inte analyserat det i detalj men vi gör ett engångsförsök här så får vi se vad vi drar för slutsatser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.