Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Nour El Refai efter orden i ”Skavlan”

Nour El Refai berättar om kritikstormen efter hennes ord i ”Skavlan”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Hanna Hellquist har själv diabetes typ 1 och ryter ifrån till de som kritiserar Nour El Refai.
Foto: FREDRIK KARLSSON

När Nour El Refai gästade Fredrik Skavlan skapade hennes ord om diabetes en kritikstorm – och hon bad om ursäkt. 

Nu tar El Refai upp händelsen igen i ”Nours poddelipodd. Och Henrik” och Hanna Hellquist, som själv har diabetes typ 1 och gästar podcasten, ryter ifrån. 

– Sluta vara så jävla kränkta, säger hon. 

I veckans avsnitt av ”Nours poddelipodd. Och Henrik” gästar journalisten och radioprofilen Hanna Hellqvist, 41, då de kommer in på den gång 2019 då Nour El Refai, 34, drabbades av en ilsken hatstorm efter en intervju i ”Skavlan”. 

– Det jag gjorde var att jag är med i ”Skavlan” och så ställer Skavlan tusen frågor om hur det är att vara kvinna och föda barn, hur det är att jobba, hur det är att vara ihop med Henrik Schyffert, blablabla, säger Nour El Refai i podcasten. 

– Och sen ska jag prata om hur det är att vara deprimerad, jag tycker att det är ganska privat. Jag har gjort ett program om det och det är det jag vill säga om det.

Nour El Refai bad om ursäkt. 

Nour El Refai berättar vidare att Skavlan då frågar henne om medicinerna mot kronisk depression. 

– Du kan ju leva med kronisk depression, jag kan det, på grund av mediciner och terapi i en kombination, ungefär som diabetiker som tar diabetikermedicin och inte behöver bli sjuka, och då tog det hus i helvete och jag fick be om ursäkt. 

Nour El Refai erkänner att det hon sa var fel. 

– Så jag gjorde en ganska ytlig och okänslig jämförelse och tog inte in de som har olika typer och som blir jättesjuka trots att de går på medicin men det jag inte var beredd på, jag fattar att det var en klumpig jämförelse, men det var inte meningen att säga: ”Jag skiter i dödssjuka barn”, vilket det blev lite omformulerat till. 

El Refai gick sedan ut och bad om ursäkt för sina ord. 

Hanna Hellquist: ”Helt dum i huvudet”

Hanna Hellquist, som själv har diabetes typ 1, gick dock in och försvarade Nour El Refai i debatten, vilket hon gör än i dag. 

– Sluta vara så jävla kränkta, säger hon i podcasten och fortsätter: 

– Jag orkar inte ingå i en sjukdomsgrupp som är helt dum i huvudet. 

För Hellquist är inte liknelsen helt dum ändå. 

– Utan insulin och utan de framstegen som har gjorts så skulle vi, ett, varit döda, två, varit mycket, mycket sjukare. Det är inte så att du alltid är glad fastän du går på medicin. Jag tycker inte att det är en sån dålig jämförelse. Men framför allt sluta tro att alla är ute efter er, säger hon. 

https://www.instagram.com/p/CYnzfWFImBT/?utm_source=ig_web_copy_link

Här är några saker du kanske inte vet om Nour El Refai 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.