Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Loreen: "Hon är arrogant"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förhandsfavoriten Loreen anländer med Christer Björkman till välkomstfesten i Baku. Svenskarna lämnade ­festen efter 20 minuter, vilket uppfattades som arrogant av flera konkurrenter i Eurovision.
Foto: Sven Lindwall

Sverige är stora förhandsfavoriter till vinsten och det pratas redan om att tävlingen ska arrangeras i Sverige nästa år.

Det har väckt starka reaktioner från konkurrenterna, som kallar Sverige för arroganta och diviga.

– Ni verkar tro att ni är de största stjärnorna här och att ni redan har vunnit, säger Lukas Plöchl i österrikiska Trackshittaz.

Loreen Talhaoui, 28, är sedan länge favorit till vinsten bland oddsmakare och fans. I det svenska lägret medger man att vi är närmare en vinst än på mycket länge.

– Så här med i matchen var det länge sedan vi var, säger Christer Björkman.

Men uppmärksamheten är inte enbart positiv.

Under Norges fest i fredags väckte det stora fokuset runt Loreen uppmärksamhet och svenskarna fick onda blickar från de andra nordiska länderna.

Viskade bakom ryggen

Bakom ryggen på Loreen viskade flera medlemmar av den danska delegationen om hur det svenska gänget gled in med sitt stora entourage, sist av de inbjudna länderna.

– Det märks vem som är stjärnan här, sa en person i det danska teamet.

På välkomstfesten i lördags väckte Sverige uppmärksamhet genom att lämna festen efter bara 20 minuter, och nu menar flera av konkurrenterna att det uppfattas som arrogans. På Serbiens fest i förrgår gick delegationen innan de ens hade hunnit hälsa på serbeiens stjärna Željko Joksimović.

– Det kändes som om ni svenskar tyckte att ni var för fina för att vara på vår fest, säger serben Milos Krstic.

Många uppfattar det som om Sverige har tagit ut vinsten i förväg.

– Man skulle kunna tro att svenskarna skulle vara lite mer ödmjuka och realistiska efter fiaskot med Anna ­Bergendahl, säger Nicolas Pittortou från Cypern.

I Baku för musiken

Loreen menar att hon inte är här för att gå på fester.

– Vi är väldigt tillbakadragna och tar inte så stor plats. Vi gillar när det är kvalitet. Vi är här för musiken, vi är inte här för att gå runt på massa fester. Vi tar vår grej på allvar och det kanske gör andra osäkra eller provocerade. Men jag tycker att vi ska hålla vår linje som vi alltid har gjort.

FAKTA

"De har av­­brutit presskonferenser och det är ju inte så ödmjukt"

Kaisa Iivonen , Finland.

"Ni svenskar tror alltid att ni ska vinna... Dessutom uppför ni er som om ni är de största stjärnorna här"

Lukas Plöchl i österrikiska Trackshittaz.

"...som team uppfattas de som ­stöddiga och arroganta. Men är det inte alltid så med er svenskar?"

Keith Carl Grima, Malta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.