Niclas Wahlgren Foto: Michaela HasanovicNiclas Wahlgren Foto: Michaela Hasanovic
Niclas Wahlgren Foto: Michaela Hasanovic
Linus Wahlgren Foto: Ylwa YngvessonLinus Wahlgren Foto: Ylwa Yngvesson
Linus Wahlgren Foto: Ylwa Yngvesson
Lisa Aschan Foto: Annika Af KlerckerLisa Aschan Foto: Annika Af Klercker
Lisa Aschan Foto: Annika Af Klercker

Ilskan mot Lisa Aschan efter gesten

Publicerad

När Gösta Reiland gick upp på scenen under Guldbaggegalan för att ta emot pris för bästa foto – pekade filmregissören Lisa Aschan fingret mot honom.

Gesten skapade storm på sociala medier – och nu skickar både Niclas och Linus Wahlgren en syrlig pik till regissören:

"Trevligt agerat av Lisa Aschan som är filmregissör", skriver Niclas på Instagram.

Det var flera tittare som reagerade när regissören Lisa Aschan drog upp fingret mitt under direktsändning av Guldbaggegalan i går kväll.

I tv framstod det som att regissören pekade finger år pristagaren och fotografen Göran Reiland i ren besvikelse – men nu menar regissören att så inte var fallet.

Bad om ursäkt

"Mitt finger var till kameran som fortsatte filma oss. Det var absolut inte riktat mot fotografen Gösta Reiland (som inte ens var på scenen när det hände). Jag är en dålig förlorare men inte någon hater. Direkt efter sändningen bad jag Gösta personligen om ursäkt", skriver regissören på sin egen Facebook.

 

LÄS MER: Hasselhoffs sågning av Mede

 

Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson har också varit i kontakt med Lisa Aschan under tisdagsförmiddagen.

– Jag har pratat med Lisa som har gett mig en förklaring. Det uppfattades i tv som att hon pekade finger åt Göran. Men hon förklarade att det var mot tv-monitorn som hon pekade åt, eftersom hon tyckte att kameran låg kvar väldigt länge på henne i bild när priset delades ut, säger han.

 

LÄS MER: Lavanons vrål under galan

 

Bröderna Wahlgrens ilska

Gesten skapade stor ilska på sociala medier och även flera kändisar reagerade mot Lisa Aschans agerande. Både Niclas och Linus Wahlgren skrev två syrliga inlägg på Instagram:

"TACK, Lisa Aschan, filmregissör! För att du visar att svensk filmgala håller stil och klass", skriver Linus Wahlgren.

"Trevligt agerat av Lisa Aschan som är filmregissör", löd Niclas inlägg på Instagram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag