Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Ernst Kirchsteiger – efter upptäckten om bygget

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: JONAS ERIKSSON

I årets ”Sommar med Ernst” har Ernst Kirchsteiger gett sig i kast med ett ovanligt byggprojekt: att göra om den gamla kvarnen i Kånsta i Hallsberg.

Men projektet har väckt ilska hos grannarna i trakten - de menar att den värdefulla kulturbyggnaden har renoverats sönder, rapporterar Aftonbladet.

”Idéer och renoveringar har stämts av och godkänts”, skriver Clara Tengbom, exekutiv producent på TV4, i ett sms.

I år är det tioårsjubileum för TV4:s succéprogram ”Sommar med Ernst”, som leds av Ernst Kirchsteiger. 

Den här säsongen kommer tv-tittarna få se kvarnen Kånsta i göras om. Kvarnen är uppförd i mitten av 1800-talet och ligger utanför Sköllersta i Hallsbergs kommun, söder om Örebro. 

Enligt Nerikes Allehandla föll Ernst Kirchsteigers pladask för kvarnen när han först såg den. Den pittoreska byggnaden, som ägs av Hallsbergs kommun, är målad i klassisk faluröd och med fönster med vita spröjs. Förutom att vara vackert belägen är kvarnen unik i sitt slag. Den är den sista kvarn som drevs av både vatten- och vindkraft som finns kvar i Sverige. 

Men projektet har väckt ilska hos grannarna i trakten som menar att kulturbyggnaden har renoverats sönder, något som Aftonbladet först rapporterade. 

– Vi har inte fått någon information om det här, kommunen har mörkat totalt, säger en granne till Aftonbladet och fortsätter:

– Mina förfäder byggde den här kvarnen och vi hade hoppats på att kommunen skulle bevara byggnaden och rusta upp den till ett museum eller någonting. I stället säljer man ut hela kvarnen till ett något slags marknadsföringsjippo utan att informera oss.

Grannen menar att man har gjort allt för drastiska förändringar - utan att ta hänsyn till den byggnadsvård som hade krävts för att restaurera kvarnen.

– Det är fruktansvärt, man förstör ett kulturarv, säger hon.

 

LÄS MER: Unik kvarn blir Ernst nästa projekt 

 

Kommunen och TV4 har varit överens

Enligt TV4 har inga renoveringsbeslut tagits utan kommunens godkännande.

”Hallsbergs kommun hörde av sig till produktionsbolaget och erbjöd kvarnen som ett möjligt renoveringsobjekt till årets upplaga av 'Sommar med Ernst'. Produktionen har haft en tät och bra dialog med kommunen innan och löpande. Idéer och renoveringar har stämts av och godkänts”, skriver Clara Tengbom, exekutiv producent, i ett sms.

Magnus Andersson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, säger att grannarnas protester kommer som en nyhet för honom.

– Det är tråkigt att det har blivit så här. Men vi ska naturligtvis försöka göra det bästa av det. Min förhoppning är att man rustar upp kvarnen och att den kan bli ett utflyktsmål, säger han till Aftonbladet.

Expressen har sökt Ernst Kirchsteiger samt grannen.

 

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers heta kärleksknep med hustrun 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.