Ola Lustg. Foto: JULIA DANSARIEOla Lustg. Foto: JULIA DANSARIE
Ola Lustg.  Foto: JULIA DANSARIE
I en annan del av Köping. Fr v: Mats, Micke, Tobbe och Linda. Foto: FOTO: LINUS HALLSéNIUS/TV4. / TV4I en annan del av Köping. Fr v: Mats, Micke, Tobbe och Linda. Foto: FOTO: LINUS HALLSéNIUS/TV4. / TV4
I en annan del av Köping. Fr v: Mats, Micke, Tobbe och Linda. Foto: FOTO: LINUS HALLSéNIUS/TV4. / TV4

Kritikstormen efter radioprofilens ord

Publicerad

På torsdagen berättade radioprofilen Ola Lustig att han varit tre år utan alkohol. 

Under firandet av Lustigts avslöjande jämför han fulla personer med "förståndshandikappande" – och lyssnarna rasade.

Efter uttalandet ber Ola Lustig om ursäkt, på radioprogrammets Instagram.  

Under torsdagens "Vakna med NRJ" firade programledaren Ola Lustig, 39, tre år utan alkohol. Men under sändningen hände något som lyssnarna inte var förberedda på. 

Lustig jämförde alkoholpåverkade människor med "förståndshandikappade" och refererande samtidigt till Tv-programmet, "I en annan del av Köping". Ett program där man får följa med personer som bor på ett gruppboende. 

 

LÄS MER: Ola Lustig stöttas efter inlägget om diagnosen

 

Efter uttalandet har skarp kritik riktats åt programledaren bland programmets lyssnare. På radiokanalens Instagram uttrycker många fans kritiska åsikter om uttalandet. 

https://www.instagram.com/p/BdzIESGHvXF/?taken-by=vaknamednrj

"Liknelsen med en annan del av Köping vid alkoholintag var mindre smakfull. Du borde be om ursäkt och skämmas", skriver en ilsken lyssnare på Instagram. 

"Bra jobbat Ola Lustig, men ditt uttalande?? Fruktansvärt! Gör om gör rätt", kommenterar en annan. 

 

LÄS MER: Ola Lustig i bilkrock: "Var delar överallt" 

 

"Att jämföra fulla människor med utvecklingsstörda och en annan del av köping gör mig illamående. Ditt uttalande är väldigt opassande", skriver en tredje part. 

Ola Lustig ber om ursäkt 

https://www.instagram.com/p/Bd0AJ1uD2WN/?taken-by=olalustig

Eter uttalandet och kritiken som följde har Ola Lustig valt att posta ett nytt inlägg på Instagram, där han ber om ursäkt för morgonens uttalande.

"FÖRLÅT och tummen ner för mig! Imorse när vi pratade om att jag varit nykter i 3 år uttryckte jag mig riktigt dumt och sa att alla som dricker alkohol beter sig som om de är utvecklingsstörda efter kl 24 och därför brukar jag sällan vara ute efter midnatt. VÄLDIGT klumpigt sagt av mig och jag ber om ursäkt för detta till alla som tagit illa upp. Att kränka någon eller tala nedsättande om en utsatt grupp människor är det sista jag vill stå för. Ibland blir det fel och jag menade inget illa men man ska naturligtvis inte använda ordet utvecklingsstörd det vet jag ju. Oklart vad som hände i huvudet men ibland går det för fort", skriver han. 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag