Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilska efter Pewdiepies
antisemitiska skämt

Youtube-kändisen Felix ”Pewdiepie” Kjellberg
Foto: James Shaw/Rex Shutterstock / JAMES SHAW/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Felix Kjellberg.
Foto: Izabelle Nordfjell / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Efter den här videon ber nu Felix Kjellberg om ursäkt.

Här kräver Youtube-kändisen Felix ”Pewdiepie” Kjellberg "Död åt alla judar".

Det skedde på videoklipp som nu sprids i en rasande fart.

Själv säger Pewdiepie att det var ett skämt - och har bett om ursäkt.

Men många av hans följare är upprörda.

Det är i ett videoklipp i veckan som den populära Youtube-profilen Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, 27, provar en ny typ av tjänst, där man kan beställa olika saker för en billig penning.

Själv väljer han att betala två män i Indien för att de ska "dansa i djungeln" och leverera ett video-budskap som han själv formulerar. Tjänsten kostar fem dollar, motsvarande runt 45 kronor.


LÄS MER: Pewdiepies besked om att lägga ner sin kanal: "Skämt"


Men när han klickar på videon som han beställt och männen börjar dansa, rullar de fram en skylt med texten "Död åt alla judar". De fortsätter att dansa och börjar skratta våldsamt, medan de håller upp skylten.

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg själv väljer att hålla handen för munnen och han sitter tyst en stund innan han ber sina tittare om ursäkt.

– Jag är ledsen, trodde inte att de skulle göra detta. Jag känner mig delvis ansvarig för detta, säger han, men tillägger att han ger tjänsten högsta betyg, fem stjärnor, eftersom den levererade vad han beställt.

Säger sig älska judar

Han upprepar att han är ångerfull.

– Jag mår inte bra. Jag är inte stolt över detta. Jag är inte antisemit, så tro inte det om mig. Ni kan inte hålla mig an... jag älskar judar, fortsätter han.


LÄS MER: Pewdiepie avstängd från Twitter efter IS-skämt


Klippet har visats närmare sex miljoner gånger - och ursäkten har inte imponerat på flera av hans många följare. Kritik har spridits på sociala medier.

"Det här var så förolämpande för mig, både som en israelisk jude och som en av dina beundrare", skriver en person på Twitter.

En annan skriver: "Jag är jude och en av dina följare och det här var helt onödigt".https://twitter.com/SagivMarom2001/status/819566401400799234

Ytterligare en skriver att Pewdiepie gått över gränsen och han nu kommer att förlora judiska följare.https://twitter.com/alicialycray/status/819513410471628800

Pewdiepie har runt 52 miljoner följare. Under 2015 omsatte hans privata bolag Pewdie Productions drygt 75 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 70 miljoner kronor.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.