Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Otillåtna bygget stoppar Ernst – tvingas göra om programmet

Årets ”Jul med Ernst” spelades in hemma hos Carl Jan Granqvist.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krögaren Carl Jan Granqvist öppnade återigen upp sitt hem för TV4 och Ernst Kirchsteiger.Foto: EMIL NORDIN
Ernst Kirchsteigers renoveringsprojekt från i somras har skapat grannfejd med byborna i Hallsberg och ställt till det för inspelningen av ”Jul med Ernst”.Foto: CECILIA MÖLLER / TV4
Ernst Kirchsteiger.Foto: JESPER OLSSON / TV4
Kånsta kvarn.Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
1 / 7

Ernst Kirchsteigers julprogram ”Jul med Ernst” skulle spelats in på Kånsta kvarn.

Men konflikten om det illegala bygget tvingade kanalen att flytta julprogrammet hem till krögaren Carl Jan Granqvist.

– Jag har ingen användning av huset än att jag dricker champagne där fyra gånger per sommar, säger Carl Jan Granqvist till Expressen.

I kväll startar årets säsong av den folkkära programledaren Ernst Kirchsteiger, 61, program ”Jul med Ernst”. Enligt tradition spelas julprogrammet in i det hus programledaren renoverat under sommaren – men i år är upplägget annorlunda. 

Orsaken? Fejden med byborna i Hallsberg.

 

 

I stället för att återse senaste sommarens renoveringsprojekt – den anrika Kånsta kvarn i Hallsberg – julstökar Ernst Kirchsteiger hemma hos tv-profilen Carl Jan Granqvist, 72. 

Ett sjömagasin på Saxå Bruk, som Kirchsteiger rustade upp för några år sedan.

– Det har varit väldigt kul att återknyta med Ernst. Det blir så vackert det han gör – så stämningsfullt, säger Carl Jan Granqvist till Expressen och fortsätter:

– Jag har inte kunnat vara med så mycket. Men min son Carl Johan har varit närvarande. Han har deltagit och följt inspelningsarbetet.

Det blir helt enkelt ingen återförening mellan Carl Jan och Ernst i rutan.

– Jag överlåter det till nästa generation. Han är ganska lik mig så man kommer känna igen honom, säger tv-krögaren.

Ernst Kirchsteigers illegala bygge

Konflikten i Hallsberg blossade upp i somras då TV4 lät den populära inredaren lägga vantarna på Kånsta kvarn, en kulturhistorisk byggnad från 1858. Kanalen ansökte om bygglov – och beviljades av kommunen.

Dessvärre missade kommunen att informera byborna om att kvarnen skulle byggas om under inspelningar av ”Sommar med Ernst”, och dessutom skickades inte bygglovshandlingar ut till berörda sakägare. Först två månader efter beslutet tagits fick berörda bygglovet – men då var renoveringen redan genomförd.

– Det är på tok för stora ändringar att bygga om kvarnen till fritidshus. Det optimala vore att de får skruva ner allt och återställa den, sade grannen Suzann Bernsgården då till Nerikes Allehanda.

Informationsmissen väckte ilska hos byborna som överklagade kommunens bygglov – och fick rätt av Länsstyrelsen som fastslår att renoveringen gjordes utan lagligt tillstånd, samt att bygglovet upphävs.

 

 

Nu uttalar sig ”Jul med Ernst” pressansvariga Åsa Örtengren om flyttbeskedet:

”Omständigheterna förändrades efter sommaren och vi beslutade oss för att flytta inspelningen till Sjömagasinet.”

Med omständigheter menar Åsa Örtengren att ”bygglovet drogs tillbaka tillfälligt efter avslutad inspelning”.

TV4 har tidigare kommenterat konflikten:

”Renoveringen har genomförts helt i enlighet med det bygglov som kommunen utfärdat. Kommunen får svara på frågor som rör hanteringen av ärendet”.

Carl Jan Granqvist: ”Dricker champagne där”

Tv-krögaren Carl Jan Granqvist bekräftar att konflikten är orsaken till att hans hem i Saxå blev inspelningsplatsen för årets version av ”Jul med Ernst”.

– Vi är det enda han omedelbart kunde flytta verksamheten till. Det stod ju helt intakt, det vara bara att sätta på värmeelementet, säger Carl Jan Granqvist och fortsätter:

– Jag har ingen användning av huset än att jag dricker champagne där fyra gånger per sommar. 

Ernst Kirchsteiger tog sig an huset första gången 2011 då ”Sommar med Ernst” spelades in på fastigheten. Därefter har den folkkära inredaren spelat in både ”Jul med Ernst” och ett tioårsprogram hemma hos Carl Jan i Saxå Bruk.

– Folk börjar känna igen sig, säger Carl Jan Granqvist om att åter bjuda in tv-tittarna i sitt hem.

”Jul med Ernst” visas torsdagar klockan 20 i TV4, samt på TV4 Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.