R. Lee Ermey. Foto: RANDY DAVEY / AP TT NYHETSBYRÅN
R. Lee Ermey. Foto: RANDY DAVEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ikonisk Hollywood-hårding död – blev 74 år gammal

Publicerad

R. Lee Ermey, känd från rollen som den stenhårde sergeanten Hartman i Stanley Kubricks klassiska Vietnam-film ”Full Metal Jacket” från 1987, har avlidit enligt Rolling Stone.

Han blev 74 år gammal.

Ermeys manager Bill Rogin berättade om skådespelarens död på Ermeys Facebook-konto:

”Det är med stor sorg som jag måste informera er alla att R. Lee Ermey dog i morse i sviterna efter lunginflammation. Han kommer att saknas av oss alla”, skrev Rogin och fortsatte:

”Det är en fruktansvärd förlust. Han har betytt så mycket för så många.”

Ermey föddes 1944 och gick med i armén 1961. Han stred i Vietnam-kriget under 14 månader. Han hade en liten roll i Francis Ford Coppolas film ”Apocalypse Now” 1979, men det var en annan Vietnam-film som skulle göra honom känd.

R. Lee Ermey imponerade på Stanley Kubrick

Ermey skulle egentligen bara instruera den skådespelare som var tänkt att spela sergeant Hartman under filminspelningen av ”Full Metal Jacket” 1987, men när regissören Stanley Kubrick fick se och höra Ermey skälla ut de övriga skådespelarna med sina mustiga och mestadels improviserade repliker blev han så imponerad att Ermey fick rollen själv.

Ermey fick till och med en osannolik hit på Tracks-listan med ”I Wanna Be Your Drill Instructor” som släpptes i samband med filmen där han rappar ”One two three four, United States Marine Corps” och ”I love working for Uncle Sam, lets me know just who I am”.

”Fantastiska minnen från vår tid tillsammans”

Vincent D'Onofrio, som spelade Leonard "Gomer Pyle" Lawrence i ”Full Metal Jacket”, skrev på Twitter efter dödsbudet:

”Ermey var äkta vara. Efter att ha hört om hans bortgång kommer de fantastiska minnena från vår tid tillsammans tillbaka.”

Ermey hade senare roller i ”Toy Story”-filmerna, ”Arkiv X”, ”Simpsons”, ”Mississippi brinner”, ”Seven” och ”House” där han spelade huvudpersonen Hugh Lauries pappa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag