Tar lugnande före sändning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders Bagge har i sju år lidit av panikångest och tvingas äta lugnande mediciner för att klara av jobbet i Idoljuryn.
Foto: Huber Martina

TV4:s nya "Idol"-jurystjärna Anders Bagge lider av panikångest. För sju år sedan föll han ihop på en gata i New York och trodde att han skulle dö. 

Nu tvingas han att ta lugnande medicin för att klara av tv-sändningarna: 

- Det här är som terapi för mig, säger han.

Anders Bagge, 40, gör i kväll debut som jurymedlem i "Idol 2008" i TV4. Han är öppen, social, skämtsam - och hyllas redan för sin insats i årets nya jury.

 Men från början tackade han nej till uppdraget. Tre gånger blev svaret nej. Anledningen: Han trodde inte att han skulle orka med det psykiskt då han sedan sju år tillbaka lider av panikångest.

 - När de frågade mig så sa jag "Nej, jag vågar inte", och så har jag känt hela mitt liv. Jag har fått priser, blivit nominerad, men inte vågat gå upp på scenen för att jag har varit rädd, säger han med en allvarlig uppsyn.


Började i New York

För sju år sedan, i början av 2000-talet hände det för första gången - mitt i New York. På öppen gata föll han plötsligt ihop, panikslagen. Människor som passerade trodde att han hade tagit droger. Men i själva verket hade den nya "Idol"-profilen drabbats av svår panikångest.

 - Det var när jag var i New York och skulle spela in "Play" med Jennifer Lopez. Det är en lång historia men så kände jag värsta hugget i bröstet. Sen kunde jag inte andas, jag fick andnöd, och satte mig ner. Jag fick en panikattack. Helt sjukt var det. När du väl får en panikattack så är det det värsta du får. Du tror att du ska dö, säger han.

 Sedan skräcken på gatan i New York går Anders Bagge i dag, sju år senare, fortfarande på lugnande medel för att hålla attackerna borta.

 - Direkt efter det så fick jag medicin. Serotoninhöjande som gör att man blir lugnare som människa och som jag fortfarande tar. Men det kanske inte märks, säger han skämtsamt.


Skadade av rädsla

Äter du samma lugnande medicin i dag som du gjorde för sju år sedan?

 - Ja, det gör jag. Samma dos. Jag har inte orkat byta, jag har bara fortsatt.

 Kan du fortfarande känna av att attackerna finns någonstans runt hörnet?

 - Ja, det kan jag. När jag skulle upp till Luleå med "Idol" och jag skulle flyga så var jag så rädd att jag skakade. Det här är som kognitiv beteendeterapi för mig. Det var bland annat därför som jag tackade ja. Och just nu mår jag väldigt bra. Jag trivs med det här.