Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pär Lernströms sorg efter pappans död

Pär Lernström: Bryr mig inte om kändisskapet
Pär Lernström berättar om sin pappas död.
Foto: PETER GRANNBY / STELLA PICTURES/PETER GRANNBY PETER GRANNBY
”Han sa: ”Jag går och sätter mig på soffan och vilar lite.” Och sen så somnade han. Jag vet inte om man kan lämna på ett så mycket bättre sätt faktiskt”, säger Pär Lernström.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
I tio år har Pär Lernström varit programledare för ”Idol”.
Foto: OLLE SPORRONG

Pär Lernström är mitt uppe i en hektisk säsong av ”Idol”.

Men samtidigt bär programledaren på en stor sorg efter att hans pappa gick bort i våras.

– Han sa: ”Jag går och sätter mig på soffan och vilar lite”. Och sen somnade han. Jag vet inte om man kan lämna på ett så mycket bättre sätt faktiskt.

I tio år har Pär Lernström, 41 programlett TV4:s populära program ”Idol”, där de sedvanliga livesända fredagsfinalerna nyligen har dragit i gång.

På ett mer personligt plan är dock inte allt som vanligt. Under våren gick Pär Lernströms pappa tragiskt bort i cancer. 

Lernström, som är gift med Linda Öhrn som han har barnen Bibi, 9 och Loa, 4 med, berättar att pappans bortgång var den första stora sorgen som drabbat familjen. Han berättar också om den sista tiden med sin pappa i livet. 

Alla visste att cancern var obotlig.

– Bilen skulle åka ut för stupet. Frågan var hur mycket man kunde bromsa den på vägen. Då var det mer så här: Ett år, eller två eller kanske tre. Det var bara en fråga om när och hur jobbig den perioden skulle vara för honom och alla runtomkring.

– Och den var ju vidrig för honom, för han genomgick massa behandlingar som till syvende och sist inte gav så mycket, forsätter Lernström.

Berättar om sista tiden

Samtidigt berättar tv-profilen hur hans pappa ändå var närvarande ända in till slutet.

– Han hann aldrig bli så där sjuk att han inte kunde gå, eller inte kunde röra på sig eller bli sängliggande. Vi hade två veckor av att han var lite förvirrad och trött och man märkte att: Okej det här är en riktig sjuk människa. Och det var då han hade fått beskedet att nu finns det inget mer att göra.

Pär Lernström är eftertänksam och väljer sina ord:

– Man hör ju om det där, vad viljan gör. Men det var ju nästan på dagen när han fick beskedet som man kunde se en fysisk förändring. Jag vet inte om jag tror på någon form av själ men nu hade den här själen liksom börjat lämna. Det är tungt.

Mitt i sorgen är han ändå tacksam för att hans pappa fick lämna med familjen nära. 

– De var så här: ”Ska vi göra lite kaffe?” Och han sa: ”Jag går och sätter mig på soffan och vilar lite”. Och sen så somnade han. Jag vet inte om man kan lämna på ett så mycket bättre sätt faktiskt.

Pär Lernström och hustrun Linda Öhrn. Tillsammans har de två barn.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Lernström berättar också hur pass vana hans barn är med att han är borta många fredagskvällar.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Missar alltid fredagsmyset

Pär Lernströms fokus återvänder till jobbet och karriären – som samtidigt också påverkar familjelivet. Som programledare syns han inte bara i ”Idol” utan leder också ”Talang” och ”Kockarnas kamp”. Uppdrag som gör att det blir mycket tid borta från hemmet.

– Det är ett pussel som har sett likadant ut i fem år. Så hela familjen kan ju det här. Ungarna vet ju inget annat än att jag inte är med på skolavslutning och alltid är borta på fredagsmyset på hösten, och på våren också. 

– Jag var inte gift och hade inga barn när jag började göra ”Idol”, så det är livet som har hänt under de åren.

Lernströms insikt om dottern

Äldsta dottern Bibi har hunnit fylla nio år och börjar mer och mer ta in att hennes pappa är en känd tv-personlighet.

– Nu är hon ju helt med på vad det innebär. Jag tror till och med hon börjar förstå de inte 100 procent positiva sidorna av det heller. Blir vi oense när vi sitter vid ett restaurangbord och Loa låter mycket, då kanske folk tittar på ett annat sätt. Eller att någon sitter på tunnelbanan och smygtar en bild. Det är väl fortfarande 95 procent bara bra att ha en känd pappa. Men jag tror att hon fattar att det är någonting annat också.


Från kvällens idol: Jurymedlemmens glädjefnatt

Alexander Kronlunds glädjefnatt efter Birkirs uppträdande.