Nikki Aminis vädjan – timmar innan finalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nikki Amini.
Foto: OLLE SPORRONG
Kadiatou Holm Keita
Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES GÖRAN GRANLUND
Sebastian Walldén.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Kadiatou Holm Keita och Sebastian Walldén.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
1 / 7

Finalen i ”Idol” är några timmar bort.

Nu ber jurymedlemmen Nikki Amini svenska folket att rösta efter prestationen – och ger samtidigt tittarna en känga:

– Det har varit väldigt märkliga röstningar. Jag kände att ”Idol 2018” skulle bli ett starkt ”tjej-år”, men det blev snarare raka motsatsen.

I kväll avgörs det vem som kan titulera sig ”Idol 2018” – Kadiatou Holm Keita, 17, eller Sebastian Walldén, 23.

– Kadiatou är väldigt ung. Den utvecklingen hon har gjort på kort tid har varit väldigt stark, säger jurymedlemmen Nikki Amini till Expressen och fortsätter:

– Medan Sebastian verkligen har fått visa upp sin personlighet och karaktär under hela hösten. Han är bra på att väcka tittarnas sympati och engagemang. Vem som vinner är ovisst in i det sista. Nikki Aminis magkänsla säger ”ingenting överhuvudtaget”.

– Tidigare har man alltid haft en stark intuition, men inte i år. Hela den här säsongen har varit oförutsägbar, säger jurymedlemmen och förutspår en känsloladdad final.

Nikki Amini: "rösta utifrån prestation”

Inför finalen har Nikki ett råd till tittarna – rösta utifrån prestation. För trots att personligheten spelar roll i ett artisteri är det viktigt att prestationen väger tyngst.

– Tittarna är vanligtvis bra på att rösta på den som presterar bäst. Att de i år frångått övriga säsonger har att göra med att idolerna inte fått proffshjälp från första fredagen – utan mer varit som Bambi på is. Då spelar andra faktorer större roll.

Det är inte första gången Nikki Amini uttryckt ett missnöje med tittarnas beslut. Hon har tidigare kritiserat att kvinnliga deltagare röstas ut först –  och framfört kritik, om främst det förändringar som gjorts i programmet, i ett internt möte med TV4.

– Det har varit väldigt märkliga röstningar. Jag kände att ”Idol 2018” skulle bli ett starkt ”tjej-år”, men det blev snarare raka motsatsen.Det beror på flera faktorer menar jurymedlemmen – men framför allt att säsongen bjudit på många starka kvinnliga karaktärer som tagit plats och vågat vara sig själva.

– Trots att det alltid uppmanas, så har det inte riktigt uppskattas, säger Nikki Amini tillägger:

– Eller så är det så enkelt att tittarna tycker att de inte presterat lika bra som killarna, men det kan jag inte hålla med om. 

Nikki Aminis osäkra framtid i ”Idol”

I finalen har juryn en snällare roll än i deltävlingarna mot finalisterna som tagit sig igenom ”Sveriges bästa artistskola” enligt Nikki Amini:

– Då ska de till mångt och mycket hyllas, om det inte är några dramatiska eller extrema fel som sker. 

”Idol” fortsätter under 2019, men hur det blir med Nikkis framtid som jurymedlem i underhållningsprogrammet återstår att se. 

– Jag vet inte uppriktigt sagt. Just nu är jag fokuserad på att den här säsongen ska avklaras, säger jurymedlemmen och poängterar programmets värde i branschen:

– Nya talanger behöver få möjligheten att bygga upp en stark plattform och visa upp sig själva. Man får en väldigt bra start i "Idol”.