Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för "Idol" till vänster, och Jay Smith till höger. På fredagen, några få timmar innan direktsändningen av "Idol" började. Foto: Olle Sporrong
Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för "Idol" till vänster, och Jay Smith till höger. På fredagen, några få timmar innan direktsändningen av "Idol" började.  Foto: Olle Sporrong

Jay Smith i "Idol" har testats positivt för hasch

Publicerad
Uppdaterad
Jay Smith har testats positivt för att ha använt hasch under den pågående "Idol"-turnén.
På en presskonferens i Karlstad på fredagen berättade Jay själv om händelsen:
- Jag är skraj och skäms. Det är en jävligt obehaglig situation att vara i, säger han.
Bara några få timmar innan fredagens direktsändningen av "Idol" kallade TV4 till en presskonferens i Karlstad.
Där berättade Jay Smith och "Idols" exekutiva producent Magnus Karlsson Lamm att Jay testats positivt för hasch i Luleå.
- TV4 har fått informationen om att Jay testats positivt för narkotika. Det här har skett vid ett tillfälle och är inte på något vis okej eller acceptabelt eller förenligt med att vara med i "Idol", säger Magnus Karlsson Lamm.

"Är ju ett återfall"

Jay Smith berättade på presskonferensen att han togs av polisen när han anlände till Luleå på onsdagen inför fredagsfinalen.
Jay, som har berättat för Expressen om sitt tidigare missbruk, ser det hela som ett återfall. Han var i Helsingborg och var alkoholpåverkad då han rökte hasch med gamla vänner.
– En gång är ju ett återfall, säger Jay Smith som hävdar att det var en engångsföreteelse.
Han har bland annat haft långa diskussioner med sin flickvän och har även funderat på att hoppa av "Idol".

"Obehaglig situation"

- Jag är skraj och skäms. Det är en jävligt obehaglig situation att vara i. Jag var aningen berusad och hade dåligt omdöme. En liten röst bak i huvudet vill rymma. Jag har ju haft en chans att dra mig ur. Men då tror jag inte att jag kunnat leva med mig själv.
Jay Smith kommer att tävla vidare i "Idol", något som enligt Magnus Karlsson Lamm har varit ett svårt beslut att ta för TV4.
 - Men efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att Jay ska få en andra chans.
- Jay är beredd att ta konsekvenserna av det här vilket bland annat innebär att Jay måste delta i det åtgärdsprogram som vi upprättat tillsammans med Jay och de stödpersoner som finns i produktionen.

"Är stöttande"

De andra fyra kvarvarande deltagarna i "Idol" har också informerats om att Jay Smith testats positivt för narkotika.
– De är stöttande. Vi är som en familj, säger Jay Smith.
Enligt Jay kommer han att dömas för ringa narkotikabrott och få dagsböter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag