Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jay Smith: "Det har varit en hemsk tid"

Jay Smith intervjuas av Expressens reporter David Lillemägi under veckofinalen i "Idol" på fredagen. Foto: Olle Sporrong
KARLSTAD. Pressen och uppmärksamheten i "Idol" blev för mycket för storfavoriten.
Nu berättar Jay Smith om varför han fick ett återfall och rökte hasch tillsammans med gamla kompisar i Helsingborg - dagen efter en veckofinal.
- Allting var galet. Och när polisen kom fick jag panik. Det har varit en hemsk tid med oro och ångest, säger Jay Smith.

FAKTA

HASCHHasch och marijuana kommer från växten Cannabis Sativa. Hasch röks vanligen i handrullade cigaretter eller i speciella pipor.
Ruset från drogen medför att man känner sig avslappnad och upprymd. Upplevelsen av tid påverkas också så att ett par minuter kan verka som timmar eller tvärtom. I ett senare stadium blir man ofta tyst, fundersam och sömnig.
Ruset är i regel över på 2-3 timmar.
- Hasch är en av de vanligaste drogerna vi har i Sverige, den har varit stor länge, säger Per Ekstrand, gruppchef på citypolisens narkotikasektion i Stockholm.
Nedbrytning via lever och njurar gör det möjligt att via urin uppmäta drogen flera veckor efter intag.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotika- upplysning, CAN.

Jay Smith har tidigare berättat om sitt förflutna med droger och stor sorg i Expressen. Nu har det kommit i kapp honom. Provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping visade att han hade cannabis i blodet efter att ha rökt hasch den 30 oktober då han var hemma i Helsingborg.

"Runt ett hörn"

Nu berättar han om den ödesdigra kvällen som skapade den största skandalen i programmets historia. Den enorma pressen och uppmärksamheten delvis drev honom till det.
- Jag minns bara att allting var väldigt galet. Jag fick inte så mycket tid att andas och det var massa folk runtomkring. För att ta en cigarett och inte behöva stå och prata med massa folk så gick jag runt ett hörn. Då kom ett stort gäng av människor som jag hängt med förr. Det var fel sällskap. Jag var berusad och jag vet inte, det var omdömeslöst. Det är så svårt att förklara, säger Jay Smith.

"Väntade på mig"

Ett tips ledde till att polisen kom och gjorde ett narkotikatest när sångaren anlände till Luleå förra onsdagen.
- Det hade tydligen kommit in ett tips till Luleå-polisen vilket var konstigt eftersom det inte skedde där uppe. Jag rullade mina egna cigaretter uppe i Luleå. Antingen är det en person som missförstått det eller så är det en person som velat missförstå. De väntade på mig när vi kom till arenan, säger Jay Smith.

"En hemsk tid"

Men trots att provet visade positivt för cannabis valde TV4 att låta honom stanna i tävlingen. Några timmar efter presskonferensen i går eftermiddag stod han på scenen igen.
- Jag har inte ord att beskriva hur vackert stödet är, även från publiken under kvällen. Det här har varit en hemsk tid med oro och ångest. Känslan av att vilja rymma och slippa ta i det har följt mig dag och natt. Men jag kan inte fly längre, det är det jag gjort fel tidigare. Jag ville verkligen fullfölja detta och slippa fly.

"Gräver ner mig"

Idolerna har ständigt funnits där som ett stöd för honom.
- De har märkt och försökt stötta mig. Jag sparkar så mycket på mig själv att det inte är lönt för någon annan att göra det. De är bra vänner, som tur är. Jag är inte helt säker på om de känt till allt, men jag berättade allt i dag, säger Jay Smith.
Nu satsar han framåt.
- Man kan ju bara slå på sig själv tills det blir fruktlöst. Antingen stannar jag och gräver ner mig eller så handskas jag med det här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!