Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Idolernas nervpärs i finalen: ”Är så kort tid”

Glädjen och nervositeten inför finalen: "Båda vinnare"
Birkir Blær.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jacqline Mossberg Mounkassa.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Birkir Blær och Jacqline Mossberg Mounkassa gör upp om vinsten i ”Idol” på fredagskvällen.

Idolerna har bara haft några dagar på sig att öva inför att ställa sig på scenen i ett fullsatt Avicii arena – något satt en extra press.

– Det är fler låtar än vanligt men på samma korta tid, säger Jacqline Mossberg Mounkassa.

Nu ska det avgöras vem som vinner ”Idol” 2021. Birkir Blær och Jacqline Mossberg Mounkassa har varit storfavoriter under säsongens gång och på fredagskvällen ska de ställa sig i Avicii arena för att göra upp om vinsten.

Under veckan har idolerna övat in tre låtar var som de ska framföra. Något Jacqline Mossberg Mounkassa menar är den största utmaningen inför finalen.

– Det är så kort tid, det är fler låtar än vanligt men på samma korta tid och det är danser som ska in i huvudet och kännas naturliga och låttexter som ska kommas ihåg. Så det är lite olika grejer men jag ska försöka njuta i allt det här.

Är du nervös över att det varit så kort tid att öva?

– Ja absolut. Jag är den som verkligen vill ha mycket tid. Men man får anpassa sig och köra så mycket som möjligt.

Även Birkir Blær, 21, menar att nervositeten är påtaglig och att det kommer bli hans största utmaning inför finalen.

– Jag ska inte låta nerverna ta över, så att jag bara kan ha roligt och bara njuta. Så jag ska försöka göra det och göra en bra show.

Men något specifikt knep för att tackla nervositeten har han inte.

– Jag väntar bara tills det är över. Kanske bara andas, djupa andetag. Sådana saker. Och bara försöka stanna i rätt tankesätt. Det är framför allt det. Verkligen fokusera på rätt saker.

Stora stödet från familjen

Under säsongens gång har båda idolerna haft familj och vänner på plats i ”Idol”-studion. Inför finalen är dock stödet extra stort. Bland annat är Birkir Blærs familj från Island på plats i Avicii arena för att heja på.

– Min familj, som bor på Island, kommer alla hit. Och min familj i Sverige också. Och mina kompisar, min flickvän. Jättemånga. Jag tror det är kanske 18 människor eller någonting, säger han och fortsätter:

– Och vi kan fira lite tillsammans efter hela grejen. Det spelar ingen roll vad som händer, det är ändå något att fira hela den här resan.

Jacqline Mossberg Mounkassa har även hon flera personer på plats. Stödet från familj och vänner har varit av stor betydelse under ”Idol”-hösten.

– Min mamma som har varit här varje fredag och min kille. Sedan lite mer familj och vänner, säger hon och fortsätter:

– Jag hade inte klarat mig utan dem. Jag är inte jättesocial, jag gillar att vara med dem jag känner och ser som närmast så jag uppskattar dem väldigt mycket att de finns här för mig.

På fredagskvällen koras vinnaren av Idol 2021 • Expressen tar pulsen på programledaren Pär Lernström

Se även:
Filmerna du inte får missa i jul – se senaste avsnittet av Spoiler Alert

Filmerna du inte får missa i jul – se senaste avsnittet av Spoiler Alert.