Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Idol-vinnaren stoppad – kritiken mot hemliga avtalet

Martin Almgren Foto: OLLE SPORRONG
Martin Almgren Foto: OLLE SPORRONG
Martin Almgren Foto: OLLE SPORRONG

För tre år sedan vann Martin Almgren TV4:s ”Idol” – nu förklarar han anledningen till sin tystnad den senaste tiden.

Artisten uttrycker kritik mot det kontrakt han är bunden av.

”Visst känns det lite som att dom bara vill tjäna pengar, inte hjälpa människor att uppnå sina drömmar?”, skriver Almgren i ett Instagraminlägg.

Hösten 2015 stod Martin Almgren, 30, som segrare i ”Idol” på TV4. Han trodde att vinsten skulle bana väg för en karriär i musikbranschen. Men den senaste tiden har det varit tyst kring artisten – nu ger han sin förklaring i ett Instagram-inlägg.

”Jag fick efter två år av frågor äntligen reda på en detalj som faktiskt ser till att dom flesta idolvinnarna och deltagarna som skivbolaget plockar upp blir en flopp”, skriver han.

Martin Almgren: ”Vill bara tjäna pengar”

I inlägget berättar Martin Almgren att kontraktet är uppdelat i optioner. För varje ny option ska artisten ha ett förskott för att kunna försörja sig under inspelningstiden. Men utöver det ska även ”Idols” moderbolag få pengar, eftersom artisten har medverkat i programmet.

”Som ni kanske förstår blir detta en väldigt dyr affär för mitt skivbolag, och jag som inte är nån Don Juan direkt eller för den delen sysslar med regelrätt pop har svårt i Sverige att slå mig in på topplistorna i dag där pengarna finns”, skriver Martin Almgren och fortsätter:

”Visst känns det lite som att dom bara vill tjäna pengar, inte hjälpa människor att uppnå sina drömmar?”.

Malin Knave, exekutiv producent för ”Idol” på TV4, säger så här i en kommentar:

”Vi beklagar att Martin Almgren upplever det så, men i det här fallet så rör det sig om skivbolagskontraktet som då Universal måste uttala sig om. Det kan inte vi göra."

Enligt Martin Almgren befinner sig hans skivbolag Universal just nu i förhandlingar med ”Idols” moderbolag. 

”Jag ligger mitt i en skarv mellan optioner och skivbolaget håller på att förhandlar. Så det är därför det är tyst! Vi får se hur lång tid det tar. Hoppas ni orkar vänta!”, skriver han på Instagram. 

Finalen 2016 hotades av strejk på grund av en konflikt mellan fackförbundet Svenska Musikerförbundet och Fremantlemedia, som producerar ”Idol”. Anledningen till konflikten var oenigheter kring deltagarnas kontrakt.

”Fremantle tycker fortfarande att 875 kronor efter skatt är en rimlig lön för en veckas arbete som Idol samtidigt som endast Globen-finalen drar in biljettintäkter på minst tio miljoner", skrev Svenska Musikerförbundet i ett pressmeddelande.

Bara timmar innan finalen lyckades man nå en uppgörelse. Magnus Karlsson Lamm, vd på Fremantlemedia, kommenterade då ”Idol”-deltagarnas kontrakt i ett pressmeddelande:

– Vi är väldigt glada över att äntligen vara i mål och att ha landat i en överenskommelse som ser till idolernas bästa, vilket har varit vår ambition under hela den här processen. Nu görs ett antal förändringar av medverkandeavtalen och vi ser fram emot en ny säsong med ännu bättre förutsättningar för idolerna och inte minst, en av årets största tv-höjdpunkter: kvällens stora Idolfinal, sa han.

Martin Almgren avböjer att kommentera utöver det han har skrivit på Instagram.