Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Idol"-juryn 2009 är hårdare än någonsin

Årets snabba tempo har tvingat "Idol"-juryn, bestående av Andreas Carlsson, Laila Bagge och Anders Bagge, att bli hårdare. "Man är tvungen att bli det eftersom vi dubblade antalet sökande", säger Andreas Carlsson.Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT
Lite hårdare - och lite elakare.
"Idol"-juryn har fått nog av sökande som inte kan sjunga.
- Till slut tappar man humöret, säger Anders Bagge.

FAKTA

De två sista fredagsfinalerna hålls utanför Stockholm

"Idol 2009" börjar i kväll med två veckors audition ute i landet; Stockholm, Göteborg, Gävle, Malmö och Umeå besöks och ett hundratal lyckliga går vidare till en veckas slutaudition i Stockholm.

Därifrån går 20 deltagare vidare till kvalveckan som sänds live. Där går sedan elva deltagare vidare. De kommer att tävla mot varandra under nio fredagsfinaler. De två sista finalisterna möts i en stor final i Globen.

Nytt för i år är att de två sista fredagsfinalerna hålls utanför Stockholm. Den tredje sista hålls i Malmö arena och den näst sista i Scandi-navium i Göteborg.

Med över 11 000 sökande till "Idol 2009" har juryn tvingats lämna formaliteter åt sidan. I år får idolerna ett betydligt hårdare bemötande.
"En riktig slakt av en riktigt bra låt", "Gråter du? Du kan lära dig sjunga i stället. Du har bara en massa ljud för dig" och "Det är faktiskt bättre när du inte sjunger" är bara några exempel ur kvällens premiäravsnitt.
- Jag tyckte att jag var otydlig förra året. Nu är jag väldigt rak på sak och lite hårdare. Pang bom, men det är reality, det får man höra varje dag, säger Laila Bagge.

"Till slut tappar man humöret"

Anders Bagge menar att det är årets snabba tempo som tvingat juryn att bli tuffare.
- Det är så många som har sökt. Det har varit in och ut, då blir det lätt att man blir trött. Du jobbar hårt tio timmar om dagen, till slut tappar man humöret, säger han.
Andreas Carlsson fortsätter:
- Vi är lite hårdare, men man är tvungen att bli det eftersom vi dubblade antalet sökande. Det blev hårdare gallring. Vi lägger formaliteter åt sidan det här året. Nu kör vi liksom.
En annan tendens värd att notera i "Idol 2009" är ålders-snittet - som krupit uppåt. Den äldsta deltagaren i år är 37 år.
- Vi har dragit upp det några år. En sprudlande 16-åring kanske är lätt att dra vidare, men den kanske inte orkar. Den kanske inte har erfarenheten att kunna stanna kvar, säger Anders Bagge.
Förra årets unga deltagare hade svårt att hantera pressen. Har ni vägt in det?
- Det är det jag pratar om. Det är där vi har tänkt till, vi ska se om vi kan vända trenden och se om det kan gå åt andra hållet. Men samtidigt har vi absolut inte valt bort folk för att de är 16 år.