Beskedet: Det blir ingen strejk i Idol 2016

Foto: Olle Sporrong

Här är glädjebeskedet för TV4 – bara timmar innan finalen av "Idol 2016".

Konflikten mellan Svenska Musikerförbundet och produktionsbolaget Fremantlemedia har nu lösts. Därmed blir det ingen strejk i kväll.

– Vi är väldigt glada över att äntligen vara i mål, säger Fremantles vd Magnus Karlsson Lamm i ett pressmeddelande.

Konflikten mellan fackförbundet Svenska Musikerförbundet och Fremantlemedia, som producerar "Idol 2016" åt TV4 har varit lång och besvärlig.

Så sent som i förra veckan meddelade Arbetsdomstolen att Svenska Musikerförbundet har rätt att vidta stridsåtgärder och därför har strejkhotet hägrat över den stora finalen av "Idol 2016" i Globen under fredagskvällen.


LÄS MER: Beskedet: fritt fram för strejk i Idol 2016


Men nu, bara timmar innan finalen, meddelar Svenska Musikerförbundet och Fremantlemedia att man lyckats nå en uppgörelse. Facket lyckades dock inte få Fremantlemedia att höja lönen för deltagarna i "Idol 2016".

– Vi är nöjda med det vi har uppnått, men vi är inte nöjda med att Fremantle fortfarande tycker att 875 kronor är en rimlig ersättning, säger Per Granvik, ordförande för Svenska Musikerförbundet och fortsätter:

– Förhandlingarna har varit långa och besvärliga.

"Fremantle tycker fortfarande att 875 kronor efter skatt är en rimlig lön för en veckas arbete som Idol samtidigt som endast Globen-finalen drar in biljettintäkter på minst tio miljoner", står det i ett pressmeddelande från Svenska Musikerförbundet.


Fremantlemedia om uppgörelsen inför finalen av "Idol 2016"

Enligt ett pressmeddelande från Fremantlemedia innebär överenskommelsen bland annat förändringar i de medverkandeavtal som idolerna tvingas skriva under för att vara med i programmet.

Huvudfrågan, huruvida Fremantlemedia ska teckna kollektivavtal med deltagarna i "Idol 2016" har dock inte lösts. Istället ska de forstsättas under ledning av arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

Magnus Karlsson Lamm är vd på Fremantlemedia:

– Vi är väldigt glada över att äntligen vara i mål och att ha landat i en överenskommelse som ser till idolernas bästa, vilket har varit vår ambition under hela den här processen. Nu görs ett antal förändringar av medverkandeavtalen och vi ser fram emot en ny säsong med ännu bättre förutsättningar för idolerna och inte minst, en av årets största tv-höjdpunkter: kvällens stora Idolfinal, säger han i pressmeddelandet.


LÄS MER: Oskar Häggström tvingades lämna "Idol 2016"


Förändringarna i avtalen innebär bland annat kortare kontraktstid, en förtydligad upphovsrättsreglering och förändringar i skivkontrakten.

– Det har varit viktigt för oss och för hela branschen att tävlande i tv-produktioner inte är att betrakta som anställda, det känns därför angeläget att den frågan ses över av Medieföretagen, säger Magnus Karlsson Lamm i pressmeddelandet.

Han avslutar:

– Det här har varit en intensiv process men genom en konstruktiv dialog med Svenska Musikerförbundet är vi nu äntligen i hamn.

Svenska Musikerförbundet har också gett ut ett pressmeddelande där de ger sin syn på konflikten:

"De unga deltagarnas modiga agerande har satt ökat fokus på artisters rättigheter och ungdomars arbetsvillkor. Under konfliktens gång har de utstått hård press från ett flertal håll och även utsatts för hot om skadestånd. Förbundet verkar för och på uppdrag av sina medlemmar. Vi har stor förståelse för att Idolerna nu vill fokusera på att få så goda förutsättningar som möjligt för att prestera inför ett fullsatt Globen".

Det här har parterna kommit överens om

Bindningstiden för kontrakten mellan Universal Music och Versity Management och idolerna kortas ner till fyra år.

Idol-deltagarnas ersättningar från Stim och Sami tillfaller nu dem i stället för Fremantle.

Förbättrade villkor för att delta i andra tv- och radioprogram.

Kringaktiviteterna Idoldeltagarna förväntas utföra vid sidan om tävlingsmomenten, exempelvis bloggandet för TV4 och medverkan på sponsorevent, är frivilliga i större utsträckning.

Fremantle tecknar och bekostar deltagarnas försäkringar.

Veckofinalernas omröstningar ska kontrolleras av en notarius publicus.