Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Weise: "Jag har alltid varit strängt uppfostrad"

Andreas Weise berättar i en lång intervju med Expressens Liv Sander om uppväxten, ungdomsbråken och när han greps med kokain på krogen. Foto: Olle Sporrong
Pappa Arne Weises besvikelse tärde på far och son-relationen.
Nu berättar Andreas Weise om sina bråkiga tonår.
- Det var en tuff relation, säger Andreas.
I kväll tävlar Andreas Weise, 23, i "Idol 2010" med "Feel" av Robbie Williams.
Han är "Idols" spexare som växte upp på Lidingö där han bodde tillsammans med sin mamma och lillasyster.
Även om han har haft regelbunden kontakt med pappa Arne Weise, en av Sveriges mest kända tv-profiler, har relationen varit stundtals frostig.

"Klassiska busstreck"

Anledningen är Andreas Weises struliga tonår.
Han beskriver åldern 11 till 17 som en jobbig period - framför allt i skolan.
- Redan i fyran banade jag iväg helt och gjorde helt andra grejer, klottrade på skolgården och gjorde klassiska busstreck. Det gick så långt att sexan eller sjuan så hade alla lärare ett stort möte där de sa att om jag fortsatte som jag gjorde skulle jag inte få några slutbetyg.

Åkte fast med kokain

Hur var relationen med din pappa under de här åren?
- Den var rätt tuff. Pappa har alltid varit ordningsam och har alltid skött sig och varit ett föredöme. Det var ständigt problem med mig. Mina kvartssamtal varade i två till tre timmar.
- Nästan alltid när pappa ringde var det för att jag skulle få en utskällning. När jag såg att det ringde från dolt nummer tänkte jag "vad har jag gjort nu" och jag fick hålla luren från örat. Det var mycket sånt.
2008 ertappades Andreas Weise med kokain på krogen. Straffet blev 25 000 kronor i böter. I somras erkände han för sina föräldrar.

Sträng uppfostran

- När en sån här grej kom upp var jag rädd för att de skulle känna att jag var tillbaka på det stadiet jag var när jag var yngre, säger Andreas Weise.
Arne och Andreas. Foto: Nils Petter Nilsson
- Jag har alltid varit strängt uppfostrad. Jag har inte blivit uppfostrad som många andra av mina vänner. Det var till exempel väldigt strikt ekonomiskt. Mamma och pappa hade ett jäkla jobb med mig och visste att de var tvungna att hålla mig kort.
Arne Weise var årlig julvärd fram till 2002. Under stora delar av sin uppväxt fick alltså Andreas Weise fira jul utan sin pappa.

"Hört det hela mitt liv"

- Jag brukade lura min lillasyster att om hon tittade bakom tv:n så satt pappa där. Men det är många yrkesgrupper som måste jobba på julafton, brandmän, poliser och läkare.
- Det blir ju en speciell grej. Men det var inte alls konstigt. Han kom ofta dagen efteråt.
Blir du trött på att höra att du är Arne Weises son?
- Jag har hört det hela mitt liv. Det har varit en ständig grej som återkommer. Samtidigt är jag stolt över det. Jag har fått så mycket av pappa erfarenhetsmässigt.
Men har du någon gång tänkt att du skulle strunta i efternamnet?
- Det är klart. När man går in i den här branschen vill man göra det på sitt sätt. Jag har alltid velat känna att jag byggt det här själv. Men jag känner att jag är topp tio i det här programmet och dit kommer man inte om man inte har någonting att komma med.

"Klart jag var besviken"

Arne Weise är mycket stolt över sin son.
- Jag behöver inte oroa mig för honom nu. Oavsett hur det går i "Idol" så kommer han att klara sig. Folk ska veta att jag är mallig över grabben.
Men han medger att han var orolig och stundtals besviken under Andreas Weises tonår.
- Ja, det är klart jag var det. Men när han hade bekymmer, och det hoppas jag också att han kände, så kunde han komma till mig. Men som pappa har man rätt att säga i från, och det gjorde jag några gånger. Han är på något sätt det av mina barn som påminner mest om mig.