Alexander Kronlunds tankar om nya röstsystemet: ”Fördelar”

Sunny Taylor berättar om vad som är jobbigast med ”Idol”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Låtskrivaren och producenten Alexander Kronlund är inne på sitt femte år som jurymedlem i Idol.

Men i år har röstningen genomgått en stor förändring vilket mottagits med både ris och ros. 

– Det här att man får rösta i flera dagar. Det orkar jag inte uttala mig om, för jag blir bara förvirrad. ”I don't know”, säger Kronlund.

Alexander Kronlund, 49, är en meriterad producent och låtskrivare som har jobbat med de allra största världsartisterna. Bland annat Ariana Grande, Nicki Minaj och Britney Spears. 

Sedan 2017 har Kronlund varit en del av Idol-juryn och gett expertutlåtanden till blivande artister i direktsändning.

Inför årets program skedde en förändring i röstningssystemet. I stället för röstning direkt under tävlingen, likt tidigare år, ska publiken rösta under flera dagar fram till programmets start. 

Därefter kommer artisterna att en efter en att kallas upp för att sjunga på scen. Men den som fått minst röster under veckan tvingas i stället att åka hem, utan att ha framfört sin låt.

Förändringen har mött en del kritik från tittare som saknat möjligheten att rösta under programmets gång. 

– Det här att man får rösta i flera dagar. Det orkar jag inte uttala mig om, för jag blir bara förvirrad. ”I don't know”, säger Alexander Kronlund.

”En personlighetstävling”

Samtidigt förklarar han att det finns både positiva och negativa aspekter med förändringarna.

– Det som jag har lärt mig acceptera är att det är en personlighetstävling också. Det är mycket hur dom jobbar med publiken på sociala medier och på andra sätt som personligheter, som väger in, säger han om artisterna och fortsätter:

– Det är på gott och ont. Det faller bort många supertalanger som kanske är lite inåtvända. Publiken kan bli förtjust i en karaktär vilket är en del av att vara någons idol. Det kallas ju för ”Idol”, säger han.

Inför fredagens program kommer Alexander Kronlund att ha extra stöd hemifrån. Sonen Frans, 3, kommer tillsammans med hustrun Rebecka Kronlund, 30 att följa programmet på tv:n.

– Det är tydligen mysigt hemma i soffan. Och sonen ropar ”pappa” när han tittar på tv:n. Man är med på fredagsmyset på ett konstigt sätt, säger han. 


Se även:

Här bryter Fredrik ihop efter sitt framträdande

Starka känslorna i fredagens ”Idol”.

Erik Elias: ”Aldrig känt mig bekväm i machokulturen”

"Idol"-deltagaren om hur det var att växa upp i en liten stad