Idol tvingas till flera förändringar: ”Stor skillnad”

Jurymedlemmen och ”Idol”-veteranen Anders Bagge.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Jurymedlemmen Nikki Amini.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Jurymedlemmarna Anders Bagge, Nikki Amini, Kishti Tomita och Alexander Kronlund. Programledare är Pär Lernström.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Coronapandemin gör att flera produktioner får tänka om. 

”idol” är inget undantag och tvingas till stora förändringar. 

Nu berättar jurymedlemmen Anders Bagge om det nya upplägget.  

– Jag har tyckt att de som sjunger stått lite väl långt bort ifrån oss i juryn, men det kommer inte synas i tv, säger han. 

I kväll är ”Idol” tillbaka i tv-rutan. Likt de flesta andra tv-produktioner har programmet fått tänka till ett extra varv för att anpassa innehållet till den rådande coronapandemin. 

Jurymedlemmen Anders Bagge säger att det kommer bjudas på flera nya moment och att hela sångvärlden kommer öppnas upp på TV4 play- och C more-appen, där tittarna kan rösta på sina favoriter. 

– Det är en jättestor skillnad. Under veckorna kommer man få se första audition till slutaudition, vilket också är en stor skillnad. Det krävs fyra stycken ja för att få komma till slutaudition och det är ganska tufft. Vi har dessutom slagit förra årets rekord med antal sökande. Det är väldigt mycket roligt som händer, säger Anders Bagge. 

Idol-veteranen säger att det finns en häftig diskrepans mellan när han började göra ”Idol” och hur det ser ut i dag. 

– Alla som söker till ”Idol” är så extremt målmedvetna nu. De är så företagsamma, de vet vad det innebär att komma till Idol och har redan litegrann på sitt ”cv”. 

Flera av artisterna har redan skapat konton på sociala medier för att profilera sig. Anders Bagge upplever det som att flera av artisterna redan skapat ett litet ”företag”. 

– Man märks, hörs och syns. Idol är en av trampolinerna man måste hoppa, men det är inte den enda trampolinen – men den är bra. Men sen kan man inte bara sluta med ett dyk, många vet att de måste göra andra saker efter programmet. Ungdomarna är så målmedvetna och det tycker jag är så jäkla kul. Det är en stor skillnad från hur det var för sex, sju år sedan. 

Bagge har en personlig favorit

Under inspelningarna har både TV4 och produktionsbolaget Meter varit noggranna med att samtliga följer corona-rekommendationerna. Alla måste hålla avstånd och stanna hemma om de känner sig dåliga. 

– Jag har tyckt att de som sjunger stått lite väl långt bort ifrån oss i juryn, men det kommer inte synas i tv. De har skött efter konstens alla nya regler, annars hade jag inte gått dit.

Anders Bagge tror att tittarna kommer att få upp ögonen för flera av årets artister. Själv har han ett antal favoriter, varav en av dem sticker ut lite extra. 

– Det finns en person där jag frågat mig själv ”Var har du varit?” Det är så ballt. Hen har alla möjligheter att lyckas som artist. De växer inte i skogen varje dag, det kan jag säga dig. Jag vill bara säga wow. Det finns en som passar mig, men sedan finns det ytterligare tre, fyra stycken som jag bara känner ”shit, vilken hög nivå det är i år”. 

”Idol” har premiär måndag 17 augusti 20.00 på TV4 och TV4 Play. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.