”Idol”-juryns försvar efter röstkritiken

”Kan vara en fördel för vissa av deltagarna”
Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge försvarar det nya röstningssystemet.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Programledaren Per Lärnström önskar att tittarna har lite tålamod med det nya systemet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Juryn menar bland annat att de tävlande nu behöver marknadsföra sig själva mer i sociala medier. Där har just nu Fredrik Lundman flest följare – strax över 24 000.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

”Idol” har gjort om röstningssystemet.

Tittarna kan nu rösta hela veckan och i varje fredagsfinal åker en tävlande ut helt baserat på den gångna veckans röster.

I sociala medier har många ifrågasatt ändringen – men det nya upplägget försvaras av juryn:

– Om du tittar på dagens artister så handlar det jättemycket om hur du marknadsför dig själv och hur du engagerar dig med dina fans. Så det ger dem ett jättebra tillfälle att börja kunna utöva det, säger Katia Mosally.

Det var inför förra fredagens kvalfinal som ”Idol” presenterade sin ändring som innebär att röstningsslussen nu mer är öppen hela veckan och i stället stänger när fredagsfinalen börjar. En efter en presenteras sedan de som går vidare. 

Den med minst antal röster från veckan kan få en sista chans att uppträda för att övertyga juryn att just den personen ska få juryns enda ”livboj” som i så fall räddar en kvar i tävlingen.

Men många tittare har reagerat på ändringen. På Idols officiella Instagramkonto skriver många att det nya systemet sätter alldeles för stor press på de tävlande som riskerar att knäckas av extra press och nervositet som det nya upplägget skulle kunna innebära.

”Ska bli spännande”

”Idol”-juryn är dock positiva till förändringen. De menar dels att tittarna nu får längre tid på sig att fundera över hur de ska rösta.

– Jag tror det är många som kanske missar att rösta för att de har annat att göra och så känner de så här ”men herregud vad hände här nu? Varför åkte den ut? Just det, jag skulle ha röstat där”. Det ska bli spännande, jag tycker det blir jättebra, säger Kishti Tomita.

Årets nya jurymedlem Katia Mosally menar också att det nya upplägget ger de tävlande en försmak på hur det är att på riktigt vara artist i dag.

– De måste vara ute på sociala medier och prata med sina fans. ”Du borde rösta mig på grund av det här”, lägga ut lite klipp där de sjunger och där de gör olika saker. 

Bagge: Bra med press

Att det nya systemet skulle innebära större press för deltagarna behöver inte vara en nackdel, menar Anders Bagge.

– Press är bra motivation ibland, i lagom dos självklart. Och är det så att de känner för mycket press då kommer vi övertyga dem om att de egentligen bara ska känna motivation i stället.

I sociala medier har tittare också utrycks att röstningsändringen är svår att förstå. Programledaren Pär Lernström tror att allt kommer klarna framöver.

– Jag tycker vi ska vänta tills vi har sett den första fredagen i alla fall, kanske till och med den andra fredagen när man förstår hela flödet.Barn tar på sig hatt och lyssnar på country: ”Helt sjukt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.