Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Idol”-frisör smittades med corona – vägras ersättning

”Idol”-gänget 2020.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
TV4 vägrar betala ut ersättning till smittad ”Idol”-personal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

TV4 och produktionsbolaget Fremantle lät medarbetare jobba trots att det fanns bekräftad coronasmitta bland deltagarna. 

Nu vägrar de betala personalen för utebliven inkomst under sjukskrivningen. 

– Jag fick stanna hemma från jobbet i två veckor och eftersom jag är egen företagare så förlorade jag två veckors inkomster helt, säger frisören Anna till Aftonbladet. 

”Idol” 2020 drabbades hårt av corona i början av säsongen. Under första omgången av fredagsfinalen hade Caspar Camitz, 25, konstaterad smitta. Trots det berättade varken TV4 eller Fremantle att det fanns corona i produktionen. 

Frisören Anna blev smittad. 

– Jag fick stanna hemma från jobbet i två veckor och eftersom jag är egen företagare så förlorade jag två veckors inkomster helt. Detta i en tid då ekonomin i pandemins spår redan var ansträngd. Jag ställde upp för att vara snäll och för att salongen fick PR, säger Anna till Aftonbladet.

Men trots att TV4 och Fremantle höll tyst om smittan vägras nu Anna och de andra frilansmedarbetarna ersättning. Detta innebär att Anna förlorade en halv månadsinkomst.  

– Att bli behandlad som om man inte vore någonting värd och smita från sitt ansvar när slarv skett är inte okej åtta månader in i en dödspandemi, säger hon. 

Ingen tar på sig ansvaret

I ett sms till Aftonbladet skriver TV4:s exekutiva producent Malin Knave att ansvaret faller på produktionsbolaget. 

”När det gäller åtgärder för att minska smittorisken har produktionsbolaget vidtagit en rad åtgärder för att göra arbetsmiljön så säker som möjligt, men det går givetvis inte att helt eliminera risken för smitta någonstans i samhället. När det gäller munskydd fanns det enligt produktionen tillgång till sådana, att användas för dem som ville. Självfallet är det oerhört tråkigt om det är så att någon blev smittad vid det här tillfället.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.