Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Idol” avslöjar sin verkliga roll – farmarlag till Melodifestivalen

Christer Björkman om idolerna: ”Har sagt till dem att ha oss i åtanke”.
Juryn i ”Idol”. Foto: TV4
”Sen mest framgångsrike just nu rider omkring naken och blurrad på en häst i en reklamfilm”, skriver Expressens Lars Johansson.

”Idol”-produktionen, som gärna vill framställa sig som cool, framåtlutad och sitta på formeln för att hitta nästa världsstjärna, har länge drivit med den kolossala dinosaurien Melodifestivalen.

Men nu vände TV4:s talangshow 180 grader och blev nästan mer schlagerkramare än schlagern själv.

De erkände sin verkliga roll - farmarlag till storebror i SVT – där den mest framgångsrike just nu rider omkring naken och blurrad på en häst i en reklamfilm.

Årets ”Idol”-uppställning är den starkaste på mycket länge. Det råder det inget tvivel om.

Men. Säg en världsstjärna programmet levererat sedan det drog i gång 2002?

Exakt. Förstår att du som läsare tvekar, tankegången börjar söka sig bakåt i hjärnbarken. Du letar, funderar och kliar dig lite lätt i skalpen.

För visst. Vi har fått Agnes. Hon var överlägsen sin säsong och så småningom blev ”Release me” blev en dunderhit world wide. Vi har även sett Måns Zelmerlöw födas i TV4-programmet, genomgå en metamorfos som innebar att larven med svajig röst till slut blev en fjäril som gick segrande ur Eurovision med ”Heroes”. 

Chris Kläfford och hans framgångar i ”America's got talent” säger en tredje. Loreen! skriker en fjärde. Hon vann ju ändå både i Baku och spelades sönder på Spotify.

Faktum är dock att samtliga fyra artister här inte har mäktat/mäktar att bibehålla internationell stjärnstatus.

Det har hittills landat i en blurrad nakenritt i apoteksreklam, återanvändande av redan gjorda Sverige-succéer i USA och ett inhopp på en postum utgivning av så tragiskt bortgångna Avicii. Loreen kraschlandade i en ”Andra chansen”, och verkar fortfarande inte riktigt ha rest sig efter det.

”Idol” må genom åren ha skämtat hur mycket som helst om storebror i SVT. Fredagens tema var talande för vad den Pär Lernström-ledda showen egentligen är, och blivit medvetna om. Hur gärna talangfabriken än velat framställa sig som internationell hovleverantör av framtidens storstjärnor så är programmet egentligen bara ett farmarlag till Melodifestivalen.

Att schlagergeneralen himself - Christer Björkman - var på plats i studion är talande. Han är där och letar efter bra spelare till andrakedjan. En Foppa som håller hela karriären ut väntar vi fortfarande på.

Det är inte till toppen av Billboard-listan de tävlande ska. Det är till en ”Andra chansen” i Eskilstuna 2020 de unga talangerna i bästa fall är på väg. 

Eller med riktig medvind, Melodifestivalen-finalen i Globen. Måns, Agnes och Loreen är undantag som falnade i världens ögon. 

För majoriteten: gig i en bilhall i Säffle.

 

Björkmans löfte till Tusse mitt i ”Idol”:

Schlagergeneralen Christer Björkmans löfte till Tusse Chizas: ”Välkommen när du vill”.

Q&A med Kim Lilja – svarar på allt:

Q&A: Kim Lilja i Idol svarar på allt