Idol 2022: Så blir årets program – här är alla förändringar

Årets jury består av Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge
Foto: Magnus Ragnvid / TV4

Den 22 augusti är det dags för det folkkära programmet ”Idol” att samla svenska folket framför tv-apparaterna återigen. 

Men årets version av TV4-programmet medför en hel del förändringar.

Snart är det dags för svenska folket att bänka sig i soffan framför tv-programmet ”Idol” igen. TV4-succén har premiär den 22 augusti och i juryn sitter Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Katia Mosally.

Men det är en hel del som förändras i årets upplaga.

Bland annat blir fredagsfinalerna längre, kvalveckan görs om till en liveupplevelse i Kungsträdgården och det hela avslutas med världens största idolfinal.

– Det blir mer nerv och mer artisteri på riktigt när Idolerna får möta publiken direkt. Jag ser fram emot att välkomna alla till Kungsträdgården, säger programledaren Pär Lernström.

En del av tv-programmet spelas in under den populära festivalen ”Way Out West” i Göteborg. Momentet heter ”Sista steget”, där idolerna gör gemensamma duetter, såkallade ”collabs”. Syftet är att visa att deltagarna kan lyfta sig själva och varandra i duetter.

– Företeelsen med ”colabs” toppar världslistorna just nu där två stjärnor möts i en gemensam duett. Det blir en större utmaning i år att gå hela vägen. De måste kunna samarbeta, både lyfta sig själv och någon annan, säger röstcoachen och jurymedlemmen Kishti Tomita. 

Sök in till Idol genom TikTok

Utmaningen ”Idolraketen” har varit med i tv-programmet innan, där Jacqline Mossberg Mounkassa tog sig hela vägen till finalen förra året. 

Men i år kan deltagarna även söka in till Idolraketen via appen TikTok, genom att publicera en video. 

Idol-tältet på Way out west där Idolraketen smygstartar.
Foto: HENRIK JANSSON

Idolraketen smygstartar inne på Way out west i Idol-tältet på festivalområdet. Tittarna får närmare information först när premiärprogrammet sänds.

”Det är fantastiskt härligt att spela in dessa delar här i Göteborg och ta del av festivalstämningen på Way out west”, skriver Malin Knave, producent för programmet i ett sms. 

Idolerna tävlar om ett skivkontrakt med världens största skivbolag, Universal Music. 

Så ser auditionturnén ut

Vecka 34: Auditions från Stockholm

Vecka 35: Auditions från Göteborg

Vecka 36: Auditions från Malmö

Vecka 37: Auditions från Åre


Vecka 37, 15 september: ”Sista steget” (Nytt moment)

Vecka 38: Kvalveckan (Nytt format)

Vecka 39-46: Fredagsfinaler

Vecka 47: Världens största Idol-final i Tele 2 Arena

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.