Ida Lidamo Österberg: "Jag blev ett skelett"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ida Lidamo Österberg i Ex on the beach berättar nu om sina ätstörningar.
Foto: Privat
Ida i tv-programmet "Ex on the beach Sverige".
Foto: Kanal 5
"Ex on the beach Sverige".
Foto: Linus Nilsson / WWW.FOTORED.SE

När Ida Lidamo Österberg var femton år åt hon bara en frukt om dagen och vägde trettio kilo.

Nu berättar "Ex on the beach"-profilen om sina ätstörningar – och om hur hon tog sig ur dem.

– Jag blev ett skelett. Det var bara skinn och ben kvar av mig, säger hon.

Det började 2008. Ida Lidamo Österberg, 23, var femton år gammal och på tre dagar förändrades hennes liv drastiskt. Hennes pojkvän gjorde slut, hennes föräldrar berättade att de skulle skilja sig samt sälja huset och hon fick diagnosen adhd.

– Jag tänkte att allt var mitt fel, allt som hände på en gång. Man är så känslig i den åldern och jag anklagade mig själv. Jag tappade matlusten totalt. Jag vet att jag inte åt så mycket och mina föräldrar blev oroliga för mig, säger hon.

Beteendet fick Ida Lidamo Österberg att rasa i vikt. Till slut vägde "Ex on the beach Sverige"-profilen bara 30 kilo till sina 162 centimeter och både hennes vänner och familj oroade sig.

– Jag blev ett skelett. Det var bara skinn och ben på mig. Mina vänner sa "du måste äta, du är för smal", men jag såg inte det. Jag tyckte fortfarande att jag var rund och drog i "fettet" på min kropp. Men det var ju inte fett, det var skinn. Jag var så jäkla blind. Man ser inte själv att man är sjuk, säger Ida Österberg Lidamo.


LÄS MER: Jasmine Gustafssons tårar i Ex on the beach

Ex on the beach-Ida: "Jag åt ingenting"

Under de följande gymnasieåren tillfrisknade tv-profilen en period, innan hon återigen började svälta sig. Inför studenten tränade Ida Lidamo Österberg konstant, samtidigt som hon bara åt en frukt om dagen.

– Jag åt ingenting. Jag kunde äta en frukt på en hel dag och ett glas vatten. Jag försökte dricka vatten hela tiden så att jag blev mätt på det. Under studenten sprang jag en mil om dagen och på håltimmarna sprang jag till gymmet. Jag fick grov ångest om jag inte tränade. Om jag inte hade tränat så åt jag ingenting den dagen, som ett straff mot mig själv. Och så tränade jag ännu hårdare dagen efter, säger hon och fortsätter:

– Jag minns att min farmor hade extra grädde i min mat, för att jag skulle gå upp i vikt, när jag åt hos henne och farfar. Men när hon inte såg spolade jag av kycklingbitarna från grytan under vattenkranen. Jag var så sjuk att jag var rädd att det fanns smör och grädde i grytan.https://www.instagram.com/p/BE8cTtkoa7Y/

LÄS MER: Vilda sexnatten i Ex on the beach Sverige

Ida Lidamo Österberg: "Benen skar in i mitt skinn"

Ida Lidamo Österberg berättar att räddningen kom när hennes familj fick henne att gå till BUP och Ung vuxen för att få hjälp. Då hade hon själv börjat inse att hennes kropp inte mådde bra.

– Det gjorde ont att bara ligga på en filt på backen och sola, för benen skar in i mitt skinn. Och när jag handlade kläder var storlek 32 alldeles för stort, de kläderna satt pösigt på mig. Så jag fick bara handla på barnavdelningen fast jag var 18. Då insåg jag att jag var för smal, säger hon.

I dag mår Ida Lidamo Österberg bra. "Ex on the beach"-deltagaren menar att hon nog alltid kommer att ha en skev bild av sin egen kropp, men att hon har insett att hon duger och är fin som hon är.

– Jag ser min kropp på ett annorlunda sätt i dag. Nu börjar jag få normal vikt och har börjat få bröst och former. Jag har aldrig haft bröst, för jag har varit så smal. Spökena i mitt huvud kommer nog aldrig att försvinna helt, men nu vet jag att jag är vacker och duger som jag är, säger hon.

Ida Lidamo Österberg har också skrivit om ätstörningarna i sin blogg - här kan du läsa inlägget.https://www.instagram.com/p/BE_MbTkIazQ/


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Ätstörningar

Det finns många som tänker mycket på mat och på sin kropp. Det är vanligt att man vill ha kontroll över vad man äter och att man är rädd för att gå upp i vikt. Om tankarna på mat och vikt tar så stor del av uppmärksamheten att man kan ha svårt att klara av sitt vanliga liv - studier, arbete eller andra aktiviteter - så kan man ha en ätstörning.

Det behöver inte synas att man har ätstörningar. Även om kroppen inte får näring på ett bra sätt, behöver man inte vara smal eller tjock. Ibland kan det synas; man kan tappa mycket vikt på kort tid och bli väldigt smal.

Tecken på att du kan ha en ätstörning: Du bantar och blir mer och mer upptagen av dina matvanor och din vikt, du skjuter upp måltider, äter långsamt eller vill äta ensam, du äter oregelbundet, hoppar till exempel över frukosten eller äter stora mängder "förbjuden" mat när du är ensam, du tränar överdrivet mycket, du har svårt att koncentrera dig i skolan eller på arbetet, du är kritisk till sin kropp, du utvecklar olika tvångsbeteenden, som särskilda sätt att äta vissa saker, du känner dig nedstämd eller har ångest, du skadar dig själv eller har självmordstankar, du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas.

De vanligaste ätstörningarna är anorexi, bulimi och ätstörning utan närmare specifikation.

Källa: 1177.se

Hit kan du vända sig för att få hjälp

Om du går i skolan kan du börja med att prata med skolsköterskan. Du och dina föräldrar kan också kontakta barn- och ungdomsmedicinsk mottagning eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). I många län kan man även söka direkt utan remiss till den specialiserade ätstörningsvården.

Behandling kan sedan ske sedan på flera olika ställen, till exempel inom BUP, som behandlar barn och ungdomar under 18 år. Det finns även specialiserad ätstörningsvård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.