Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ida, 10, fick leukemi – klassens fina gest blev en stor räddning

Ida var 10 år när hon drabbades av en ovanlig form av leukemi. Foto: Kanal 5
Livet som tidigare kretsat kring vänner, fotboll och dans bestod plötsligt av sjukhusvistelser. Foto: Kanal 5
Mamma Marianne säger att det som förälder är fruktansvärt att se sitt barn må så dåligt, men säger att Ida är en fighter. Foto: Kanal 5
Klass 5B har pärlat armband för att samla in pengar till barncancerfonden, och är i dag uppe i 950 000 kronor. Foto: Kanal 5

Ida var 10 år när hon fick leukemi livet vändes upp och ner.

Klasskamraternas stöd kom att betyda allt och tillsammans har de samlat in nästan en miljon kronor till barncancerfonden.

– De köpte in pärlor till hela skolan. Så satt hela skolan en halv dag och pärlade, sen så började vi sälja dem, säger Marianne.

I kvällens avsnitt av ”Sofias änglar” får vi träffa 12-åriga Ida. I september 2017 vände livet helt när den tidigare aktiva tjejen plötsligt fick beskedet att hon led av en ovanlig form av leukemi.

Ida hade precis genomgått en antibiotikakur på grund av misstänkt borrelia, men hade efter kuren fortsatt vara febrig och må dåligt. Något som fick familjen att besöka husläkaren ännu en gång.

– Han ringde på eftermiddagen och berättade att han bokat tid till oss på KS och att de väntade på oss, att vi behövde packa en väska och läggas in för de sa att Ida hade en blodsjukdom, berättar mamma Marianne.

 

”Då bröt jag bara ihop”

Marianne beskriver att de stod mitt i matlagningen när de fick samtalet. Chockat frågade hon läkaren om det var leukemi han menade som efter en tids tystnad svarade att det var det.

– Då bröt jag bara ihop. Man tänkte att det här inte händer mig, det händer inte mitt barn. Oturligt nog så gjorde det det, säger Marianne.

Ida blev inlagd på en gång och redan dagen efter opererades hon och fick påbörja behandlingarna. Familjens vardag kastades om och livet som tidigare kretsade kring kompisar, fotboll, dans och musik bestod plötsligt av sjukhusvistelser och komplikationer.

Det enorma stödet från Idas klasskamrater kom att bli en stor räddning, beskriver Marianne. Klassen var väldigt snabba med att de ville hjälpa till och när läraren kom på att de skulle pärla armband till Ida var allt i gång.

– De köpte in pärlor till hela skolan. Hela skolan satt en halv dag och pärlade, så började vi sälja dem, säger Marianne.

Målet med ”Cure cancer”-armbanden var att samla in 100 000 kronor, en summa som de snabbt kom upp i och gick om. I dag har de samlat in 950 000 kronor. Både via en egen insamling på barncancerfondens hemsida och ett Instagramkonto fortsätter de nu att sälja armband och varenda krona går till barncancerfonden.

 

”Det har betytt allt”

Förutom armbanden fick Ida dansvideor, dikter och brev skickade till sig från klasskamraterna. Ett stöd som betydde mycket när hon låg och kämpade i sjukhussängen, förklarar Marianne. Hon beskriver att Idas lärare inte bara besökt Ida på sjukhuset utan även kommit hem till dem för hemundervisning eller bara för att dricka kaffe och prata, något som hela familjen uppskattat.

– Det har betytt allt, vi har fått en jättefin kontakt och det är en vän för livet. Jag skryter om Idas fröken hela tiden, säger Marianne och fortsätter:

– Hon tycker att det här hör till vardagen, men jag säger att det gör det inte. Den tid och energi hon lägger ner på allt för Ida, gör allt för att det ska bli lättare för henne. Hon har ett fantastiskt stort hjärta.

Hjälpen från ”Sofias änglar” har även den betytt otroligt mycket för familjen. Marianne säger att den gjort att de kunnat gå vidare, kunnat släppa stressen av renoveringsbehovet. Med sin medverkan i programmet hoppas Marianne att de kan visa hur man som drabbad kan få ett så otroligt stöd och att man inte ska vara rädd att finnas där för någon som är drabbad.

Sofias änglar” sänds onsdagar kl. 21.00 på Kanal 5 och Dplay.