"Ibland är det jobbigt att vara ensam"

Lill-Babs är aktuell med ny tv-serie och ny turné
Foto: Cornelia Nordström
Lill-Babs: "Skulle en karl komma och sätta krokben för mig och vi två trivs ihop så skulle jag inte säga nej."
Foto: Alex Ljungdahl

Hon ska ut på Sverigeturné och spelar homosexuell i nya SVT-serien "Bonusfamiljen".

Barbro "Lill-Babs" Svensson har egen erfarenhet av att leva i nya familjekonstellationer.

– I vår familj finns det inget som heter halvsyskon, vi har syskon, punkt, säger den 78-åriga artisten i en stor intervju om singelskapet, hjärtflimmer, vänskapen med prinsessan Birgitta och varför hon nobbar skönhetsingrepp.

Vad gör du på Kanarieöarna?

– Jag och grabbarna i bandet och deras familjer åker varje vecka så här års hit för att repa inför året som kommer. Alla jobbar så mycket att detta brukar vara enda chansen att få ihop hela gänget. Just nu ligger jag i solstolen, men jag hoppas komma åt att spela lite golf också.

Du har länge sagt att du ska dra ner på takten?

– Ja, jag vill hinna umgås med min familj och mina vänner och jag fyller ju ändå snart 80 så jag kanske borde lägga av. Samtidigt är det en så härlig publik och det är kul att jobba.

Din manager Joffe Enbom har berättat att du fortfarande gör 80-100 jobb per år och snart åker du ut på turnén "Tillsammans - 183 år på scenen"...

– Ja, det enda som är lite jobbigt är att packa och packa upp. Och att bära. Siwan (Siw Malmkvist), Ann-Louise (Hanson) och jag har varit med så länge så det fanns ingen som kånkade på den tiden då vi började, så vi har vant oss vid att bära allt själva.

Foto: Cornelia Nordström

Du spelar Gugge i den nya SVT-serien "Bonusfamiljen" som har premiär på tisdag. Jag har tjuvkikat på flera avsnitt och får intrycket av att din rollfigur inte bara är kompis utan rentav flickvän till Martins mamma?

– Ja, det kan nog vara så att hon och Gugge är mer än bara vänner, men jag vill inte gå händelserna i förväg och jag har faktiskt inte sett några färdiga avsnitt än. Det var underbart att spela med Marianne Mörck och alla de andra.

Hur är dina egna erfarenheter av att leva i bonusfamilj?

– Jag tror att tv-serien rätt bra lyckas fånga att det är som det är i bonusfamiljer. Ibland bråkar man, ibland är det missförstånd och ibland går det bra.

– Om jag ser på mina barn och hur de mår så tycker jag att vi har klarat oss ganska bra. Det bästa är om föräldrarna kan fortsätta att vara vänner när de har skilt sig, både för föräldrarnas egen och för barnens skull. Har man en gång tyckt väldigt bra om varandra så underlättar det för alla inblandade om man är sams. Om det inte är slagsmål och annat med i bilden så är det viktigt att barnen får träffa båda föräldrarna. Man måste helt enkelt kunna se till barnens bästa.


LÄS MER: Lill-Babs om sin blyghet


Lill-Babs och barnen har firat jul med hennes ex Kjell Kaspersen och hans familj


Visst är det så att exempelvis din dotter Malin Berghagens pappa Lasse Berghagen och du har firat en del storhelger allihop med era respektive familjer?

– Vi har firat i alla möjliga konstellationer. Kjell (Kaspersen, sjukgymnast och tidigare norsk landslagsspelare i fotboll samt pappa till Barbros Kristin, reds anm) och hans två grabbar kom en jul upp till oss i Järvsö. I vår familj finns det inget som heter halvsyskon, vi har syskon, punkt.

Vad är det som får dig att ge dig ut på Sverigeturnén "Tillsammans - 183 år på scenen" och avverka 16 föreställningar på 18 dagar?

– Vi fick en förfrågan och jag har som vanligt svårt att säga nej. Vi har sålt så mycket biljetter att vi fått utöka med ytterligare fyra föreställningar. Siwan (Malmkvist), Ann-Louise (Hanson) och jag har väldigt roligt tillsammans.

Vilka roller har ni i relation till varandra?

– Jag tar hand om Siws hår, när jag får. Vi tre tar hand om varandra. Ann-Louise lagar god mat och förr om åren brukade hon ha lyxiga patéer med sig till våra turnéer. Det händer att det blir falukorv också - och det går lika bra det. Jag är ofta chaufför.

Ja, jag blev väldigt imponerad då du vid vårt senaste möte på nolltid fickparkerade din stora Volkwagen Passat på ett minimalt utrymme!

– Ja, men jag har ju haft körkort sedan jag var 18 år så det är ju inte så konstigt att jag har lärt mig att parkera i stan!

Vad är den största skillnaden i branschen i dag om du jämför med på 1950-talet då du började som artist?

– Oj oj oj... Runt 1958 kunde man vara en trio som åkte runt med två högtalare och en mick i en bil och avverka två eller fyra ställen samma kväll. Numera är det en mycket större apparat med ljud och ljus. Det är bara vi som gör 16 spelningar på 18 dagar, haha.

Hur gör du för att orka i det tempot?

– Än är det tåga i mig, Siw och Ann-Louise! Jag har precis gått en fem kilometer lång promenad längs med stranden.

Vem är du i dag om du jämför med då du första gången stod på scenen för 64 år sedan?

– Jag hoppas verkligen att jag har lärt mig det här jobbet. Jag har gjort revy ibland, jazz ibland, kört ensam ibland och med ensemble ibland. Jag har haft förmånen att få göra Annie i "Annie get your gun" för ett flera gånger utsålt Scandinavium i Göteborg, jobba med regissörerna Åke och Karin Falck och framföra för mig specialskrivna sånger av Lars Forssell, Beppe Wolgers, Peter Himmelstrand och många andra fantastiska textförfattare.Foto: Mikael Sjöberg

Hur pass nervös är du när du uppträder?

– Lite nerv ska det alltid vara, men numera är jag aldrig så där hysteriskt nervös så att benen skakar. Det var jag alltid inför premiärer när jag var ung och det var hemskt att vara så darrig. Nu känner jag mig så trygg på scenen, det är faktiskt där jag är tryggast.

I veckan var du på kalas på Drottningholms slott för att fira prinsessan Birgitta som fyllde 80. Berätta!

– Jag var där som gäst och sjöng en liten stump, det var min present till henne. Men det var en privat tillställning så jag vill inte säga mer än så.

Hur lärde du känna prinsessan Birgitta?

– För 30-40 år sedan. Hon är en härlig tjej och vän, rak och helt underbar. Vi spelar en del golf tillsammans. Det skrivs inte så mycket om hur mycket välgörenhet Birgitta ägnar sig åt. Hon är bland annat ambassadör för en golftävling i Göteborg, "Barngolfen", där vi i fjol drog in 3,1 miljoner kronor till Drottnings Silvias barnsjukhus.

– Kungafamiljen är en sådan tillgång för Sverige. Jag sätter möjligtvis Järvsö på kartan, de sätter hela Sverige på kartan.

Jag vet att du också samlar in pengar genom bland annat Ankarstiftelsen och Lill-Babs fond!

– Jo, jag har alltid hållit på med sådant, det är roligt att kunna bidra. Med Ankarstiftelsen har jag sjungit in pengar till elva-tretton skolor längs Amazonfloden i Colombia och genom organisationen Mutomo som ger hjälp till självhjälp har jag dragit in pengar till skolor i Kenya som jag själv har varit på plats och sett att de fungerar.

Du är en av Sveriges mest igenkända personer och du har ingen namnskylt på din övernattningslägenhet i Stockholm. Vad har du för relation till dina fans?

– Jag tycker att det är underbart att människor är så vänliga och att många har följt mig i så många år. Flera har blivit goda vänner. Hit till Kanarieöarna är det säkert ett 30-tal som varje år åker ner för att höra grabbarna och mig repetera och vi äter middag tillsammans hos en god vän som har restaurang här. Vi har Västeråsgänget, Göteborgsgänget, Oslogänget, Västerviksgänget och flera andra som regelbundet ser mina framträdanden.Foto: Cornelia Nordström

När vi träffades senast nobbade du potatis, bröd och skagenröra och höll dig till hälleflundra och vatten. Och så vet jag att du har en hälsoapp?

– Ja, i dag har jag gått 5 000 steg före lunch. Men det är inte alltid som jag är så duktig, vissa dagar går jag ingenting alls. Huvudet håller jag i gång genom att lösa korsord och spela Wordfeud.

Du håller kontakt med familjen via Skype?

– Det har hela livet varit så att det viktigaste för oss har varit att vi har kontakt. När barnen var små ringde vi varje dag eller flera gånger om dagen då jag var på turné.

Du har berättat att din egen mamma som tog hand om dina barn när du jobbade höll inne med saker som kunde ha hänt barnen för att du inte skulle oroas. Vad tänker du om det?

– Jag skulle förstås ha velat vara med och veta allt, men mamma ville mig bara väl. Det var ganska jobbigt att vara ute på turné och vara i från barnen och då tyckte mamma att jag behövde lugn och ro och glada barn när jag var hemma.

– Mamma var en ryggrad inte bara för vår familj utan för massor av människor.


LÄS MER: Siw Malmkvist om minnesknepen, klassresan och panikångesten


Lill-Babs har hjärtflimmer


2004 drabbades du av hjärtflimmer. Hur fungerar det nu?

– Jag har fortfarande hjärtflimmer, men jag märker inte av det för jag äter min medicin. Jag lever och jobbar som vanligt. Det bästa med att bli gammal är att det numera finns reservdelar. Jag har opererat in linser, bytt ut ett knä och fått en hörapparat inopererad.

Hur har du gjort med skönhetsingrepp?

– Jag har inga åsikter om hur andra gör, men jag vill bli vuxen med heder. Hur skulle det se ut om jag opererade ansiktet slätt och sedan höll upp mina strax 79-åriga händer intill? Renée Nyberg frågade mig nyligen om jag har testat botox, men där snor jag en replik från en skådespelare som sade att "jag vill inte se ut som alla andra". Ingen botox här inte!

Du blev gravid när du var 15 år och hade som 20-åring tre anställda. Det blev inte mycket till ungdomstid för dig?

– Jag ska ta igen det när jag har fyllt 80, haha! Jag har levt ett fantastiskt liv även om jag inte hade samma sorts ungdomstid som många andra. Och jag har hållit på i 62 år nonstop utan någon comeback.

För drygt ett år sedan till mig sade du att du var singel. Hur är ditt civilstånd nu?

– Jag har alltid sagt att det är skönt att vara själv, men att det ibland kan vara jobbigt att vara ensam. Skulle en karl komma och sätta krokben för mig och vi två trivs ihop så skulle jag inte säga nej.


Följ Expressen Nöje på Facebook!

Fakta/Har fått kungamedalj

NAMN: Barbro "Lill-Babs" Margareta Svensson.

ÅLDER: 78.

YRKE: Sångerska, artist.

BOR: På Östermalm i Stockholm och i Järvsö.

FAMILJ: Vuxna döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen. Nio barnbarn och ett barnbarnsbarn.

INKOMST: 326 000 kronor (2014).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Järvsö och i Kilafors med fyra yngre syskon (Brigitta, dog 2014, 73 år gammal, Ulf, 72, Lasse, 68, och Hans, 61).

MAMMA VAR: Brita Svensson, hemmafru som jobbade på fäboden ibland och hjälpte till mycket med barnbarnen. Dog 2007, 90 år gammal.

PAPPA VAR: Ragnar Svensson, skohandlare. Dog 1999, 87 år gammal.

UTBILDNING: Tvåan i samrealskolan.

KARRIÄR: Debuterade på barnens dag i Järvsö 1953. Sjöng med Lasse Schönnings orkester. "Upptäcktes" av orkesterledaren Simon Brehm när hon sjöng i radioprogrammet "Morgonkvisten" (1954). Professionell debut på showkrogen Bal Palais. Tv-debut 1957, första folkparksshowen 1958. Blev folkkär med "Är du kär i mej ännu Klas-Göran?" (1959). Teaterdebut hos Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud på Nöjeskatten i "Fly mig en greve" (1958). Melodifestivalen 1960, 1961 och 1973, Eurovision Song Contest 1961 med "April, april", norska Melodifestivalen (1969). Krogshower på Berns i Stockholm, Kar de Mummas Folkan, Trägår´n i Göteborg, succé som Annie i "Annie get your gun" på Scandinavium i Göteborg, Kronprinsen i Malmö. Hits som "En tuff brud i lyxförpackning", "Leva livet" och "Älskade ängel". Sommarvärd i P1 1986 och 2001. "Så mycket bättre" i TV4 (2010). SVT:s "Stjärnorna på slottet" (2014). H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band (1994).

AKTUELL: Med Sverigeturnén "Tillsammans - 183 år på scenen" med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist, som har premiär i Luleå 1 februari. Har en roll i "Bonusfamiljen", SVT, premiär 30 januari.

GODA EGENSKAPER: "Har tålamod och älskar att skämma bort".

SÄMRE EGENSKAP: "Kan inte hålla rätt på nycklar. Mitt nya knep är att lägga nyckelknippan i bilen, då har jag bättre koll på var den är".

PS Så var intervjun

För drygt ett år sedan träffades vi på Eriks bakficka på Östermalm i Stockholm, där Barbro Svensson kindpussade fotograf Cornelia Nordström och mig och skojade om att vi borde använda Doris Day-filter för att dölja rynkorna.

Den här gången kommer vi överens om att höras på telefon, men den söndagseftermiddag som vi ska prata har Barbro dålig mottagning för att hon måste repa i en källare. Därför kommunicerar vi några dagar senare via FaceTime. Barbro ligger kisande i solstolen och vrider vid ett tillfälle på mobilen för att ge mig en vy över vågorna som sveper in mot hotellet där hon och musikerna semestrar på Kanarieöarna. Hon är lika kvick och rolig och varm som alltid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.