I höst blir Salander tecknad seriefigur

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Liseth Salander, här spelad av Noomi Rapace, blir seriefigur i Frankrike och i USA i höst. Se bilderna från serien i det här bildspelet.
Foto: Knut Koivisto

Så här har du inte sett Stieg Larssons succékaraktär Lisbeth Salander förut.

Expressen kan nu visa exempel på hur hon och Mikael Blomkvist kommer att se ut som tecknade seriefigurer.

– Vi har blivit uppvaktade av ganska många förlag för att göra det här, säger den avlidne författarens bror Joakim Larsson till Expressen.

Nu tar de välkända Millenniummiljöerna och karaktärerna från Stieg Larssons trilogi klivet in i de tecknade seriernas värld. Stieg Larssons familj har upphovsrätten till böckerna och har hittills valt att inleda samarbete med två förlag som ska ge tecknat liv åt Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

– Det blir en amerikansk version och en fransk version, säger Joakim Larsson.

I USA är det förlaget DC Comics som kommer att rita Larssons karaktärer medan det i Frankrike är förlaget Dupuis.

Manus av Denise Mina

– Vi är överraskade av den otroliga kvaliteten på det här. Jag har hunnit läsa manuset till den amerikanska versionen och det är skrivet av deckar- författaren Denise Mina. Jag tycker att det är helt suveränt faktiskt, säger Joakim Larsson.

Expressen kan visa ett utdrag ur de franska serieteckningarna och där syns välkända Stockholmsmiljöer som Slussen och kvarteren kring tingsrätten på Kungsholmen.

Även Noomi Rapace är avbildad i en sekvens på en förstasida av tidningen Situation Stockholm.

Tidningarna Expressen och Dagens Nyheter syns också på ett bord på Millenniums redaktion under ett samtal mellan karaktärerna Mikael Blomkvist och Erika Berger.

Om någon av de tecknade versionerna kommer att lanseras i Sverige är ännu inte klart.

– Jag hoppas att det kan komma ut i Sverige också och att det kan bli båda versionerna. Men det ligger längre fram, säger Joakim Larsson.

Ges ut i höst

De amerikanska teckningarna är planerade att ges ut senare i höst och den franska utgivningen är tänkt att komma efter det.

– Jag tror verkligen att det blir bra det här. I Frankrike till exempel är det ju mycket vanligare att man gör serietidningar av böcker än i Sverige. Där gör man det hela tiden, säger Joakim Larsson.

Millenium har dragit in 340 miljoner kronor

Överskottet från det litterära arvet efter succéförfattaren Stieg Larsson har hans familj, som har upphovsrätten, valt att förvalta i bolaget Moggliden AB.

Bolaget har hittills inkommit till bolagsverket med två årsredovisningar och den totala netto- omsättningen är 341 835 000 kronor. Av det har företaget betalat 90 018 000 kronor i skatt och det sammanlagda resultatet för de två inkomna årsredovisningarna är därmed 238 592 000 kronor.

Det är dock bara pengarna som familjen fått del av. Millennium- serien har sålt i över 60 miljoner exemplar och har också tjänat som kassako åt filmbolaget Yellowbird och bokförlaget Norstedts.

Familjen Larsson har skapat stiftelsen "Stieg Larssons stiftelse" ditt man successivt planerar att flytta över pengar från bolaget Moggliden och enligt familjen ska organisationer som "verkat i Stiegs anda" kunna söka bidrag ur stiftelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.