Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arne Weises sista vila – sonens rörande ord

Folkkäre tv-profilen begravs • Bert-Åke Varg: ”Hade mycket roligt ihop”.
Sonen och artisten Andreas Weise och fästmön Sofie Brange.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Skådespelaren Bert-Åke Varg.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Tomas Bolme, skådespelare.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Hovsångerskan Siv Wennberg och maken Eric Alexander Carlenstolpe.Foto: OLLE SPORRONG EXP / OLLE SPORRONG/EXP
Exfrun Agneta Malmberg.Foto: OLLE SPORRONG EXP / OLLE SPORRONG/EXP
Klockan 14 hölls begravningen för Arne Weise.Foto: OLLE SPORRONG EXP
På torsdagseftermiddagen förs den folkkäre tv-profilen Arne Weise till sin sista vila.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Högalidskyrkan i Stockholm.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Julvärdslegendaren somnade in den 25 september, 89 år gammal.Foto: OLLE SPORRONG
SVT-profilen tillbringade sin sista tid på ett äldreboende på Gärdet i Stockholm, ett stenkast från sin gamla lägenhet.Foto: JAN WIRIDEN
Tomas Bolme pratar varmt om sin vän Arne Weise. Foto: OLLE SPORRONG
Högalidskyrkan. Foto: OLLE SPORRONG
Bert-Åke Varg kom med en röd ros i handen. Foto: OLLE SPORRONG
1 / 14

Det blir känslosamt när den legendariske tv-profilen Arne Weise förs till sin sista vila.

Dottern Marie-Louise Weise håller ett rörande tal om sin pappa och när det är dags att säga adjö hörs snyftningar vid kistan.

– Du var så lekfull pappa. Alla mina tår fick olika namn. Det var sån du var, men du var så mycket mer. Rädd för att flyga. Du var rädd för mörkret. Rädd för djur, säger dottern under ceremonin. 

Samtidigt berättar pastorn Göran Appelgren om Arne Weises absolut största kamp i livet. 

Den 25 september gick SVT-programledaren och hela Sveriges julvärd Arne Weise bort, 89 år gammal. 

På torsdagseftermiddagen förs Arne Weise till sin sista vila. Klockan 14.00 hölls begravningen för den folkkära tv-profilen i Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm. Familjen hade beslutat att hålla en öppen begravning där alla var välkomna, och i dödsannonsen ber de besökarna att tänka extra på välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen.

Det är molnigt och blåsigt när gästerna anländer till den stora kyrkan uppe på höjden på Södermalm. Höstlöven ger färg till den annars mörka dagen. 

När exfrun Agneta Malmberg anländer till kyrkan strax efter 13.00 poserar hon för kamerorna som väntade, märkbart rörd av den stundande begravningen.

– Jag har inte börjat gråta ännu, säger hon och för bort håret ur ögat.

Skådespelaren Bert-Åke Varg kommer till begravningen för att hylla sin gamla vän.

– Det är alltid tråkigt när gamla kamrater går bort. Man blir ensammare och ensammare. Det är inget roligt. Vi hade mycket roligt ihop. På sina högtidsdagar var han i sitt esse, säger Varg.

Bert-Åke Varg: ”Man blir ensammare och ensammare”

Prästens ord i kyrkan: ”Det var Arnes önskan”

Eric Alexander Carlenstolpe och Siv Wennberg har känt Arne i över 20 år, och sörjer sin väns bortgång.

– Han var fantastisk och alltid glad, och visst är väl inte jularna något utan Arne? säger Eric Alexander Carlenstolpe.

– Han var jättetrevlig och en lysande programvärd, säger forna hovsångerskan Siv Wennberg.

Societetsdamen Yvonne Ekdahl minns Arne Weise med värme.

– Vi har haft många fina stunder så det här känns jättetungt, men han fick ett bra liv, säger hon utanför kyrkan.

Kyrkklockorna ringer in och alla tar plats för den stundande begravningen. Den träfärgade kistan pryds av röda, vita och blåa blommor och ett porträtt på en leende Arne Weise står framför.

Pastor Göran Appelgren hälsar alla välkomna till begravningsceremonin, och berättar om Arne Weises önskan.

– Det var Arnes önskan att få en nykyrklig begravning. Familjen ville att det skulle vara en öppen ceremoni, säger pastorn i kyrkan.

Tidigare SVT-profilen Henrik S Järrel tar över ordet, han pratar om Arne Weises okända nykyrkliga tro och citerar också ur Arne Weises egen biografi.

”Vad säger andevärlden om min lust till offentlighetens ljus eller min brist till alla fruarna. Jag har läst om mig själv och tittat på mig själv utan att ha tröttnat i alla dessa år. Vad ska de säga om mig i swedenborgska läran? Görs det television i swederborgska himlarna?”

Henrik S Järrel höll tal under ceremonin. Foto: OLLE SPORRONG

Pastorn tar återigen över ordet och med rörande och ärliga ord berättar han om Arne Weises största kamp i livet – den om att han ville synas i rutan men också vara nära sin familj. 

– Han tyckte om att uppträda för stor publik men det handlade inte om honom själv. Det var tydligt att han ville ge någonting. Hans roll blev ett med honom, säger pastorn. 

Arne Weise var sällan med familjen på jul – han tyckte att han gjorde en större tjänst till de som var ensamma på julen när han firade den med dem i rutan. 

– Han skapade en känsla av saknad där hemma och innerst inne måste han ha känt en saknad också. På insidan ville han ha de fina barnen som kryper upp i knät men han ville också ha tv-livet. Det gick inte att få ihop det. Det var ett svårt val och han betalade ett stort pris.

Pastorn berättar att Arne Weise själv tror att han aldrig kunde få ihop det på grund av sin uppväxt, att den aldrig hade gett honom det självförtroende som han önskat. 

Men nu är julvärden i himlen och pastorn är övertygad om att han får göra det han älskade, även där. 

– Jo då det finns tv i himlen också. Det finns mycket för Arne att utforska där och han kommer att göra många tusen program. Där behöver han inte oroa sig för dåligt självförtroende. 

Dottern Marie-Louise Weise höll ett känslosamt tal. Foto: OLLE SPORRONG

Dotterns rörande ord till sin pappa

Arne Weises dotter Marie-Louise Weise kliver upp och ställer sig framför gästerna. Hon suckar djupt. 

– Du var så lekfull pappa. Alla mina tår fick olika namn. Det var sån du var, men du var så mycket mer. Rädd för att flyga. Du var rädd för mörkret. Rädd för djur. Även för den lilla pigga ekorren som försökte ta sig in, berättar Marie-Louise Weise.

Weise berättar att sista gången hon träffade sin pappa på ålderdomshemmet så lyssnade de på musik och sjöng. Om alla hyllningar till sin pappa efter hans bortgång säger hon:

– Du hade älskat alltihop, precis som jag älskande vår sista sång ihop.

När hon har pratat klart sätter hon sig ner bredvid sin bror Andreas Weise, som kramar om henne.

När pastor Göran Appelgren har överlämnat Arne Weise till Gud är sonen Andreas först fram vid kistan för att lämna en blomma, och en kö bildas för att få säga hej då. Några gråter och de kramas. 

Tomas Bolme lärde känna Arne Weise redan som barn.

Familjens avsked till Arne Weise

Skådespelaren och vännen Tomas Bolme går fram och säger ett par rörande ord.

– Vi glömmer aldrig ditt vänliga leende. Din härliga stämma och din smittsamma humor. Just din humor och din lekfullhet är något som är bestående för mig. 

Arne Weise välsignas av pastorn. De sista klockorna ringer ut, och kistan förs ut. Barnen går efter ut ur kyrkan. Andreas Weises ögon är blanka men blicken är bestämd och vänd framåt. 

Andreas Weise möter pressen efter ceremonin: ”Han var oerhört levnadsglad”.Foto: OLLE SPORRONG

– Jag kommer minnas honom som oerhört levnadsglad, han hade en sån fantastisk vilja att leva, jag är så glad att han på något sätt fick avsluta på det bästa sättet. För han ville inte fortsätta om han inte fick göra det han älskade. Så vill jag också avsluta mitt liv, säger han efter begravningen. , säger han efter begravningen. 

Sonen är övertygad om att Arne Weise hade älskat sin egen begravning. 

– Med så många fina ord han fick höra om sig själv har han inte hört på många många år. Vi vet att han var med på något sätt och tror man på något högre ting så tror jag att han tittade och var överlycklig. 

– Det känns jätte, jättebra det var precis den här begravningen vi ville ha faktiskt.

Dottern Marie-Louise beskriver tomheten efter sin pappa. 

– De känns konstigt men det är alltid skönt när man har fått säga farväl men det känns märkligt faktiskt att pappa är borta. 

Hon kommer alltid minnas den tid hon fick tillsammans med Are Weise på Utö. 

- Vi fick havet ihop. Så minns jag pappa och det här lekfulla.

Arne Weises kista förs ut ur kyrkan. Hans dotter Marie-Louise Weise (i blommig blus) beskriver tomhet efter sin pappa märklig. Foto: OLLE SPORRONG

Arne Weises bortgång sörjdes av hela svenska folket, och hans forna kolleger hyllade julvärden, både i tidningar och på sociala medier.

SVT-profilen tillbringade sin sista tid på ett äldreboende på Gärdet i Stockholm, ett stenkast från sin gamla lägenhet. Sina sista dagar i livet hade han sin familj runt sig.

Exfrun Agnetha Malmberg, som också är mamma till artisten Andreas Weise, sa sitt farväl från exmaken dagen innan han gick bort.

– Då var han trött, väldigt trött. Personalen förstod att det var på gång. Han hade inte ont, det tyckte jag var jätteskönt. Det frågade jag om flera gånger. Det kändes som ett jättebra avsked, även om det känns tomt efter honom, har hon tidigare berättat i Expressen.

Andreas Weise la upp en bild på Instagram för att berätta att hans pappa gått bort, och berättade där att familjen varit samlad med SVT-legendaren till slutet.

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skrev han på Instagram.

SVT hyllar Arne Weise med minnesprogram

Arne Weise blev ”mr julafton” för miljontals svenskar.