Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här förs Barbro ”Lill-Babs” Svensson till sista vilan

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Ann-Louise Hanson. Foto: SVEN LINDWALL
Robert Wells. Foto: SVEN LINDWALL
Kristin Kaspersen. Foto: SVEN LINDWALL
Malin Berghagen. Foto: SVEN LINDWALL
Alexandra Charles. Foto: SVEN LINDWALL
Jan Johansen och Jenny Sandberg. Foto: SVEN LINDWALL
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson. Foto: SVEN LINDWALL
I dag, måndag 28 maj, förs Barbro ”Lill-Babs” Svensson till sin sista vila. Foto: SVEN LINDWALL
I dag, måndag 28 maj, förs Barbro ”Lill-Babs” Svensson till sin sista vila. Foto: SVEN LINDWALL
Idag, måndag 28 maj, förs Barbro ”Lill-Babs” Svensson till sin sista vila. Foto: SVEN LINDWALL
Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 17

På måndagen den 28 maj, fördes Barbro ”Lill-Babs” Svensson till sin sista vila.

Den folkkära artisten begravdes i Järvsö kyrka i hemorten Järvsö, där hennes kista omgavs av 100 blomsterkransar.

– Älskar dig mamma, sa Kristin Kaspersen i sitt tal på begravningen.

Det var den tredje april i år som Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort efter en kort tids sjukdom, hon blev 80 år gammal.

Barbro Svensson begravs i hemorten Järvsö i västra Hälsingland, där flaggorna i dag vajar på halv stång. 

– Det är den största begravningen vi har haft helt klart, säger Michael Skoglund, begravningsentreprenör i Järvsö, till P4 Gävleborg.

Järvsö kyrka var smyckad med våriga ängsblommor, och buketter av åkerfräken och liljekonvaljer. En gästbok hade lagts fram på ett bord i kyrkan, där begravningsgästerna kunde skriva sina minnen och hälsningar till Lill-Babs.

Den folkkära artistens kista är gjord i ljust trä, och på den stod ett hav av blomsterkransar. Över hundra blomsterarrangemang, många vita och hjärtformade, fyllde Järvsö kyrka.

Flera lokalbor kom klädda i Hälsinglands folkdräkt, stämningen var varm och vänlig. Många besökare skrev i den gästbok som hade placerats längst bak i lokalen, på omslaget stod det ”Till minne av Barbro Svensson”.

– Sådan här medmänsklighet behöver vi mer av i världen, det behövs flera mini-Barbros, sa begravningsentreprenören Michael Skoglund om den varma stämningen.

Lasse Berghagen: "Tack Barbro"

När kyrkklockorna ringde in spelades Quincy Jones låt ”The midnight sun never sets” på orgel. Kyrksalen var fullsatt och längst bak stod folk upp för att få plats i den fulla salen.

Lasse Berghagen läste upp sin egenskrivna dikt "Nu":

– Kära Barbro en dikt från dig till mig, sa han inledningsvis och avslutade dikten med orden:

– Tack Barbro.

Linda Engholm sjöng låten "Älska mig” och musikern Kristofer Sundman ackompanjerade. Genom den blomklädda kyrksalen hördes högljudda snyftningar till den vackra musiken. 

Begravningen inleddes av tidigare kyrkoherden Gustaf Åhman. Han berättade att familjen stigit upp tidigt på morgonen för att, tillsammans med blomsterhandlaren Helene Wärholm, binda familjens blomsterkrans som vilade ovanpå kistan.

– En jobbig stund för oss alla. Mitt i sorgen och saknaden hoppas jag att dagen ska präglas av ljus, tacksamhet och alla fina minnen av Barbro. Hon var en helt fantastisk person, sa Gustaf Åhman inledningsvis i kyrkan. 

Kristin Kaspersen läste en text ur dikten ”Profeten”. Hon hade rådfrågat sin far, Kjell Kaspersen, om vilken dikt hon borde läsa. Han föreslog då "Profeten", för den gav han till Lill-babs när de var gifta. Sedan fick Kristin Kaspersen den i sin tur av sin mamma när hon gick i gymnasiet.

Dikten är en trösterik text om döden. 

– Älskar dig mamma, sa Kristin Kaspersen när hon avslutade dikten. 

Systrarna Lina Hedlund och Hanna Hedlund ska sjunga på Barbro "Lill-Babs" Svenssons begravning i Järvsö kyrka. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börje Björklund höll griftetalet, en hyllning till Lill-Babs och hennes rötter i Järvsö. Det inleddes med dikten ”Järvsö” av Greta Rodestam. 

– Dina rötter går djupt i hälsingejorden, många hundra år på din mamma Brittas sida. Avskedet känns så overkligt, så omöjligt. Under sin länga karriär har hon med stolthet sjungit och berättat om vår bygd, dess natur och folk, sa Börje Björklund.

Barnbarnet Jennifer Granaths hyllning till mormor

Barbro "Lill-Babs" Svenssons barnbarn Jennifer Granath höll ett starkt och vackert tal för att hylla sin kära mormor. 

– Du gav oss inte bara livet, du lärde oss att leva det. Du lever i oss. Din godhet, styrka och klokhet har etsat sig fast, inte bara i vår själ, utan i hela svenska folket. Mamma mormor, gammelmormor, syster, faster, moster och så Lill-Babs - det är du för alltid, sa Jennifer Granath.

Före detta svärsonen Tommy Nilsson framförde sin låt ”Den gyllene vägen”, en låt han även har sjungit för Lill-Babs mor Brita Svensson en gång i tiden. 

– Den sång jag en gång sjöng för din mamma vill jag ge till dig, sa Nilsson innan han började sjunga.

Vacker musik spelades i den blomklädda kyrksalen

Artisten Andreas Johnson framförde låten ”The girl I love” och han inledde med att säga några kärleksfulla ord till sin saknade vän Barbro:

– Vi kommer att träffas igen, älskar dig.

Systrarna Lina och Hanna Hedlund är själva födda och uppvuxna i Kilafors, i Hälsingland, och framförde låten ”Hälsingland” av Tomas Andersson Wij. 

Vivaldis "Largo" spelades på tvärflöjt i c-dur av Jan Bengtson. Sedan sjöng Benneth Fagerlund "Hon", en svensk version av låten "She", av Charles Aznavour. I kyrksalen sågs många torka sina tårar till de vackra tonerna. 

Den folkliga låten "Blåvingen" spelades med fioler och dragspel. Folk stampade med fötterna i takt till musiken inne i kyrksalen.

Ett sorgset farväl

När Barbro "Lill-Babs" Svenssons kista bars ut var det barnbarnen som bar kistan till gravplatsen och Lill-Babs flickebarnbarn gick tätt bakom. Det blev en känslig och sorglig gång med mycket tårar. Lasse Berghagen fick stöttas av ett av barnbarnen under den sorgsna utgången. 

Lill-Babs nära vänner Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson var i tårar och höll varandra hårt i händerna. Även Pernilla Wahlgren och exsvägerskan Jessica Wahlgren var i tårar och fick stödja sig mot varandra. 

Blommorna på kistan hade plockats från Lill-Babs trädgård på morgonen, av barnbarnen. Hundratals människor stod i kö för att få säga adjö till den älskade artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson, och kanske lämna en blomma.

 

Anders Jensen, Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren och Jessica Wahlgren. Foto: SVEN LINDWALL
Tess Merkel, Kenny Solomons och systrarna Hanna och Lina Hedlund Foto: SVEN LINDWALL
Christer Ulfbåge. Foto: SVEN LINDWALL

 

Vännerna på plats för Lill-Babs begravning

Många av Lill-Babs vänner var på plats i det soliga Järvsö för att säga farväl till sin älskade Barbro. Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren, Tess Merkel och systrarna Hanna och Lina Hedlund anlände alla tillsammans till begravningen.

Nära vännerna Siw Malmqvist och Ann-Louise Hanson uppträdde på minnesgudstjänsten, och var också på plats i Järvsö för att säga farväl.

– En tung dag. Det är jättetungt. En härlig sommardag, det hade Barbro tyckt om. Så många som kommer för att ta avsked betyder att hon var älskad av så många. Siv o jag bestämde att vi skulle vara klädda i vitt i dag för att Barbro var en ljus person. Jag känner inte för att ta på mig svart, sa Ann-Louise Hanson innan hon gick in i kyrkan.

Artisten Magnus Carlsson och hans make Mats Carlsson närvarade för begravningen, så även Robert Wells.

 

LÄS MER: Vänner och familj sörjde Lill-Babs vid minnesgudstjänst 

 

 

LÄS MER: Lasse Berghagens fina dikt till Lill-Babs