Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist och Lill-Babs på sin turné under förra året i Karlstad.Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist och Lill-Babs på sin turné under förra året i Karlstad.
Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist och Lill-Babs på sin turné under förra året i Karlstad.
Susanne CederbergSusanne Cederberg
Susanne Cederberg
Foto: YLWA YNGVESSONFoto: YLWA YNGVESSON
 Foto: YLWA YNGVESSON
Lill-Babs Foto: PERNILLA WAHLMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABLill-Babs Foto: PERNILLA WAHLMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Lill-Babs Foto: PERNILLA WAHLMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Hyllningen i SVT som Lill-Babs aldrig fick se

Publicerad

Susanne Cederberg har gjort dokumentären ”Siw, Lill-Babs & Ann-Louise” – en film om trions turné som nu blir det sista inspelade materialet med Lill-Babs. 

Men artisten hann aldrig se dokumentären, som kommer bli hennes avsked till svenska folket.

– Det var meningen att hon skulle titta i förväg, men nu det blev ju inte så, säger Susanne Cederberg. 

Susanne Cederberg är dokumentärfilmaren som har gjort flera porträtt på några av våra mest kända svenskar, så som Mikael Nyqvist, Hasse Alfredson och Ted Gärdestad.

I höstas följde Susanne Cederberg med Lill-Babs, Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist på deras turné ”Tillsammans 183 år” för att göra en dokumentär om trion.

– Barbro var ju den främsta arbetsmyran. När vi spelade in, då hade hon gjort 17-18 gig på turnén, och då skulle hon ändå ut och jobba vidare själv, spela golf och mycket annat. Hon hade en enorm kraft, säger Susanne Cederberg. 

Dokumentären handlar om trions show, men det är också en del intervjuer, bland annat med Lill-Babs.

Vid ett tillfälle pratar hon om sina känslor inför döden.

– Hon sa att hon var rädd för att inte vara med. Hon var inte rädd för att dö, utan hon var rädd för att inte få vara med så länge som möjligt, säger Susanne Cederberg. 

Dokumentären kommer att sändas den 16 maj klockan 20.00 på SVT1 och blir den sista filmen och tv-sända intervjun som gjordes med Lill-Babs.

Det blir hennes farväl till svenska folket.

– Det känns bra, jag är nöjd med filmen. Men det är sorgligt. Ingen runt Barbro trodde hon var sjuk på det här sättet. 

Dokumentären blev klar för bara någon vecka sedan. 

– Den var kort innan hon dog. Hon hann ju aldrig se den. Det var meningen att hon skulle få se den i förväg, men det blev inte så. Men Barbro visste vad jag hade tagit med och hon tyckte att det var fint, säger Susanne Cederberg. 

Dokumentärfilmaren skulle träffa trion för en middag under våren, då skulle alla få se filmen.

– Men det blev aldrig av. Det var precis då hon lades in på sjukhus. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag