Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hustruns farväl
av Gösta Ekman

Marie-Louise och Gösta EkmanFoto: Cornelia Nordström
Marie-Louise och Gösta EkmanFoto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

När Gösta Ekman somnade in fanns hans hustru Marie-Louise Ekman vid hans sida för att ta farväl.

Under lördagen hedrades Gösta Ekman med en tyst minut inför uppsättningen av Marie-Louise Ekmans nya föreställning på Dramaten.

Vännen Marie Göranzon höll också ett tal från scen innan föreställningen.

Den älskade skådespelaren och regissören Gösta Ekman, 77, avled omgiven natten till lördagen. Vid hans sida fanns hans hustru, regissören Marie-Louise Ekman.

– Han somnade in i hemmet med familjen omkring sig. De samlas i dag, säger Christina Bjerkander, PR-chef på Dramaten.

Författaren Maj Sjöwall träffade Gösta Ekman för en månad sedan:

– Familjen mår naturligtvis inte så bra men han dog stillsamt och hemma mitt i natten med de sina omkring sig. Och det var väntat så de var förberedda, säger hon.

 

LÄS MER: Legendaren Gösta Ekman har avlidit

 

För bara några dagar sedan var det premiär för Marie-Louise Ekmans nya föreställning "Försökskaninerna" på Dramaten i Stockholm och under lördagens föreställning, som alltså sattes upp samma dag som Gösta Ekman gick bort, hyllades den folkkära skådespelaren med ett tal och en tyst minut.

– Vid föreställningen av "Försökskaninerna", som faktiskt var Marie-Louise Ekmans premiär så sent som i torsdags, så höll Marie Göranzon ett tal före föreställningen. Sedan höll ensemblen en tyst minut på scenen, säger Christina Bjerkander och fortsätter:

– På lilla scenen inför föreställningen av "Presidenterna" höll Lena Endre ett kort litet anförande om Gösta och sa att "vi tillägnar kvällens föreställning till vår vän och kollega Gösta Ekman". Sedan har det funnits blommor vid scen så man har uppmärksammat det här.

Dramaten kan ha minnesstund för Gösta Ekman

Under lördagen öppnade Dramaten också en kondoleansbok där teaterns besökare kunde skriva en sista hälsning till Gösta Ekman.

– Man kan gå in och skriva i den vid ett foto av Gösta, säger Christina Bjerkander.

Kommer ni hedra Gösta på något annat sätt?

– Vi kommer att prata om det under vårt första möte på måndag.

 

LÄS MER: Vännernas sorg efter Gösta Ekmans död

 

Dödsbudet kom via skådespelaren och regissörens mångåriga arbetsplats Dramaten, som berättade om det tragiska beskedet i ett pressmeddelande.

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur och beskedet om hans bortgång är tungt att ta emot. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära, säger teaterchefen Erik Stubø i pressmeddelandet och fortsätter:

– Både som regissör och som vän, med nyfikenhet och öppet sinne för teaterns hantverk och för scenens och skådespelandets innersta hemlighetsfulla liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.