Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hus revs inför schlager-EM i Baku

Fler hundratals familjer i Baku ska ha blivit hemlösa sedan deras hus rivits i och med bygget av arenan inför Eurovision.Foto: ANNA-KARIN NILSSON/AP

Hundratals familjer i Baku blev hemlösa när deras bostäder revs för att ge plats åt arenabygget inför Eurovision Song Contest.

- De rev husen trots att många inte hade lämnat husen, de hotades till livet, säger den azerbajdzjanske journalisten Khadije Ismajlova till Sveriges radio.

På måndagmorgonen rapporterade Rapport i SVT att Eurovision Song Contest hotas av en internationell bojkott. Orsaken sades vara att Azerbajdzjan enligt Amnesty International inte respekterar de mänskliga rättigheterna, och både TT och Svenska Dagbladet skrev att medborgare vräkts från sina hem för att ge plats åt bygget av schlagerarenan. Nu kommer Sveriges radio med än värre uppgifter. Inte nog med att flera hundra familjer ska ha blivit hemlösa efter rivningarna - rivningarna ska dessutom även ha påbörjats innan alla ens hunnit ut ur byggnaderna.

Familjerna utan ersättning

Den azerbajdzjanske journalisten Khadije Ismajlova berättar för SR om hur det gick till när byggnaderna jämnades med marken.

– Minst 300 familjer förlorade sina hus på grund av Eurovision. Deras hus revs och de har inte fått någon ersättning, säger Khadije Ismajlova till Sveriges radio och fortsätter:

– EBU förnekar det och regeringen här förnekar det. Men sanningen är att det fanns hus och de är borta nu. Mina kollegor filmade hur de rev och när folk tvingades lämna sina hem. De rev husen trots att många inte hade lämnat husen, de hotades till livet, säger Khadije.

Sveriges schlagervinnare Loreen är medveten om situationen i Baku och reser dit med blandade känslor. Men själv kommer hon inte att bojkotta tävlingen.

– Nej, jag tror inte på det. Det är mer konstruktivt att göra folk medvetna om att man är medveten. Att vända på klacken och skita i situationen tycker jag är oansvarigt, säger Loreen till TT.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.