Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals på plats vid manifestation för Avicii

Hundratals fans har samlats på Sergels torg för att hylla Avicii.
Hundratals har samlats för att hylla Avicii.

Tim Avicii Bergling avled på fredagen, 28 år gammal.

På Sergels torg samlades tusentals fans för att minnas Berglings musikaliska gärning.

– Han kommer leva kvar länge tack vare sin musik. I dag skiner solen för honom, säger Avicii-fanet Gustaf Ribbing.

Det var på fredagen som nyheten om Tim Avicii Berglings plötsliga bortgång chockade världen. Artisten blev 28 år gammal.

Sedan beskedet kom har han hyllats av artister och vänner över hela världen på sociala medier. På lördagseftermiddagen har fansen fyllt upp hela Sergels torg i Stockholm för en minnesstund för att hylla den bortgångne världsstjärnan och tillsammans minnas hans musik. Polisen beräknade att 3 500 personer befann sig platsen.

I talen hyllades Berglings musikaliska gärning och talarna spelades flera av Aviciis allra största hits som varit betydelsefulla för Aviciis karriär men också viktiga för miljoner av fans världen över. 

På bilderna syns människor omfamna varandra och dansa tillsammans.

– Hur mår ni? Är ni ok? Det är fint att se så många komma för att hylla Aviciis minne, jag är själv musiker och har följt honom från början, säger en av talarna och fortsätter:

– Tim var en fantastisk producent som tog sig mellan alla olika genrer och tog turns som vi aldrig kunnat räkna med. Han gjorde det med briljans. 

Därefter gick Aviciis ”Without You” i gång, samma låt som Kyogo spelade för sina fans på Coachella för att hylla sin vän på fredagen

”Hylla Avicii med hjärtan”

Musiken pumpade ut över de tusentals människor som samlats i det soliga vädret. Stämningen är sorgsen men samtidigt nostalgisk. När dj:n Tim Henry tar till orda är han märkbart berörd.

– Det är få gånger som man stöter på en musikmänniska som är det in i själen. Tim stod och tog in musik, långt innan han slog igenom som artist själv. Jag har spelat hans låtar runtom i hela världen på nattklubbar och festivaler och jag tänker att vi ska hedra hans minne genom att spela låten jag kan spela närsomhelst, varsomhelst i världen och glädjen och euforin blir alltid total. Vi kan väl få hela Sergels torg att dra på händerna och hålla som hjärtan till ”Levels”?, säger han och drar till publikens jubel i gång låten som blev Aviciis stora genombrott 2011.

”Solen skiner för Avicii”

När manifestationen är slut låter man Tim Berglings musik att spelas över torget och spontandansen fortsätter.

– Vi spelar musik fram till 17. Stanna kvar och träffa folk och prata era bästa minnen och låt Avicii leva vidare i våra tankar, ropar en av talarna och kör i gång låten ”Wake Me Up” från debutalbumet 2013 som blev en världssuccé.

I vimlet står vännerna Felix Kågelius, William Flach och Gustaf Ribbing. De är uppvuxna med Aviciis musik och nästan alla låtar ligger som ett slags soundtrack till barndomen.

– Det är hela barndomen med Avicii och alla fina minnen. Han är den största artisten vi har haft, tillsammans med ABBA. Det är en sorglig dag i dag, säger Felix Kågelius.

– Det var han som mer eller mindre introducerade den moderna dansmusiken, säger William Flach.

Vilken är den absoluta favoritlåt med Avicii?

– Det går nästan inte att välja för jag har så många minnen kopplade till varenda en av hans låtar. Men är jag tvungen är det ”Hey Brother”, för den representerar hela barndomen: så många minnen, så mycket glädje. Han kommer leva kvar länge tack vare sin musik. I dag skiner solen för honom, säger Gustaf Ribbing.

LÄS MER: Tim "Avicii" Bergling död – han blev 28 år gammal 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.